Bez debaty, klasika je len klasika. Hovoríme o tých najklasickejších ovocných kompótoch, ako je čerešňový, marhuľový či slivkový. Ale nechcelo by to raz za čas aj nejakú príjemnú obmenu? My tvrdíme, že chcelo! A hneď vám aj naservírujeme jednu skvelú inšpiráciu. Recept na kompót z moruše čiernej je síce niečo nové a nevšedné, ale keď ho raz ochutnáte, veríme, že sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne. Tak čo, výzva prijatá?
Moruša, predovšetkým čierna, by vás určite mala zaujímať
Moruša bola vždy akosi v tieni ostatných ovocných plodov, pritom nie je len chutná a zdravá, ale aj mimoriadne atraktívna napohľad, podobná malinám. Za pozornosť stojí aj jej obsah. Moruša je bohatá na vitamíny A, B, C a K, ďalej na železo, horčík a veľké množstvo antioxidantov. Výrazne podporuje trávenie a detoxikuje organizmus. Zmrazené plody moruše bývajú dokonca podávané pacientom, chorým na leukémiu. Známych je veľké množstvo morúš, od bielej, cez červenú, až po čiernu či dokonca trnavskú, ktorá je krížencom červenej a čiernej.
Zaujme ťa: Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!
Na južnom Slovensku je najviac moruší čiernych z celej Európy
Najvzácnejším druhom je moruša čierna, s typickými veľkými, takmer päťcentimetrovými plodmi tmavofialovej až čiernej farby. Pochádza z Iránu a v rámci Slovenska a dokonca aj v rámci celej Európy sa najviac stromov moruše čiernej vyskytuje na území obce Pukanec (okres Levice). Môžete si ju však vypestovať aj samy, prípadne zakúpiť priamo od pestovateľa.
Recept na kompót z moruše čiernej
Na kompót z moruše môžete použiť aj iné druhy tohto ovocia, avšak odporúča sa použiť práve morušu čiernu (Morus nigra), nakoľko jej plody sú väčšie, chutnejšie a sladšie, ako ostatné moruše.
Na prípravu budete potrebovať:
- zrelé plody moruše čiernej
- kryštálový cukor
- vodu
Postup prípravy:
Plody moruše čiernej naložte do čistých pohárov na zaváranie, do každého pohára nasypte 4 – 6 PL kryštálového cukru (záleží od veľkosti pohára) a napokon zalejte vodou, ktorá musí byť prevarená. Zaváracie poháre dôkladne uzavrite, sterilizujte približne osem minút a po vybratí z rúry obráťte hore dnom. Hotovo. Ako vidíte, príprava tohto kompótu je mimoriadne rýchla a jednoduchá.