Medvedie labky od babičky: Vianočné pečivo plné nostalgie

Každá gazdinka má svoje overené recepty, ktoré sa tradujú v rodine už nejakú tú generáciu. A popravde, aj keď naše kuchárske knihy sú plné najrozličnejších receptov z rôznych kútov sveta, vždy sa vraciame k overenej klasike, na ktorú nedáme dopustiť. Rovnako to je aj v prípade vianočných zákuskov. V niektorých sa robia moderné crinkles koláčiky (tzv. popraskané koláčiky), inde milujú žerbó rezy, kokosové pusinky, griláž, klasické šuhajdy a pod. No jednou klasikou klasík sú aj medvedie labky, ktoré by sme mohli zaradiť medzi jemné čajové pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Poďte si teda spolu s nami zaspomínať na svoje detstvo a upečte si tieto sviatky aj takéto klasické koláčiky.

Možno to bude znieť už ako nejaké klišé, ale aj v tomto prípade platí, že upiecť medvedie labky nie je žiadna veda. Recept je jednoduchý, takže nepochybujeme, že ich prípravu určite zvládnu aj začínajúce gazdinky.

Odporúčame: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

recept na medvedie labky

Zdroj: Shutterstock®

Na medvedie labky potrebujete:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • trochu citrónovej kôry
  • čokoládu na dozdobenie

Ako prvé si nakrájame maslo na kocky (najlepšie sa pracuje s maslom, ktoré má izbovú teplotu a je mäkké). Maslo pridáme do misky s múkou. Pridáme tiež vajíčko, cukor, zomleté orechy, citrónovú kôru a rovnako aj mletú škoricu. Z týchto surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút postáť.

Medzitým si pripravíme formičky, ktoré budeme napĺňať cestom. Cesto nikdy nevtláčame do mokrých formičiek. Rovnako platí, že formičky nie je potrebné ničím natierať – upečené medvedie labky z nich samé vypadnú.

Pripravené formičky teda zaplníme cestom a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 8 až 10 minút. Upečené labky hneď vyklopíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich namáčame v roztopenej čokoláde.

V prípade, že nemáte formičky na medvedie labky, tak môžete pomocou zdobiaceho vrecúška vytvoriť rôzne tvary na papieri na pečenie a dať ich upiecť. Tie následne môžete spojiť nejakým chutným lekvárom.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Marika Michálková

Marika Michálková

21.12.2020 12:14

Vyzerajú dobre

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

21.12.2020 14:04

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.12.2020 17:21

medvedie labky poznáme a robíme inak, ako na ilustračnej foto, zvlášť tie babičkine

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.12.2020 06:35

Klasika, ktorú určite zvládnu aj začínajúce gazdinky.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.12.2020 23:37

Medvedie labky sú dalšie cukrovinky,ktoré v žiadnom prípade nesmú chýbať na vianočnom stole...mňamková klasika.

Vaše meno:

Mária Šimoniková

Mária Šimoniková

06.12.2021 20:33

výborný recept dakujem

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

06.12.2022 19:17

Robievam ich roky no sú tmavé a s formičky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.