Recept: Nadýchaná čokoládová pena

Určite si veľa z vás dalo do nového roka predsavzatie schudnúť pár kíl alebo si vyformovať postavu, aby sme sa už konečne mohli v plavkách hrdo prechádzať pri bazéne. Ak máte radi sladké a najmä čokoládu, je veľmi ťažké to dosiahnuť. A navyše ak vám prinášame články na také dobroty ako je čokoládová pena!

Treba však povedať, že peknú postavu docielite najmä cvičením a takýchto článkov máme tiež neúrekom. Sladké je dobré na nervy a treba si ho občas dopriať. Samozrejme -  s mierou. Takže s čistým svedomím pokračujte v čítaní.

Čokoládová pena patrí medzi tradičné dezerty francúzskej kuchyne. Má byť nadýchaná a mala by mať v sebe bublinky. Tie spôsobuje vzduch obsiahnutý vo vyšľahaných bielkach, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obľúbeného dezertu. Príprava čokoládovej peny nie je vôbec komplikovaná. Ak dodržíte postup, hravo sa vyrovnáte tej pravej francúzskej. Poďme na to!

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

 Budeme potrebovať:

  • 170 g horkej čokolády s 80 % obsahom kakaa
  • 30 g masla
  • 1 žĺtok
  • 4 bielky
  • 20 g práškového cukru
  • pomarančový likér
  • Na dochutenie: mleté čili, kardamón alebo zázvom

Postup:

1. Pripravíme si dva hrnce. Do väčšieho nalejme vodu, menší do tohto kúpeľa položíme. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, maslo pokrájame a spolu dáme do hrnca. Necháme čokoládu s maslom roztápať, ale stále kontrolujeme teplotu, aby sa zmes nezrazila.


2. V tejto fáze čokoládu ochutíme. Pridáme trochu pomarančového likéru alebo niektorú z korenín: čili, kardamón alebo zázvor. Môžeme použiť aj kombináciu citrón -pomaranč - lemongrass.

Príprava čokoládovej peny

Zdroj: Shutterstock®

3. Keď je čokoláda s maslom dobre roztopená a ochutená, menší hrniec vytiahneme z horúcej vody a necháme trochu vychladnúť. Potom postupne primiešame žĺtok. Musíme ho však zmiešavať dosť prudko, aby sa pena nezrazila. Vyšľaháme bielky s cukrom a veľmi opatrne ich zamiešame do čokoládovej zmesi.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom


4. Hotovú penu dáme do formičiek, pohárov alebo misiek a necháme minimálne 2 hodiny v chladničke. Penu ešte môžeme dozdobiť pomarančovou kôrou, lístkom mäty alebo ovocím – napríklad malinami či čučoriedkami.

 

 

Nadýchaná čokoládová pena je hotová! Vyskúšajte rôzne varianty a napíšte nám, ktoré vám najviac chutili. Prípadne, ak máte nejaký svoj overený recept na túto dobrotu, podeľte sa s ním, budeme veľmi radi.

Zdroj foto:

Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.01.2017 08:33

hriešne láákavéé

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

20.01.2017 08:53

Hneď by som si dala? Podľa receptu nevyzerá ani na veľa kalórii.

Vaše meno:

Kitti Vidová

Kitti Vidová

20.01.2017 13:23

Chcem, chcem, a chcem! :D

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

20.01.2017 14:32

Vyzerá fantasticky!!!

Vaše meno:

tofica

tofica

20.01.2017 16:05

Jeeej to musí byť mňamka.. a stým pomarančovým likérom .. hmmm ;-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

20.01.2017 22:55

mnam zbiehaju sa slinky

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

22.01.2017 13:03

Recept uložený, teším sa, keď ho vyskúšame :)

Vaše meno:

Ingrid Vargová

Ingrid Vargová

23.01.2017 22:12

Super, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Mária F.

Mária F.

26.01.2017 11:54

ľahký a chutný dezertík

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.