Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému. To však neznamená, že nemá kalórie, a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať.
Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou. Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.
Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise, tak ich tu využijete.
Budete potrebovať na 12 porcií:
- 375 g celých pomarančov v BIO kvalite (asi dva-tri malé pomaranče)
- 250 g najemno mletých mandlí
- 250 g trstinového cukru
- 50 g kakaa
- 6 slepačích vajec
- 6 g prášku do pečiva
- 6 g sódy bikarbóny
- soľ
- maslo alebo iný tuk na vymazanie formy
Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky
Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny. Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite. Tortovú formu (26 cm) vymažte maslom (kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.
Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múku (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.
Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak).
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.
Odporúčame prečítať: Vianočná štóla s marcipánom