Chutné recepty: Obyčajné palacinky

Tak som sa rozhodol robiť palacinky. Pamätám si ich zo školskej jedálne, hrubé zatočené trúbky, jemne potreté džemom a trochu pocukrované a mastné... K tomu slabý čaj bez chuti... Blee

 

Ale nie, takéto určite nebudú. Tieto palacinky sú jemné, tenučké, môžete ich plniť sladkou, aj slanou náplňou. A nelepia sa. Aspoň na moju obyčajnú, železnú panvicu sa nelepili.

 

Do cesta neodporúčam pridávať cukor. Je to zbytočné, plnka je dostatočne sladká, a ak neskôr dostanete chuť na slané, už sa nedajú použiť. Olej nedávam, kvalitu nepridá, skôr uberie – palacinky sú mastné.

 

Čo však nezabudnite, je soľ. Štipka soli zjemní sladkosť  a podporí výslednú chuť jedla. Však to poznáte aj z tej rozprávky, čo sa v nej nesolilo, lebo niekomu trhlo v hlave... Bez soli to nikdy nie je ono.

 

 

Budeme potrebovať:

 

  • 2,5 šálky hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 3 šálky mlieka
  • štipka soli
  • olej

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Dusené šampiňóny s omeletou

obycajne-palacinky

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:


1. Do vyššej misky som rozbil vajcia, rozmiešal ich s 1 šálkou mlieka štipkou soli a celým množstvom múky. Vznikla taká hustá kaša. Ťažšie sa miešala, no tým že bola hustá, nevznikali hrudky. Potom dolejeme zbytok mlieka a znova zamiešame na potrebnú hustotu.

 

2. Cesto by malo byť husté, asi ako poctivá domáca smotana. Ak bude moc riedke, palacinky sa budú trhať, ak husté, zle sa bude liať po panvici. Výsledok bude ako zo školskej jedálne. Tie množstvá surovín by mali byť akurát. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť zo 2 hodiny.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Šalát z pohánky a tofu

obycajne-palacinky

Zdroj: Shutterstock®

3. Rozohrial som panvicu, pridal za čajovú lyžičku oleja. Nalial som 1 naberačku cesta a nakláňaním panvice rozlial cesto po povrchu. Množstvo cesta prispôsobte veľkosti panvice. Palacinku obraciam vtedy, keď cesto na vrchu stuhne.  Prvá palacinka je vždy testovacia, niekedy sa nepodarí, takže nenechajte sa odradiť. Panvicu nepotieram olejom vždy. Stačí tak po 3-5 palacinke.

 

4. Upečené palacinky vrstvím na tanier. Keď vychladnú, prekryjem ich fóliou a dám do chladničky. Najlepšie sú čerstvé, ale aj na druhý deň to ujde. Nelámu sa a sú jemné.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Bulgur s baklažánom a lúčnymi bylinkami

 

Zdroj: www.fooddrink.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.10.2015 09:11

veru niet nad klasiku akou sú palacinky :-)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

18.11.2015 10:38

palacinky, tie sa dajú zjesť ozaj vždy :)

Vaše meno:

Dávid Ďurana

Dávid Ďurana

09.12.2015 19:45

v jednoduchosti je krása

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 12:50

Minulý týždeň sme mali, z jedného litra, hodinu som ich robila s domácim jahodovým lekvárom, nutellou, supe boli...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.