Mango sticky rice: Lepkavá pochúťka z Thajska aj u teba doma

Ak ste niekedy navštívili Thajsko, tak nepochybujeme o tom, že ste určite ochutnali túto ich tradičnú pochúťku, ktorá sa čiastočne podobá na našu ryžu s mliekom (možno ju robíte aj vy doma). Keď sa mnohých, čo túto pochúťku ochutnali, opýtate, aká je, tak sa určite zhodnú v tom, že je to najlepší dezert, aký kedy jedli. Jeho sladko-slaná chuť v kombinácii so sladko-kyslým mangom je nezameniteľná.

Ak máte v zásobe mango, ktoré už potrebuje spotrebovať, tak si pripravte túto zaujímavú pochúťku, ktorá Thajsko preslávila (samozrejme, okrem iného).

thajský dezert sticky rice

Zdroj: Shutterstock®

Na mango sticky rice potrebujete (2 porcie):

  • 180 g ryže (sticky ryža, no môže byť aj sushi ryža)
  • 2 pandanové listy (nemusíte použiť)
  • 400 g kokosového mlieka
  • 50 g sladidla (palmový cukor, trstinový cukor,...)
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička ryžovej múky
  • 1 zrelé mango
  • sezamové semienka

Na prípravu tohto dezertu v Thajsku používajú predovšetkým špeciálnu lepkavú ryžu (sticky rice), ktorú zoženiete aj u nás, a to predovšetkým v ázijských obchodoch. Rovnako v nich nájdete aj palmový cukor či pandanové listy. Ak žiaden takýto obchod nemáte po blízku, tak tento dezert môžete vyskúšať pripraviť aj zo sushi ryže.

Ryžu si premyjeme, aby sme z nej odstránili všetok škrob. Pokojne ju premývajte dovtedy, kým nebude voda úplne čistá. Následne ju zalejte studenou vodou a nechajte namočené počas celej noci (minimálne 6 hodín). Ráno ryžu zlejte a dajte ju variť nad paru. Ak máte ryžovar, tak využite ten. Ak nemáte, tak do hrnca nalejte vodu, položte naň sitko (pozor, aby nebolo namočené vo vode) a ryžu parte cca 30 minút. Výsledkom by mala byť lepivá ryža – konzistenciou taká, aká je na tento dezert potrebná.

Medzitým si do hrnca nalejte kokosové mlieko – najlepšie je to z plechovky. Z vrchu odoberte smotanu a dajte si ju nabok. Do kokosového mlieka zamiešajte sladidlo podľa vlastného výberu a soľ. A pridajte do nej aj zviazané pandanové listy (ak nemáte, tak tento krok vynechajte). Omáčku zohrejte a nechajte zovrieť – miešajte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.

Ešte teplú omáčku zmiešajte s teplou ryžou. Vznikne vám lepivá kaša so zaujímavou chuťou. V extra hrnci si zohrejte odobranú kokosovú smotanu s ryžovou múkou. Zmes zohrejte, ale nenechajte ju vrieť. Vznikne vám hustejšia omáčka, ktorú použijete na poliatie hotového dezertu.

Nakrájajte si mango, na suchej panvici opražte sezamové semienka a vrhnite sa na servírovanie. Na tanier dajte kôpku lepkavej ryže, dozdobte mangom, posypte sezamovými semienkami a polejte kokosovou omáčkou. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

JAN KOMADA

JAN KOMADA

29.04.2021 12:51

Zaujímavý recept no mám rád naše slovenské jedlá

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.04.2021 14:21

bohužiaľ, ale mango mi nechutí, radšej si dám jablko

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.04.2021 18:30

rodine by som sa týmto receptom nezavďačila

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

29.04.2021 22:26

s exotického ovocia mám najradšej ananás a mango

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.04.2021 17:51

Lákavý dezert, určite stojí za vyskúšanie!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

30.04.2021 21:43

Pre mňa je mango sladké, dráždi mi hrdlo

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.05.2021 00:03

Mango si kupujem často,mám ho rada,ale zjem ho let tak samotné.Rada by som toto jedlo ochutnala.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

14.11.2021 13:52

Zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.