Rebarbora nebola vždy na výslní, ako je tomu dnes. Aj napriek tomu, že je v súčasnosti považovaná za jednu z najzdravších druhov zeleniny, kedysi ju konzumovali len najchudobnejšie vrstvy, ktoré si ju vedeli samé dopestovať. Čo je na rebarbore zaujímavé, tak je jej chuť a rovnako aj nutričné zloženie. Rebarbora obsahuje zmes vitamínov a minerálov, ale pýši sa aj mimoriadne vysokým obsahom kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Ak predpokladáte, že má kyslejšiu chuť, tak máte pravdu. Neodporúča sa však na každodennú konzumáciu, nakoľko kyselina šťaveľová v črevách viaže vápnik, ktorý je nesmierne potrebný pre naše kosti, kostné tkanivo, zuby.
Ale keďže raz za čas si môžete dopriať túto zeleninovú bombu, ktorá detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, pôsobí proti depresii, podporuje zdravie očí, chráni srdce (zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele) a tiež pôsobí aj ako antioxidant, tak vyskúšajte bublaninu s rebarborou.
Na bublaninu s rebarborou budete potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja (môžete použiť aj kokosový)
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- približne 2 stonky rebarbory – môžete kombinovať aj s iným ovocím (jahodami, čučoriedkami,...)
Ako prvé si očistíme rebarboru a pokrájame ju na menšie kúsky. V miske ju zmiešame s lyžicou múky a lyžicou cukru. Premiešame a necháme postáť. Rebarbora tak pri pečení neklesne na dno plechu a nepripáli sa. Ak ste sa rozhodli aj pre iné druhy ovocia, napríklad jahody alebo čučoriedky, tak ich rovnako očistíte, nakrájajte (hlavne jahody) a primiešajte k rebarbore.
Do extra misky si rozbijeme vajíčka, ktoré vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Následne postupne primiešavame olej a mlieko. Do tekutej zmesi primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Do cesta vmiešame pomocou varechy časť rebarbory a ovocia. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch rozložíme zvyšnú rebarboru.
Bublaninu môžete ozvláštniť aj posýpkou, ktorú si vytvoríte z 3 PL zmäknutého masla, 3 PL kryštálového cukru a 3 PL lyžíc hrubej múky. Mrveničku nasypte na vrch koláča a dajte piecť. Bublaninu pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Upečenú bublaninu posypeme práškovým cukrom a podávame.
Pozri tiež: Videorecept: Dezert lenivej gazdinky alebo zapečené croissanty so zmrzlinou
7 komentárov
Elena Švachová
27.05.2021 21:08Už som robila bublaninu s rôznym ovocím,ale s rebarborou ešte nie.Myslím,že vyskúšam...
Zdenka Sabanošová
27.05.2021 12:18Rebarborový koláč mňam
Naty Polcová
27.05.2021 11:10Rebarbora rozhodne stojí za vyskúšanie :) Neverila som ako nám bude chutiť. Naozaj milo prekvapila
Katarína Konečná
27.05.2021 09:30Rebarbora si ešte nenašla cestu do mojej kuchyne a priznám sa ešte som ju nejedla, mala by som to napraviť.
Katarína Kačuriková
02.06.2021 13:43Skvelý je aj kompót z rebarbory alebo džem - ten je sladko-kyslou pochúťkou :D Tiež sa oplatí vyskúšať ;)
Ľubica Šťastná
27.05.2021 06:55Výborná bublanina!
Anna Vargová
26.05.2021 22:02Recept sa mi páči, vyskúšam. Vyzerá to chutné
Katarína Kačuriková
02.06.2021 13:44Keď vyskúšate, tak nám dajte vedieť či bublanina chutila ;)
Marika Michálková
26.05.2021 20:59Je skvelá