Recept: Medová torta s tvarohom a malinami

Agátový med z našej včelnice medové motúzy mám najradšej, pretože lahodne chutí a nekryštalizuje.

 

Pripravujem z neho korpus na medovú roládu a plním ho dobrotami od výmyslu sveta.

 

Vymyslela som z neho aj túto šťavnatú tvarohovú tortu a čerstvými malinami. Mňam!

Potrebujeme na 1 plech:

  • 4 vajcia
  • 250 g agátového medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 150 g hladkej múky

Na plnku:

  • 1 pohár slivkového lekváru
  • olej na vymastenie tortovej formy
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 balíčky želatínového stužovadla
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor na posypanie
  • 500 g odkôstkovaných sliviek alebo malín
  • 250 g malín alebo černíc

 

Vyskúšaj tiež: Lahodná a krémová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou

Medová torta s tvarohom a malinami

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.

 

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť tak akurát.

 

Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme.

 

Rozrolované cesto potrieme slivkovým lekvárom a znovu zrolujeme. Roládu nakrájame na plátky široké asi 1 centimeter. Dno tortovej formy vymastíme. Slimáčiky poukladáme tesne vedľa seba na dno formy. 120 g cukru premiešame s vanilínovým cukrom a so želatínovým stužovadlom, primiešame do tvarohu. Vyšľaháme smotanu a zmiešame ju s tvarohovou zmesou. Polovicu krému natrieme na korpus vytvorený so slimáčikov rolády. Na krém naukladáme pokrájané slivky a celé maliny či černice. Navrch natrieme zvyšný krém. Dozdobíme malinami, černicami alebo aj zvyšnými slimáčikmi rolády. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

 

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke: www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

10 komentárov
Mária Terefenková

Mária Terefenková

22.07.2017 07:45

Med, tvaroh, maliny, samé dobré veci.

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

22.07.2017 12:25

Mnam dala by som si ☺

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.07.2017 12:37

vyzerá skvele na letnú oslavu ako stvorená

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

22.07.2017 12:56

maliny mám na záhrade, akurát, že je moc teplo a nechce sa mi piecť, aspoň sa pokochám pohľadom :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

22.07.2017 13:15

Vyzerá úžasne,chystám oslavu,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

23.07.2017 10:42

super ingrediencie... vyskusam.. same zdrave veci

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.07.2017 21:13

krásna a iste aj veľmi chutná torta...

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:16

výborná kombinácia surovín, krásna na pohľad a určite famózna na chuť

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.11.2017 13:46

mňam, tá musí byť výborná

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.12.2017 21:04

musí byť výborná

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE