Bublanina je pre mňa prázdninový letný koláč plný drobného ovocia. Najradšej ju pripravuje s ríbezľami, čerešňami, višňami, ale aj kombinácie s marhuľami, černicami, egrešmi a sú skvelé. Jednoduché cesto, bez zbytočného tuku a krémov, rýchlo pripravené. Pečiem ju najčastejšie na celý plech, ale aj v okrúhlej forme vynikne. Doprajte si k nej pri slávnostnej príležitosti kopček dobrej vanilkovej zmrzliny.
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 70 g ryžovej hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 30 g pohánkovej múky
- 100 g trstinového cukru ( mletého)
- 1 čl vanilkového extraktu
- štipku soli
- kôru z jedného bio citróna
- 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
- 0,5 dl kokosového tuku ( oleja, ghee)
- 0,5 dl mlieka
- ovocie ( ríbezle 400 g)
Odporúčame prečítať: Malinový tvarožník – cheesecake
Postup:
V jednej mise zmiešajte múky, soľ a prášok do pečiva. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Trstinový cukor (môžete si ho pomlieť na kávovom mlynčeku) vyšľahajte spolu so žĺtkami a vanilkovým extraktom do hustej peny. Pridajte kôru z bio citróna a zamiešajte. Striedavo do tejto hmoty vmiešavajte suchú zmes a vyšľahané bielka.
Cesto rozotrite na plech. Ten môžete vymastiť tukom a posypať ryžovou múkou, ale stačí aj papier na pečenie. Na rozotreté cesto dajte umyté odkvapkané ovocie. Bublaninu pečte pri teplote 170°C asi 20 minút.
Drevenou špajľou urobte test v strede plechu, ak sa na špajľu nenalepí cesto je upečená. Samozrejme môžete bublaninu pocukrovať ja som si už odvykla.
Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou