Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať

Suché orechové pečivo na vianočný stôl

Šíri sa vôňa vianočného pečiva aj z vašej domácnosti? Do Vianoc zostáva necelý týždeň. Ak ste ešte pečenie pre iné povinnosti nestihli, určite premýšľate nad tým, aké tradičné vianočné pečivo a vianočné dobroty by tento rok nemali chýbať na vašom sviatočnom stole.

Máte radi orechy? Nesmrteľnou klasikou je najmä suché orechové pečivo, ktoré možno dochutiť a ozdobiť podľa vlastnej fantázie na množstvo spôsobov. Najlepšie chutia zlepované, s dávkou poctivého domáceho džemu, ktorý ich jemnú chuť ešte viac podčiarkne. 

Reklama

Aby nielen dobre chutili, ale aj pekne vyzerali, nič nepokazíte čokoládovou polevou, ktorú môžete na záver ozvláštniť drobným zdobením s cukrovinkami. Receptov na ne je síce mnoho, no my vám ponúkame overený a najmä jednoduchý recept, s ktorým sa vám určite vydaria. Pustíte sa na vianočné pečenie s nami? Toto suché vianočné pečivo s orechmi si zamilujete!

Odporúčame: Jednoduchý recept na kokosové pusinky: Počas Vianoc im nik neodolá!

orechové pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Suroviny na drobné orechové pečivo:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 100 gramov čerstvo mletých vlašských orechov
  • 100 gramov práškového cukru
  • 250 gramov Palmarínu alebo Hery
  • štipka soli
Reklama
pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ako pripraviť drobné vianočné orechové pečivo

V prvom kroku najemno pomelieme vlašské orechy. Tie by sme mali mlieť vždy čerstvé pred prípravou konkrétneho receptu, aby nestuchli a zachovali si tak svoju pravú orechovú vôňu. Do väčšej misy nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli a mleté orechy.

Zmes premiešame a pridáme na pásiky nakrájaný a zmäknutý rastlinný tuk. Orechové cesto je najvhodnejšie miesiť ručne, až kým sa jednotlivé suroviny neprepoja a nevznikne lepkavé, no foremné hladké cesto. Je najvhodnejšie nechať cesto odležať niekoľko hodín, ideálne aj cez noc. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme formičkami vzory – orechové kolieska, orechové srdiečka a podobne.

Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň vykrojené cesto. Pečenie cesta trvá zhruba 15 minút – pri teplote cca 170 – 180 °C (v závislosti od danej rúry). Upečené a vychladnuté pečivo zlepujeme džemom. Chrumkavé orechové koláčiky plnené džemom na záver môže na vrch prísť čokoládové zdobenie a posypanie cukrárenským posypom.

Tipy na ďalšie orechové koláčiky, drobné pečivo a dezerty:

Reklama

Článok aktualizovaný 18.12.2023

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.12.2021 19:24

už máme napečené, ale určite vyskúšam

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

20.12.2021 22:58

Akurát som včera piekla orechové medvedie labky a linecke s makom

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

19.12.2021 20:31

Recept sa mi páči. Vyzerá jednoducho. Keďže orechy mam, vyskúšam

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

20.12.2021 14:35

Verím, že budete s výsledkom spokojná. :-)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.12.2021 13:16

Rada pripravujem, výborná vianočná klasika.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE