Agátový med z našej včelnice medové motúzy mám najradšej, pretože lahodne chutí a nekryštalizuje. Pripravujem z neho korpus na medovú roládu a plním ho dobrotami od výmyslu sveta. Vymyslela som z neho aj túto šťavnatú tvarohovú tortu a čerstvými malinami. Medová torta s tvarohom a malinami - pochutnajte si na nej spolu s nami!
Chutiť vám môže napríklad aj svieža tvarohová torta s malinami, piškótovo-tvarohová torta s malinami. Na leto sú to dokonalé pochúťky, ktoré potešia celú vašu rodinu.
Medová torta s malinami - ingrediencie na cesto:
- 4 vajcia
- 250 g agátového medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 150 g hladkej múky
Medová torta s tvarohom a malinami - ingrediencie na plnku a tvarohový krém:
- 1 pohár slivkového lekváru
- olej na vymastenie tortovej formy
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 balíčky želatínového stužovadla
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 500 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor na posypanie
- 500 g odkôstkovaných sliviek alebo malín
- 250 g malín alebo černíc
Vyskúšaj tiež: Lahodná a krémová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou
Medová torta a postup prípravy - ako na to?
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť tak akurát.
Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme.
Rozrolované cesto potrieme slivkovým lekvárom a znovu zrolujeme. Roládu nakrájame na plátky široké asi 1 centimeter. Dno tortovej formy vymastíme. Slimáčiky poukladáme tesne vedľa seba na dno formy. 120 g cukru premiešame s vanilínovým cukrom a so želatínovým stužovadlom, primiešame do tvarohu. Vyšľaháme smotanu a zmiešame ju s tvarohovou zmesou. Polovicu krému natrieme na korpus vytvorený so slimáčikov rolády. Na krém naukladáme pokrájané slivky a celé maliny či černice. Navrch natrieme zvyšný krém. Dozdobíme malinami, černicami alebo aj zvyšnými slimáčikmi rolády. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke: www.medovemotuzy.sk
Aktualizované na 07.06.2024
Aktualizovaný článok: 07.06.2024