Šíri sa vôňa vianočného pečiva aj z vašej domácnosti? Do Vianoc zostáva necelý týždeň. Ak ste ešte pečenie pre iné povinnosti nestihli, určite premýšľate nad tým, aké tradičné vianočné pečivo a vianočné dobroty by tento rok nemali chýbať na vašom sviatočnom stole.
Máte radi orechy? Nesmrteľnou klasikou je najmä suché orechové pečivo, ktoré možno dochutiť a ozdobiť podľa vlastnej fantázie na množstvo spôsobov. Najlepšie chutia zlepované, s dávkou poctivého domáceho džemu, ktorý ich jemnú chuť ešte viac podčiarkne.
Aby nielen dobre chutili, ale aj pekne vyzerali, nič nepokazíte čokoládovou polevou, ktorú môžete na záver ozvláštniť drobným zdobením s cukrovinkami. Receptov na ne je síce mnoho, no my vám ponúkame overený a najmä jednoduchý recept, s ktorým sa vám určite vydaria. Pustíte sa na vianočné pečenie s nami? Toto suché vianočné pečivo s orechmi si zamilujete!
Odporúčame: Jednoduchý recept na kokosové pusinky: Počas Vianoc im nik neodolá!
Suroviny na drobné orechové pečivo:
- 300 gramov hladkej múky
- 100 gramov čerstvo mletých vlašských orechov
- 100 gramov práškového cukru
- 250 gramov Palmarínu alebo Hery
- štipka soli
Vyskúšaj aj tieto chrumkavé koláčiky:
Vianočné slané koláčiky z lístkového cesta – až 23 inšpirácií, ktoré ťa nadchnú!
Ako pripraviť drobné vianočné orechové pečivo
V prvom kroku najemno pomelieme vlašské orechy. Tie by sme mali mlieť vždy čerstvé pred prípravou konkrétneho receptu, aby nestuchli a zachovali si tak svoju pravú orechovú vôňu. Do väčšej misy nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli a mleté orechy.
Zmes premiešame a pridáme na pásiky nakrájaný a zmäknutý rastlinný tuk. Orechové cesto je najvhodnejšie miesiť ručne, až kým sa jednotlivé suroviny neprepoja a nevznikne lepkavé, no foremné hladké cesto. Je najvhodnejšie nechať cesto odležať niekoľko hodín, ideálne aj cez noc. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme formičkami vzory – orechové kolieska, orechové srdiečka a podobne.
Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň vykrojené cesto. Pečenie cesta trvá zhruba 15 minút – pri teplote cca 170 – 180 °C (v závislosti od danej rúry). Upečené a vychladnuté pečivo zlepujeme džemom. Chrumkavé orechové koláčiky plnené džemom na záver môže na vrch prísť čokoládové zdobenie a posypanie cukrárenským posypom.
Tipy na ďalšie orechové koláčiky, drobné pečivo a dezerty:
Článok aktualizovaný 18.12.2023