Recept: Bublanina s ríbezľami – bez lepku

Bublanina je pre mňa prázdninový letný koláč plný drobného ovocia. Najradšej ju pripravuje s ríbezľami, čerešňami, višňami, ale aj kombinácie s marhuľami, černicami, egrešmi a sú skvelé. Jednoduché cesto, bez zbytočného tuku a krémov, rýchlo pripravené. Pečiem ju najčastejšie na celý plech, ale aj v okrúhlej forme vynikne. Doprajte si k nej pri slávnostnej príležitosti kopček dobrej vanilkovej zmrzliny.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 70 g ryžovej hladkej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • 30 g pohánkovej múky
  • 100 g trstinového cukru ( mletého)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 0,5 dl kokosového tuku ( oleja, ghee)
  • 0,5 dl mlieka
  • ovocie ( ríbezle 400 g)

 

Odporúčame prečítať: Malinový tvarožník – cheesecake

Bublanina bez lepku

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

V jednej mise zmiešajte múky, soľ a prášok do pečiva. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Trstinový cukor (môžete si ho pomlieť na kávovom mlynčeku) vyšľahajte spolu so žĺtkami a vanilkovým extraktom do hustej peny. Pridajte kôru z bio citróna a zamiešajte. Striedavo do tejto hmoty vmiešavajte suchú zmes a vyšľahané bielka.

 

Cesto rozotrite na plech. Ten môžete vymastiť tukom a posypať ryžovou múkou, ale stačí aj papier na pečenie. Na rozotreté cesto dajte umyté odkvapkané ovocie. Bublaninu pečte pri teplote 170°C asi 20 minút.


Drevenou špajľou urobte test v strede plechu, ak sa na špajľu nenalepí cesto je upečená. Samozrejme môžete bublaninu pocukrovať ja som si už odvykla.

 

Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Bublanina s ríbezľami

Zdroj: Shutterstock®

7 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.06.2017 15:34

ríbezle nám už dozrievajú...

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

18.06.2017 15:54

vyzera chutne...

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

18.06.2017 17:03

Ak tam nie je aspoň tvaroh, nič pre mňa. Bublaninou si ma nikto nezíska.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.06.2017 18:00

bublanina s hocijakým ovocím je veľmi vďačný dobrý a rýchly koláčik...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.06.2017 19:12

s ríbezlí pečiem rada múčniky, ale ešte radšej nepečené s jogurtom alebo tvarohom a želatínou

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

20.06.2017 07:52

bublanina s kyslastými ríbezľami je moja topka...

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

20.06.2017 14:28

Mnam,vyskusam :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE