Tieto chrumkavé svieže tartaletky si obľúbite. Je to letný dezert bez krému.
Višne sú príjemne kyselkavé a mandľová posýpka krásne chrumká spolu s jemným krehkým bezlepkovým cestom.
Ak nemáte višne, použite akékoľvek iné ovocie – čerešne, marhule, broskyne...
Budete potrebovať (asi 8 tartaletiek):
- 130 g ryžovej hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 50 g mletých mandlí (mandľovej múky)
- 40 g pohánkovej múky
- 25 g zemiakového škrobu (Solamyl)
- 1 ČL guarovej gumy (alebo xanthan)
- 70 g trstinového mletého cukru
- 110 g vychladeného masla
- 1 vajce + 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 PL studenej vody
Všetky suroviny spracujte na kompaktné cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chlade.
Odporúčame prečítať: Recept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou
Náplň:
400 g višní vykôstkujte, dajte ich do hrnca, pridajte 60 g trstinového cukru a pomaly ohrievajte, aby pustili šťavu. Nemajú byť rozvarené. V troške vody rozmiešajte jednu polievkovú lyžicu Solamylu a vlejte zmes do višní, nechajte prevariť, zmes stuhne. Ovocnú zmes nechajte v miske vychladiť.
Odporúčame prečítať: Recept: Čerešňové crumble
Posýpka:
1 žĺtok vymiešajte so 70 g trstinového cukru, pridajte 20 g Solamylu a jednu polievkovú lyžicu čerstvej smotany. Do tejto zmesi pridajte cca 70 – 100 g mandľových lupienkov.
Pripravené cesto upravte do formičiek (formy), dno popichajte vidličkou. Rúru predhrejte na 180°C. Na cesto do formičiek rozdeľte pripravené višne a na povrch rozdeľte pripravenú mandľovú zmes. Pečte asi 20 minút.
Odporúčame prečítať: Recept: Bublanina s ríbezľami – bez lepku