Jesenné brusnicové cookies: Plnené a dokonalo chutné!

Brusnice majú v obľube najmä tí, čo bojujú so zápalom močových ciest, resp. s infekciami močových ciest. Brusnicový čaj je skvelým bojovníkom s týmto zdravotným problémom. No pevne veríme, že si na nich pochutnajú aj iní. Brusnice majú totižto zaujímavú chuť, no predovšetkým obsahujú množstvo zdraviu prospešných vitamínov i minerálov.

Nájdeme v nich antioxidanty, vitamín A i vitamíny B, C a K. Z minerálov obsahujú zase draslík, fosfor, horčík, železo, zinok, mangán, meď. Zabudnúť nesmieme ani na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Okrem vyššie spomínaného čaju sa z brusníc pripravuje najmä džem, ktorý sa skvelo hodí do zákuskov i na chlieb. Skúste však aj tieto úžasné brusnicové cookies. Teda cookies plnené brusnicovou zmesou. Pevne veríme, že im neodoláte.

Odporúčame: Jablková štrúdľa hotová za 5 minút: Nepotrebuješ ani štrúdľové cesto

Na brusnicové cookies potrebujete:

  • 170 g pekanových orechov
  • 230 g masla
  • 1 ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 ½ šálky hladkej múky
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • práškový cukor podľa potreby

Náplň:

  • 280 g brusníc (čerstvých alebo rozmrazených)
  • 1 šálka trstinového cukru
  • kôra a šťava z 1 pomaranča
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¾ lyžičky mletého zázvoru
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka soli

Začnite prípravou sušienok. Do mixéra dajte pekanové orechy a rozmixujte ich na jemný prášok. Do kuchynského robota dajte maslo spolu s cukrom a vyšľahajte do nadýchanej peny. Pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte.

Pridajte múku, rozmixované pekanové orechy, soľ a premiešajte. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 1,5 hodiny.

Plech vysteľte papierom na pečenie. Na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte vychladnuté cesto na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrojte kolieska. Rúru si vyhrejte na 160 °C a dajte sušienky upiecť. Pečte ich cca 15 minút a po dopečení ešte teplé posypte práškovým cukrom. Nechajte vychladnúť.

Kým sušienky vychladnú, pripravte si náplň. Vo väčšom hrnci zmiešajte brusnice, cukor, pomarančovú kôru i šťavu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ. Zmes priveďte do varu a varte dovtedy, kým brusnice nezmäknú. Takto pripravenú zmes rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Brusnicové pyré vložte späť do hrnca a varte, kým zmes nezhustne.

Sušienky otočte na nepocukrovanú stranu, potrite brusnicovou zmesou a pritlačte ďalšou sušienkou. Prajeme príjemné maškrtenie.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Janka Komadova

Janka Komadova

31.10.2022 19:08

Mňamnýý hneď by som si dala ku káve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.