Rebarbora nebola vždy na výslní, ako je tomu dnes. Aj napriek tomu, že je v súčasnosti považovaná za jednu z najzdravších druhov zeleniny, kedysi ju konzumovali len najchudobnejšie vrstvy, ktoré si ju vedeli samé dopestovať. Čo je na rebarbore zaujímavé, tak je jej chuť a rovnako aj nutričné zloženie. Rebarbora obsahuje zmes vitamínov a minerálov, ale pýši sa aj mimoriadne vysokým obsahom kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Ak predpokladáte, že má kyslejšiu chuť, tak máte pravdu. Neodporúča sa však na každodennú konzumáciu, nakoľko kyselina šťaveľová v črevách viaže vápnik, ktorý je nesmierne potrebný pre naše kosti, kostné tkanivo, zuby.
Ale keďže raz za čas si môžete dopriať túto zeleninovú bombu, ktorá detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, pôsobí proti depresii, podporuje zdravie očí, chráni srdce (zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele) a tiež pôsobí aj ako antioxidant, tak vyskúšajte bublaninu s rebarborou.
Na bublaninu s rebarborou budete potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja (môžete použiť aj kokosový)
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- približne 2 stonky rebarbory – môžete kombinovať aj s iným ovocím (jahodami, čučoriedkami,...)
Ako prvé si očistíme rebarboru a pokrájame ju na menšie kúsky. V miske ju zmiešame s lyžicou múky a lyžicou cukru. Premiešame a necháme postáť. Rebarbora tak pri pečení neklesne na dno plechu a nepripáli sa. Ak ste sa rozhodli aj pre iné druhy ovocia, napríklad jahody alebo čučoriedky, tak ich rovnako očistíte, nakrájajte (hlavne jahody) a primiešajte k rebarbore.
Do extra misky si rozbijeme vajíčka, ktoré vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Následne postupne primiešavame olej a mlieko. Do tekutej zmesi primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Do cesta vmiešame pomocou varechy časť rebarbory a ovocia. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch rozložíme zvyšnú rebarboru.
Bublaninu môžete ozvláštniť aj posýpkou, ktorú si vytvoríte z 3 PL zmäknutého masla, 3 PL kryštálového cukru a 3 PL lyžíc hrubej múky. Mrveničku nasypte na vrch koláča a dajte piecť. Bublaninu pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Upečenú bublaninu posypeme práškovým cukrom a podávame.
Pozri tiež: Videorecept: Dezert lenivej gazdinky alebo zapečené croissanty so zmrzlinou