Konečne sú tu Vianoce a s nimi aj veľa sladkých dobrôt. Je to čas, kedy sa netreba obmedzovať, veď Vianoce sú len raz za rok.
Stačí, keď urobíme pár zdanlivo nepatrných alternácií v našom pečení. Tak ako je to v tomto výbornom a jednoduchom recepte. A maškrtenie nebude mať až také následky ako bežne.
Všetci rátame s vanilkovými rožkami a medovníkmi, no čo takto ozvláštniť si menu voňavými orechovo-špaldovými koláčikmi? Vôňa mletých vlašských orechov a vanilky nesmie chýbať vo vašej predvianočnej kuchyni. Vďaka týmto hviezdičkám si ju budete užívať, až kým ich všetky nezjete. V recepte je namiesto bielej múky použitá špaldová, a tak máte ku kulinárskemu zážitku aj zdravý bonus.
Odporúčame prečítať: Recept na Mandľovo – mrkvové muffinky s marcipánom
Ingrediencie:
- 70 g mletých orechov
- 140 g masla
- 170 g špaldovej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 vanilka/ vanilkový cukor
- mandle bez šupky
Odporúčame tiež: Tradičný recept: Vianočná hríbová polievka
Postup:
1. Z preosiateho cukru, postrúhaného masla, zomletých orechov, múky a vanilky vymiesime cesto a necháme ho postáť v chlade na 1-2 hodiny.
2. Cesto vyvaľkáme na tenko a povykrajujeme ich do želaného tvaru. Do stredu každej sušienky môžeme umiestniť mandľu alebo akýkoľvek iný orech.
3. Koláčiky poukladáme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme na 175°C približne 20 minút. Je potrebné ich strážiť, doba pečenia sa môže líšiť od rúry aj hrúbky sušienok.
Odporúčame prečítať: Recepty na zdravé varianty vianočného pečiva, z ktorého nehrozia tukové faldíky
Ema Stanovská