Recept na kompót z moruše čiernej: Tejto chuti určite neodoláš!

Bez debaty, klasika je len klasika. Hovoríme o tých najklasickejších ovocných kompótoch, ako je čerešňový, marhuľový či slivkový. Ale nechcelo by to raz za čas aj nejakú príjemnú obmenu? My tvrdíme, že chcelo! A hneď vám aj naservírujeme jednu skvelú inšpiráciu. Recept na kompót z moruše čiernej je síce niečo nové a nevšedné, ale keď ho raz ochutnáte, veríme, že sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne. Tak čo, výzva prijatá?

Moruša, predovšetkým čierna, by vás určite mala zaujímať

Moruša bola vždy akosi v tieni ostatných ovocných plodov, pritom nie je len chutná a zdravá, ale aj mimoriadne atraktívna napohľad, podobná malinám. Za pozornosť stojí aj jej obsah. Moruša je bohatá na vitamíny A, B, C a K, ďalej na železo, horčík a veľké množstvo antioxidantov. Výrazne podporuje trávenie a detoxikuje organizmus. Zmrazené plody moruše bývajú dokonca podávané pacientom, chorým na leukémiu. Známych je veľké množstvo morúš, od bielej, cez červenú, až po čiernu či dokonca trnavskú, ktorá je krížencom červenej a čiernej.

 

Zaujme ťa: Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

morušový kompót

Zdroj: Shutterstock®

Na južnom Slovensku je najviac moruší čiernych z celej Európy

Najvzácnejším druhom je moruša čierna, s typickými veľkými, takmer päťcentimetrovými plodmi tmavofialovej až čiernej farby. Pochádza z Iránu a v rámci Slovenska a dokonca aj v rámci celej Európy sa najviac stromov moruše čiernej vyskytuje na území obce Pukanec (okres Levice). Môžete si ju však vypestovať aj samy, prípadne zakúpiť priamo od pestovateľa.

moruša čierna

Zdroj: Shutterstock®

Recept na kompót z moruše čiernej

Na kompót z moruše môžete použiť aj iné druhy tohto ovocia, avšak odporúča sa použiť práve morušu čiernu (Morus nigra), nakoľko jej plody sú väčšie, chutnejšie a sladšie, ako ostatné moruše.

Na prípravu budete potrebovať:

  • zrelé plody moruše čiernej
  • kryštálový cukor
  • vodu

Postup prípravy:

Plody moruše čiernej naložte do čistých pohárov na zaváranie, do každého pohára nasypte 4 – 6 PL kryštálového cukru (záleží od veľkosti pohára) a napokon zalejte vodou, ktorá musí byť prevarená. Zaváracie poháre dôkladne uzavrite, sterilizujte približne osem minút a po vybratí z rúry obráťte hore dnom. Hotovo. Ako vidíte, príprava tohto kompótu je mimoriadne rýchla a jednoduchá.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Daniela Revayová

Daniela Revayová

12.07.2018 09:24

Ja som robila minuly rok morusovy dzem :-) bol vyborny :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.07.2018 09:55

Zaujímavý plod, ale netuším ako to chutí, nikdy som sa k moruši nedostala...

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

18.07.2018 07:02

Toho roku bude veľká úroda - vyskúšam:)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.07.2018 19:21

moruša je ovocie môjho detstva, mali sme doma veľký strom, na ktorom sme trávili celé dni, vlastne celé leto, síce sme moruše nezavárali, ale najedli sme sa dosýta

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

19.07.2018 18:27

Moruša mi pripomína detstvo a hlavne starých rodičov, vtedy bola na každom dvore, chutila vynikajúco. Sladkostí nebolo toľko ako v dnešnej dobe...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.