Brusnice majú v obľube najmä tí, čo bojujú so zápalom močových ciest, resp. s infekciami močových ciest. Brusnicový čaj je skvelým bojovníkom s týmto zdravotným problémom. No pevne veríme, že si na nich pochutnajú aj iní. Brusnice majú totižto zaujímavú chuť, no predovšetkým obsahujú množstvo zdraviu prospešných vitamínov i minerálov.
Nájdeme v nich antioxidanty, vitamín A i vitamíny B, C a K. Z minerálov obsahujú zase draslík, fosfor, horčík, železo, zinok, mangán, meď. Zabudnúť nesmieme ani na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Okrem vyššie spomínaného čaju sa z brusníc pripravuje najmä džem, ktorý sa skvelo hodí do zákuskov i na chlieb. Skúste však aj tieto úžasné brusnicové cookies. Teda cookies plnené brusnicovou zmesou. Pevne veríme, že im neodoláte.
Odporúčame: Jablková štrúdľa hotová za 5 minút: Nepotrebuješ ani štrúdľové cesto
Zdroj: Depositphotos
Na brusnicové cookies potrebujete:
- 170 g pekanových orechov
- 230 g masla
- 1 ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 ½ šálky hladkej múky
- ¾ čajovej lyžičky soli
- práškový cukor podľa potreby
Náplň:
- 280 g brusníc (čerstvých alebo rozmrazených)
- 1 šálka trstinového cukru
- kôra a šťava z 1 pomaranča
- 1 lyžička mletej škorice
- ¾ lyžičky mletého zázvoru
- štipka mletého klinčeka
- štipka soli
Začnite prípravou sušienok. Do mixéra dajte pekanové orechy a rozmixujte ich na jemný prášok. Do kuchynského robota dajte maslo spolu s cukrom a vyšľahajte do nadýchanej peny. Pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
Pridajte múku, rozmixované pekanové orechy, soľ a premiešajte. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 1,5 hodiny.
Plech vysteľte papierom na pečenie. Na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte vychladnuté cesto na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrojte kolieska. Rúru si vyhrejte na 160 °C a dajte sušienky upiecť. Pečte ich cca 15 minút a po dopečení ešte teplé posypte práškovým cukrom. Nechajte vychladnúť.
Kým sušienky vychladnú, pripravte si náplň. Vo väčšom hrnci zmiešajte brusnice, cukor, pomarančovú kôru i šťavu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ. Zmes priveďte do varu a varte dovtedy, kým brusnice nezmäknú. Takto pripravenú zmes rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Brusnicové pyré vložte späť do hrnca a varte, kým zmes nezhustne.
Sušienky otočte na nepocukrovanú stranu, potrite brusnicovou zmesou a pritlačte ďalšou sušienkou. Prajeme príjemné maškrtenie.