Hrnčeková rebarborová bublanina: Recept, ktorý sa oplatí vyskúšať

Rebarbora nebola vždy na výslní, ako je tomu dnes. Aj napriek tomu, že je v súčasnosti považovaná za jednu z najzdravších druhov zeleniny, kedysi ju konzumovali len najchudobnejšie vrstvy, ktoré si ju vedeli samé dopestovať. Čo je na rebarbore zaujímavé, tak je jej chuť a rovnako aj nutričné zloženie. Rebarbora obsahuje zmes vitamínov a minerálov, ale pýši sa aj mimoriadne vysokým obsahom kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Ak predpokladáte, že má kyslejšiu chuť, tak máte pravdu. Neodporúča sa však na každodennú konzumáciu, nakoľko kyselina šťaveľová v črevách viaže vápnik, ktorý je nesmierne potrebný pre naše kosti, kostné tkanivo, zuby.

Ale keďže raz za čas si môžete dopriať túto zeleninovú bombu, ktorá detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, pôsobí proti depresii, podporuje zdravie očí, chráni srdce (zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele) a tiež pôsobí aj ako antioxidant, tak vyskúšajte bublaninu s rebarborou.

bublanina s rebarborou

Zdroj: Shutterstock®

Na bublaninu s rebarborou budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka oleja (môžete použiť aj kokosový)
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • približne 2 stonky rebarbory – môžete kombinovať aj s iným ovocím (jahodami, čučoriedkami,...)

Ako prvé si očistíme rebarboru a pokrájame ju na menšie kúsky. V miske ju zmiešame s lyžicou múky a lyžicou cukru. Premiešame a necháme postáť. Rebarbora tak pri pečení neklesne na dno plechu a nepripáli sa. Ak ste sa rozhodli aj pre iné druhy ovocia, napríklad jahody alebo čučoriedky, tak ich rovnako očistíte, nakrájajte (hlavne jahody) a primiešajte k rebarbore.

Do extra misky si rozbijeme vajíčka, ktoré vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Následne postupne primiešavame olej a mlieko. Do tekutej zmesi primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Do cesta vmiešame pomocou varechy časť rebarbory a ovocia. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch rozložíme zvyšnú rebarboru.

Bublaninu môžete ozvláštniť aj posýpkou, ktorú si vytvoríte z 3 PL zmäknutého masla, 3 PL kryštálového cukru a 3 PL lyžíc hrubej múky. Mrveničku nasypte na vrch koláča a dajte piecť. Bublaninu pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Upečenú bublaninu posypeme práškovým cukrom a podávame.

Pozri tiež: Videorecept: Dezert lenivej gazdinky alebo zapečené croissanty so zmrzlinou

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Marika Michálková

Marika Michálková

26.05.2021 20:59

Je skvelá

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

26.05.2021 22:02

Recept sa mi páči, vyskúšam. Vyzerá to chutné

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:44

Keď vyskúšate, tak nám dajte vedieť či bublanina chutila ;)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.05.2021 06:55

Výborná bublanina!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.05.2021 09:30

Rebarbora si ešte nenašla cestu do mojej kuchyne a priznám sa ešte som ju nejedla, mala by som to napraviť.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:43

Skvelý je aj kompót z rebarbory alebo džem - ten je sladko-kyslou pochúťkou :D Tiež sa oplatí vyskúšať ;)

Naty Polcová

Naty Polcová

27.05.2021 11:10

Rebarbora rozhodne stojí za vyskúšanie :) Neverila som ako nám bude chutiť. Naozaj milo prekvapila

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

27.05.2021 12:18

Rebarborový koláč mňam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.05.2021 21:08

Už som robila bublaninu s rôznym ovocím,ale s rebarborou ešte nie.Myslím,že vyskúšam...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.