Ak ste niekedy navštívili Thajsko, tak nepochybujeme o tom, že ste určite ochutnali túto ich tradičnú pochúťku, ktorá sa čiastočne podobá na našu ryžu s mliekom (možno ju robíte aj vy doma). Keď sa mnohých, čo túto pochúťku ochutnali, opýtate, aká je, tak sa určite zhodnú v tom, že je to najlepší dezert, aký kedy jedli. Jeho sladko-slaná chuť v kombinácii so sladko-kyslým mangom je nezameniteľná.
Ak máte v zásobe mango, ktoré už potrebuje spotrebovať, tak si pripravte túto zaujímavú pochúťku, ktorá Thajsko preslávila (samozrejme, okrem iného).
Na mango sticky rice potrebujete (2 porcie):
- 180 g ryže (sticky ryža, no môže byť aj sushi ryža)
- 2 pandanové listy (nemusíte použiť)
- 400 g kokosového mlieka
- 50 g sladidla (palmový cukor, trstinový cukor,...)
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička ryžovej múky
- 1 zrelé mango
- sezamové semienka
Na prípravu tohto dezertu v Thajsku používajú predovšetkým špeciálnu lepkavú ryžu (sticky rice), ktorú zoženiete aj u nás, a to predovšetkým v ázijských obchodoch. Rovnako v nich nájdete aj palmový cukor či pandanové listy. Ak žiaden takýto obchod nemáte po blízku, tak tento dezert môžete vyskúšať pripraviť aj zo sushi ryže.
Ryžu si premyjeme, aby sme z nej odstránili všetok škrob. Pokojne ju premývajte dovtedy, kým nebude voda úplne čistá. Následne ju zalejte studenou vodou a nechajte namočené počas celej noci (minimálne 6 hodín). Ráno ryžu zlejte a dajte ju variť nad paru. Ak máte ryžovar, tak využite ten. Ak nemáte, tak do hrnca nalejte vodu, položte naň sitko (pozor, aby nebolo namočené vo vode) a ryžu parte cca 30 minút. Výsledkom by mala byť lepivá ryža – konzistenciou taká, aká je na tento dezert potrebná.
Medzitým si do hrnca nalejte kokosové mlieko – najlepšie je to z plechovky. Z vrchu odoberte smotanu a dajte si ju nabok. Do kokosového mlieka zamiešajte sladidlo podľa vlastného výberu a soľ. A pridajte do nej aj zviazané pandanové listy (ak nemáte, tak tento krok vynechajte). Omáčku zohrejte a nechajte zovrieť – miešajte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
Ešte teplú omáčku zmiešajte s teplou ryžou. Vznikne vám lepivá kaša so zaujímavou chuťou. V extra hrnci si zohrejte odobranú kokosovú smotanu s ryžovou múkou. Zmes zohrejte, ale nenechajte ju vrieť. Vznikne vám hustejšia omáčka, ktorú použijete na poliatie hotového dezertu.
Nakrájajte si mango, na suchej panvici opražte sezamové semienka a vrhnite sa na servírovanie. Na tanier dajte kôpku lepkavej ryže, dozdobte mangom, posypte sezamovými semienkami a polejte kokosovou omáčkou. Dobrú chuť!