Pomaly niektoré z nás už začínajú dávať dokopy všetky recepty na vianočné zákusky, ktoré chcú tento rok upiecť. Klasikou sú medovníky, alebo ako ich mnohí voláme perníky, ktoré na tácke s vianočnými zákuskami nesmú chýbať. Viete však, čo je najväčšou vianočnou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach, ktorá nesmie u nikoho z nás chýbať?
Jednoznačne linecké pečivo s domácou marmeládou – to je dokonalá čajová pochúťka. Spomenúť môžeme aj snehové gule, ktoré si nájdu svojich obľúbencov. Ďalej sú to aj vanilkové rožteky, medvedie labky či plnené orechy. A podobných vianočných dobrôt je ešte mnoho.
Máte ešte priestor na nejaký chutný a rýchly zákusok, respektíve maškrtu, na ktorej si dozaista pochutnajú malí i veľkí? Tak v tom prípade odporúčame upiecť aj tieto vianočné snehové pusinky, ktoré sú sladkou bodkou za vianočným šalátom a rybou. Pečenie snehových pusiniek nie je vôbec náročné, stačí sa držať jednoduchého postupu. Poďme na to!
Odporúčame: Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina
Na snehové pusinky potrebujeme:
- 500 g krupicového cukru
- 5 bielkov
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Krehké snehové pusinky – postup prípravy:
Do hrnca nalejeme vodu a dáme ju variť na sporák. Na hrniec si položíme vhodnú misku, do ktorej sme si dali bielky z vajíčok. Nad parou si vymiešame tuhy sneh, do ktorého postupne začneme vmiešavať cukor a následne aj citrónovú šťavu. Až budeme mať zmes na pusinky hotovú, stiahneme z pary a hmotu premiestnime do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou (ak nemáte, môžete si pomôcť aj igelitovým vrecúškom).
Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý budeme vytláčať pusinky z vrecka na zdobenie. Pusinky pečieme, respektíve necháme sušiť v rúre vyhratej na 120 °C. Najprv ich sušíme 15 minút, následne teplotu stiahneme na 50 °C a necháme sušiť ešte 10 až 15 minút.
Po vysušení necháme pusinky vychladnúť a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie!
TIP: Ak máte chuť ich vylepšiť, tak pokojne ich pofŕkajte roztopenou čokoládou. Pre farebné pusinky pridajte do zmesi potravinársku farbu.
Skúste aj snehové kokosové pusinky
Ingrediencie:
-
4 vaječné bielky
- 200 g práškového cukru
- 160 g strúhaného kokosu
- na ozdobu čokoláda na varenie
Postup: Vo väčšom hrnci si dáme zovrieť vodu a na vrch položíme menší hrniec. Takto nad parou šľaháme bielky s práškovým cukrom do hladkého snehu. Trvá to niekoľko minút, obvykle okolo 10 minút. Potom zľahka primiešame nastrúhaný kokos a vzniknutú snehovú hmotu dobre zmiešame.
Následne zmes naberáme lyžicou a na plechu s papierom na pečenie robíme kôpky. Rúru predhrejeme na asi 110 °C. Následne dáme pusinky sušiť do rúry asi na 20 minút. Čas pečenia sa môže trochu líšiť aj v závislosti od veľkosti pusiniek. Po upečení môžeme pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou.
Ďalšie tipy na vianočné pečenie:
- Medvedie labky
- Hrnčekové medovníky
- Čokoládové crinkles so zázvorom
- Nutelové rožky
- Plnené medovníky
- Suché orechové pečivo
- Včelie úliky
- Taliansky vianočný koláč panettone
- Orechové linecké koláčiky
- Punčové guľky
Článok aktualizovaný 6.12.2023