Hnetený jablkový koláč ako od babičky

V ovocných sadoch páve dozrievajú skoré jablone. Sú obsypané zelenými jabĺčkami nazývanými jarčanky alebo padanky. Nemajú dlhú trvanlivosť, preto sú vhodné na rýchle spracovanie. Majú výraznú kyslo – sladkú chuť a sú plné vitamínov. Ako stvorené na takýto rýchly hnetený koláčik, ktorý možno poznáte ako jablkové pité. Jeho chuť je osviežujúca a je naozaj šťavnatý, čo v týchto horúcich letných dňoch ocenia všetci milovníci jablkových pochúťok.

jablkové pité

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na jablkový koláč budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g Hery alebo masla
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 70 g práškového cukru
  • 2  celé vajíčka

Jablková plnka:

  • 1 kg postrúhaných jabĺk
  • 2 ks škoricového cukru
  • 2 hrste kryštálového cukru (prispôsobiť podľa kyslosti jabĺk)

Odporúčame: Hľadáš múčnik pre všetkých maškrtníkov? Skús jablkový koláč z kefíru!

jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s Herou (maslom), cukrom, práškom do pečiva a vajíčkami. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme ho na veľkosť plechu. Pomocou valčeka cesto prenesieme na plech.

Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame. Zamiešame škoricový cukor a kryštálový cukor. Ochutnáme a podľa chuti ešte môžeme dosladiť. Túto jablkovú plnku rovnomerne nanesieme na cesto. Rukou povrch vyhladíme tak, aby bola hrúbka plnky všade rovnaká.

Druhé cesto prenesieme na valčeku na povrch jablkovej plnky. Jemne rukami vytlačíme vzduch. Vidličkou rovnomerne poprepichujeme vrchné cesto. Rúru si zohrejeme na 200 °C a vložíme do nej koláč tak na 25 až 30 minút. Po vytiahnutí necháme koláč vychladnúť. Nakoniec ho posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

K tejto osviežujúcej jabĺčkovej pochúťke prajem dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

06.08.2021 11:29

pre mňa je to najlepší jablkový koláč, ktorý mi pripomína ešte moju babičku

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.08.2021 12:43

koláč, ktorý mi pripomína detstvo

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.08.2021 17:27

Včer ho návštevá celý zjedla ,ešte bol teplý (vtedý je naj.)

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

07.08.2021 14:04

Takýchto receptov nie je nikdy dosť...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

07.08.2021 19:36

Toto je druhý najúžasnejší jablkový koláčik , ktorý pečiem často .. Je jednoduchý a výborný .. Prvý je jablkový koláč s orechovým snehom .. Je to obyčajná piškota, na to idú na kocky pokrájané a podusené s trochou vody a škorice jablká , a na to sneh s mletými vlašskými orechmi .. Mňamka ;-)

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

07.08.2021 20:57

Robievam je taký fajny.:)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

09.08.2021 15:08

obľúbená klasika

Vaše meno:

beata kolkova

beata kolkova

10.08.2021 11:45

Mnam, ja by som posypku este urobila

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

23.08.2021 19:40

Vynikajuci koláčik. Mamina ho robieva. Zbožňujem ho.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.