Muffiny sú veľmi vďačné koláčiky. Sú hotové raz-dva, zvládnu ich upiecť aj úplní začiatočníci a navyše sa dajú pripraviť v mnohých rôznych príchutiach, takže si každý príde na svoje. Skvelé sú kokosové muffiny, ale aj muffiny so sušeným či čerstvým ovocím a orieškami. Mnohí však bez pochýb dávajú prednosť čokoládovým muffinom. Muffiny čokoládovej chuti sú lahodné, ale zároveň je pre čokoládové cesto typické, že je neraz pomerne hutné a ťažké.
Ako upiecť čokoládové muffiny tak, aby boli nadýchané, šťavnaté a mäkučké? My rozhodne odporúčame do cesta pridať nahrubo nastrúhanú cuketu. Ak si myslíte, že táto zelenina a sladké muffiny nejdú dokopy, ste na veľkom omyle. Nastrúhaná cuketa po upečení dokonale splynie s cestom a vy v muffinoch nebudete cítiť ani jej chuť, ani postrúhané kúsky. Vďaka nej však bude cesto ľahučké a mäkké.
Ak ste takéto muffiny ešte neskúšali upiecť, neváhajte. Ak nikomu neprezradíte, že vo vašej sladkej dobrote je cuketa, nikto to nikdy nezistí. A vy môžete takto ľahko prepašovať do jedálnička vašich stravníkov viac zeleniny. Vyskúšate naše muffiny tiež?
Skús aj: Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky
Suroviny na čokoládové muffiny z cukety (12 ks):
- 220 g nahrubo nastrúhanej cukety so šupkou (cca 1 stredne veľká cuketa)
- 160 g hladkej múky
- 40 g holandského kakaa
- 70 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 120 ml oleja
- 100 – 150 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g čokolády (horkej, mliečnej)
- džem (podľa chuti marhuľový, pomarančový)
Postup prípravy čokoládových muffinov z cukety:
- Vo väčšej miske si zmiešame hladkú múku s kakaom, cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a práškom do pečiva. Poriadne premiešame.
- V druhej miske si rozšľaháme vajcia a pridáme k nim olej a nastrúhanú cuketu.
- Cuketovo-vajíčkovú zmes postupne zamiešavame k sypkej zmesi až do spojenia ingrediencií. Podľa potreby na zriedenie prilejeme mlieko a vytvoríme jednotné cesto.
- Papierové alebo silikónové košíky poukladáme na plech na muffiny a do polovice ich naplníme cestom.
- Následne do každého košíčka pridáme lyžičku vybraného džemu a prikryjeme cestom tak, aby boli vyplnené približne 2/3 košíčka. Na vrch cesta položíme jednu tabuľku čokolády.
- Muffiny dáme piecť na približne 20 až 30 minút pri teplote 180 °C.
- Po upečení muffiny necháme ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!