Strukoviny nadúvajú a spôsobujú plynatosť, preto sa im mnohí z nás vyhýbajú. Samozrejme, nikto z nás nechce chodiť nafúknutý ako balón a s ťažobou na žalúdku. Ale na druhej strane, čas od času sa oplatí dopriať si ich. Strukoviny, ako aj iné potraviny, sú bohaté na bielkoviny (sú dokonca rastlinným zdrojom bielkovín), vitamíny, minerálne látky i vlákninu. Vďaka ich nutričnému zloženiu majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus.
Avšak, aby ste predišli nadúvaniu a spomínanej nepríjemnej plynatosti, je potrebné vedieť, ako strukoviny variť správne. V tomto prípade je základom úspechu namáčanie – namočte ich deň vopred do vody a nechajte cez noc odležať. Nasledujúci deň ich zlejte a môžete ich použiť pri varení. Tento trik môžete vyskúšať aj pri červenej šošovici, keď si z nej budete pripravovať chutnú polievku. A ako si takúto polievku zo šošovice pripraviť? Máme pre vás jednoduchý recept, tak poďme na to!
Odporúčame tiež: Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická
Zdroj: Depositphotos
Na krémovú šošovicovú polievku potrebujete:
- 250 g červenej šošovice
- 200 ml kokosového mlieka v konzerve
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lyžičky mletej kurkumy
- čierne mleté korenie a soľ
- maslo
Postup
- Do hrnca vložíme kúsok masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Keď bude cibuľa opražená do sklovitá, pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú mrkvu.
- Zľahka osolíme a chvíľu podusíme. Pridáme kurkumu a keď uvoľní svoju vôňu i farbu, pridáme červenú šošovicu.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme dovtedy, kým šošovica a mrkva nezmäkne.
- Po dovarení pridáme kokosové mlieko, premiešame a necháme ešte približne 5 minút dovariť.
- Hotovú polievku rozmixujeme dohladka a podávame.
- Podávame s krutónikmi alebo s čerstvým chrumkavým chlebíkom. Prajeme dobrú chuť!