Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému. To však neznamená, že nemá kalórie, a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať.
Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou. Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.
Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise, tak ich tu využijete.
Budete potrebovať na 12 porcií:
- 375 g celých pomarančov v BIO kvalite (asi dva-tri malé pomaranče)
- 250 g najemno mletých mandlí
- 250 g trstinového cukru
- 50 g kakaa
- 6 slepačích vajec
- 6 g prášku do pečiva
- 6 g sódy bikarbóny
- soľ
- maslo alebo iný tuk na vymazanie formy
Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky
Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny. Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite. Tortovú formu (26 cm) vymažte maslom (kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.
Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múku (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.
Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak).
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.
Odporúčame prečítať: Vianočná štóla s marcipánom
12 komentárov
Ľudmila Sedlická
01.02.2017 10:15podobný recept bol v relácii Tajomstvo mojej kuchyne...určite vyskúśam
Ivana Labusová
01.02.2017 09:30Vyzerá užasne,určite vyskúšam. :)
Mia Lock
22.01.2017 13:01Minimálne by som ochutnala :)
Ivana Trochanová
22.01.2017 10:56mnam, vyskusame! :)
Martina Putoráková
15.01.2017 14:44Musim sa priznat, ze recept som vyskusala. Priprava bola sice zdlhavejsia, ale vysledok stal za to!!! Kolacik ma uzasnu vonu a hoci vyzera "jednoducho"chuti skvele. Pomarance & zimne obdobie patria proste k sebe :)
Iveta Ondáková
03.01.2017 22:24aj ked sme asi koláčikov teraz prejedení , tento vyzerá mnam, a pomaranče sa po sviatkoch aspon super pomínajúúú :)
Iveta Moravčíková
03.01.2017 22:13vypadá chutne
Ivana Goliašová
03.01.2017 20:39čím by som mohla nahradiť mandle? (lebo nesedí, že je vhodná pre alergikov). inak by som ju rada vyskúšala
simona v.
03.01.2017 10:00podobnu som robila, ked sme mali vlastny citronovnik a teda naozaj bio citrony :)
ľubka Olexyová
03.01.2017 09:29rada ju vyskúšam
Soňa Krátka
03.01.2017 08:46zaujímavá tortička
Lucia Valková
03.01.2017 08:16Pomarance zostali,vyskúsam.