V ovocných sadoch páve dozrievajú skoré jablone. Sú obsypané zelenými jabĺčkami nazývanými jarčanky alebo padanky. Nemajú dlhú trvanlivosť, preto sú vhodné na rýchle spracovanie. Majú výraznú kyslo – sladkú chuť a sú plné vitamínov. Ako stvorené na takýto rýchly hnetený koláčik, ktorý možno poznáte ako jablkové pité. Jeho chuť je osviežujúca a je naozaj šťavnatý, čo v týchto horúcich letných dňoch ocenia všetci milovníci jablkových pochúťok.
Na jablkový koláč budeme potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 250 g Hery alebo masla
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 70 g práškového cukru
- 2 celé vajíčka
Jablková plnka:
- 1 kg postrúhaných jabĺk
- 2 ks škoricového cukru
- 2 hrste kryštálového cukru (prispôsobiť podľa kyslosti jabĺk)
Odporúčame: Hľadáš múčnik pre všetkých maškrtníkov? Skús jablkový koláč z kefíru!
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s Herou (maslom), cukrom, práškom do pečiva a vajíčkami. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme ho na veľkosť plechu. Pomocou valčeka cesto prenesieme na plech.
Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame. Zamiešame škoricový cukor a kryštálový cukor. Ochutnáme a podľa chuti ešte môžeme dosladiť. Túto jablkovú plnku rovnomerne nanesieme na cesto. Rukou povrch vyhladíme tak, aby bola hrúbka plnky všade rovnaká.
Druhé cesto prenesieme na valčeku na povrch jablkovej plnky. Jemne rukami vytlačíme vzduch. Vidličkou rovnomerne poprepichujeme vrchné cesto. Rúru si zohrejeme na 200 °C a vložíme do nej koláč tak na 25 až 30 minút. Po vytiahnutí necháme koláč vychladnúť. Nakoniec ho posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
K tejto osviežujúcej jabĺčkovej pochúťke prajem dobrú chuť!