Ak hľadáte recept na vianočné sušienky na poslednú chvíľu, tak už hľadať nemusíte, pretože ste ho našli. Tieto popraskané crinkles sušienky sú na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri zase lahodne mäkké. Jednoducho sú úžasné a verte nám, bude sa po nich zalizovať každá vaša návšteva. Vieme, o čom hovoríme – u nás zmizli z taniera rýchlosťou blesku.
Crinkles alebo teda popraskané sušienky patria medzi veľmi obľúbené vianočné zákusky vôbec. Najfascinujúcejšie na nich je to, že každá sušienka vyzerá inak a žiadna z nich nikdy nebude mať svoje dvojča. Aj keby ste sa veľmi snažili, sušienky v rúre popraskajú, ako sa im zachce, a to im dodáva ten chrumkavý vzhľad.
Keďže mne sa Vianoce spájajú hlavne so škoricou, tak som nemohla odolať a pôvodný recept som vylepšila práve o jej arómu, ktorú som navyše skombinovala so zázvorom. Samozrejme, aj vy si môžete recept vylepšiť podľa vašich chutí. Ak škoricu nemáte radi, vôbec ju nemusíte použiť. Namiesto nej môžete do sušienok pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru, poprípade rozdrvené klinčeky a pod.
Odporúčame: Recept na domáce varené víno: 3 rôzne, ktoré sa oplatí vyskúšať!
Na crinkles sušienky budete potrebovať:
- 200 gramov horkej čokolády (aspoň 50 %)
- 50 gramov masla
- 120 gramov kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 vanilínový cukor
- 300 gramov polohrubej múky
- štipku soli
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 2 lyžičky škorice (nemusí byť)
- 2 lyžičky sušeného zázvoru (nemusí byť)
- práškový cukor na obaľovanie
Postup
Najskôr si pripravíme čokoládu s maslom. Tú dáme nad paru roztopiť a následne necháme vychladnúť na izbovú teplotu – tak, aby ste do nej ponorili prst bez toho, aby ste sa popálili. Následne si vymiešame vajíčka s cukrom a pridáme vychladenú čokoládu.
V inej miske si zmiešame všetky sypké ingrediencie – teda múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor a soľ. Ak budete mať sypké ingrediencie zmiešané, tak ich postupne primiešajte k vyšľahaným vajíčkam s čokoládou a vypracujte cesto. Pozor, cesto nebude úplne hutné, skôr bude polotuhé, takže sa nemusíte obávať.
Pripravené cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Približne po hodine budete mať cesto pevné, tak je načase z neho vyformovať guľôčky. Či už zvolíte väčšie alebo menšie, je to len na vás.
Vyformované guľôčky následne obaľte v práškovom cukre a uložte na papierom vystlaný plech. Guľôčky z cesta ukladajte vedľa seba, ale nechajte medzi nimi medzeru, aby sa vám pri pečení nespojili. Crinkles pečieme pri 180 °C (pri teplovzdušnej rúre na 160 °C) približne 8 – 14 minút. Po dopečení budú sušienky na vrchu chrumkavé a vo vnútri zase mäkké. Pozor, aby ste to s ich pečením neprešvihli, v opačnom prípade budú tvrdé aj vo vnútri!