Recept: Torta z pomarančov

Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému. To však neznamená, že nemá kalórie, a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať. 

 

Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou. Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.

 

Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise, tak ich tu využijete.

 

Budete potrebovať na 12 porcií:

  • 375 g celých pomarančov v BIO kvalite (asi  dva-tri malé pomaranče)
  • 250 g najemno mletých mandlí
  • 250 g trstinového cukru
  • 50 g kakaa
  • 6 slepačích vajec
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 g sódy bikarbóny
  • soľ
  • maslo alebo iný tuk na vymazanie formy

Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky

 

Torta z pomarančov

Zdroj: Shutterstock®

Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny. Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite. Tortovú formu (26 cm) vymažte maslom (kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.

 

Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múku (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.

 

Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak).
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.

 

Odporúčame prečítať: Vianočná štóla s marcipánom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

03.01.2017 08:16

Pomarance zostali,vyskúsam.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.01.2017 08:46

zaujímavá tortička

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

03.01.2017 09:29

rada ju vyskúšam

Vaše meno:

simona v.

simona v.

03.01.2017 10:00

podobnu som robila, ked sme mali vlastny citronovnik a teda naozaj bio citrony :)

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

03.01.2017 20:39

čím by som mohla nahradiť mandle? (lebo nesedí, že je vhodná pre alergikov). inak by som ju rada vyskúšala

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

03.01.2017 22:13

vypadá chutne

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

03.01.2017 22:24

aj ked sme asi koláčikov teraz prejedení , tento vyzerá mnam, a pomaranče sa po sviatkoch aspon super pomínajúúú :)

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

15.01.2017 14:44

Musim sa priznat, ze recept som vyskusala. Priprava bola sice zdlhavejsia, ale vysledok stal za to!!! Kolacik ma uzasnu vonu a hoci vyzera "jednoducho"chuti skvele. Pomarance & zimne obdobie patria proste k sebe :)

Vaše meno:

Ivana Trochanová

Ivana Trochanová

22.01.2017 10:56

mnam, vyskusame! :)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

22.01.2017 13:01

Minimálne by som ochutnala :)

Vaše meno:

Ivana Labusová

Ivana Labusová

01.02.2017 09:30

Vyzerá užasne,určite vyskúšam. :)

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

01.02.2017 10:15

podobný recept bol v relácii Tajomstvo mojej kuchyne...určite vyskúśam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.