Plnené medovníky: Tejto pravej chuti Vianoc skrátka neodoláš

K čaru Vianoc patria bezpochyby vianočné medovníky. Príjemne sladké, korenené, mäkké a s neodolateľnou škoricovou vôňou, ktorá je pre ne typická. Kým tie klasické medovníky najradšej zdobíme vyšľahaným bielkom, výborne chutia aj plnené. Kombinácia voňavých medovníkov a hustého slivkového lekváru, s dávkou zmyselnej čokolády na vrchu z nich robí niečo, čomu skrátka nemožno odolať.

Ak ste doposiaľ plnené medovníky ešte neskúšali, je ten najlepší čas to napraviť. Garantujeme vám, že po vyskúšaní ich zaradíte medzi horúcich kandidátov vianočného pečiva.

Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

voňavé medovníky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu plnených medovníkov budeme potrebovať

  • 600 gramov hladkej múky (najlepšie variant T650, avšak vystačíte si aj s extra špeciál)
  • 300 gramov práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 5 lyžíc medu
  • 1,5 dcl oleja
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice slivkového lekváru

Prečítaj si aj: Inšpirácia na zdobenie medovníkov: Škoda ich aj zjesť!

zlepovaný medovník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

V prvom kroku zmiešame všetky sypké suroviny: múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a perníkové korenie. V druhom kroku primiešame olej, vajcia a lekvár a pomaly miesime rukou alebo kuchynským robotom na najnižšom stupni. Dobre vymiešané cesto chytí hnedastý nádych a je mierne lepkavé. Cesto preložíme do mikroténového vrecúška a necháme odležať v chladničke počas noci. Na druhý deň cesto vyvaľkáme a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Odporúčame voliť skôr menšie vzory, medovníčky pri pečení narastú. Medovníčky pečieme zhruba 10 – 15 minút na 160 – 170 °C (v závislosti od konkrétnej rúry). Vychladnuté medovníčky plníme zmesou slivkového lekváru a zopár nastrúhaných medovníkov a zlepujeme. Po zlepení ich ešte polejeme rozpustenou čokoládou a dozdobíme cukrovinkami na zdobenie. Na záver ich necháme stuhnúť. Medovníčky po naplnení lekvárom krásne zmäknú a budú sa priam rozplývať na jazyku. Výborne však chutia aj ako klasické medovníky, ktoré zdobíme vyšľahaným bielkom.

Neprehliadni: Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

2 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.12.2021 07:05

Výborné, každoročne pripravujem.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.12.2021 09:15

Už mám napečené, ale tieto vyskúšam určite budúce Vianoce :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE