Hrnčekový slivkový koláč: Skvelý je s posýpkou i bez nej

Taká pálená slivka v tekutom stave poteší asi najmä chlapov, no ani my nemusíme týmto ovocím pohrdnúť. Ako správne gazdinky aj toto sezónne ovocie môžeme využiť pri varení či pečení. Ak chcete slivky zužitkovať, tak si pripravte slivkové čatní, ktoré sa hodí k mäsu i rybám. Alebo ich pridajte do koláča a vychutnajte si ho pri popoludňajšej kávičke.

Neskoré leto patrí tmavofialovému ovociu s dužinou vo vnútri, ktoré má zaujímavú chuť. Samozrejme, aj pri tomto ovocí platí, že existuje viacero rôznych druhov, ktoré sa líšia vzhľadom, no vo výsledku aj svojou chuťou. V čerstvom aj v sušenou stave majú čo ponúknuť aj nášmu telu. Slivky sú bohaté vlákninu, niektoré vitamíny skupiny B a taktiež aj na horčík či draslík.

Slivky naše babičky v prvom rade odporúčali pri zápche. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny podporujú trávenie a rovnako aj priechodnosť čriev. Slivky sú vďaka svojim obsiahnutým zložkám vhodné aj na posilnenie imunitného systému, tiež udržujú pokožku zdravú a chránia organizmus pred osteoporózou. Zvyšujú odolnosť tela proti stresu i stavom úzkosti. Sú prospešné, ale najmä chutné. Tak si poďte zamaškrtiť.

slivkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na slivkový koláč potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka roztopeného masla (Hery alebo iného)
  • 2 vajíčka
  • prášok do pečiva
  • čerstvé odkôstkované slivky

Ako prvé si dáme roztopiť maslo, ktoré necháme vychladnúť. V miske si spolu premiešame všetky sypké ingrediencie, ku ktorým neskôr pridáme maslo a vajíčka. Hotové cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný menší plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a necháme ich vysušiť. Následne ich naukladáme na cesto vyliate v plechu. Takto pripravený koláč môžeme dať piecť do rúry alebo ho môžeme doladiť mrveničkou, teda posýpkou. Tú si pripravíme z hrubej múky, kryštálového cukru a masla v pomere 1:1:1. Mrveničkou posypeme vrch koláča a pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút.

Po dopečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame. Prajeme dobrú chuť! 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.09.2021 11:25

robievam podobný, ale dávam iné ovocie, lebo ja slivky nemusím, vyskúšam aj tento s broskyňami alebo jablkami :)

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

07.09.2021 15:10

Tieto koláčiky a recepty sú naozaj vďačné, lebo sa dajú prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom :) a namiesto sliviek sa dá použiť akékoľvek iné ovocie - pevne verím, že aj s broskyňami bude chutiť dokonalo :)

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.09.2021 18:15

slivkový na jeseň musí byť, robím s jogutroveho cesta s mrveničkou

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

02.09.2021 21:34

je čas sliviek, vyskúšame

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.09.2021 08:12

Výborný koláčik!

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

07.09.2021 15:11

Veru, súhlasím :)

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

20.10.2021 20:53

Takýto kolacik milujem, ci už s posypkou, alebo aj bez nej.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.