Aj vy máte doma nezbedných maškrtníkov, pred ktorými musíte skrývať všetky sladkosti? Nevadí! Už sa nemusíte obávať a môžete im s radosťou ponúknuť dobrotu, ktorú pripravíte vlastnými rukami a viete presne čo obsahuje.
Naviac im nebude len dobre chutiť, no bude sa im aj veľmi páčiť. Veď vyskúšajte tieto nápadité recepty a napíšte nám, ako sa páčili a chutili doma vašim ratolestiam.
Pre každého maškrtníka sme si pripravili niečo a tak si môžete vybrať Červenú čiapočku, Parížskeho motýlika, Veselé muffiny, Prasiatka alebo Ježiu rodinku pre deti...
Parížsky motýlik
Spestrí každú detskú oslavu
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Na krém:
- zmes na prípravu krému (súčasť balenia Parížskej torty Dr.Oetker)
- 500 ml smotany na šľahanie
Na cesto:
- 1 balenie Parížskej torty Dr.Oetker
- 260 ml vody
- 30 ml oleja
- 2 vajcia
Na ozdobenie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
- 150 ml studeného mlieka
- zdobenie Dr.Oetker (podľa fantázie)
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou
Postup prípravy:
1. Zmes na prípravu parížskeho krému prevaríme so smotanou podľa návodu na obale a necháme vychladnúť.
2. Do zmesi na prípravu cesta pridáme vodu, olej a vajcia a pripravíme podľa návodu na obale. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 150 °C
Teplovzdušná rúra: 130 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 35 minút
3. Upečený korpus necháme vychladnúť.
4. Vychladenú parížsku smotanu nalejeme do vyššej nádoby a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Polovicou krému potrieme spodný diel korpusu, prikryjeme vrchným dielom a zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Tortu odložíme do chladničky.
5. Na ozdobenie pripravíme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou. Tortu rozkrojíme na polovicu, položíme na podnos zaobleným okrajom tesne k sebe tak, aby sme vytvorili krídla motýľa.
6. Ozdobíme šľahačkou a zdobením podľa vlastnej fantázie.
TIP: Zvyšnou šľahačkou dozdobíme tortu pri servírovaní.
Červená čiapočka
Doba prípravy: asi 60 minút
Na cesto:
- 150 g mäkkého masla alebo margarínu
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínový cukor Dr.Oetker
- 3 vajcia
- 180 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 3 PL nastrúhanej čokolády na varenie
- 100 ml mlieka
Na náplň:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 PL nugátového krému typu Nutella
- 1 vrchovatá PL práškového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
- 50 g nasekaných lieskových orieškov
- 250 g umytých, na plátky nakrájaných jahôd
Na potretie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
- 150 ml mlieka
Na ozdobenie:
- 1 balíček tmavej Polevy Dr.Oetker
- 6-7 jahôd
Postup prípravy Červenej čiapočky:
1. Maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a vajcami elektrickým ručných šľahačom vyšľaháme do peny. Pridáme muku zmiešanú s kypriacim práškom a nastrúhanou čokoládou a všetko premiešame. Nakoniec pridáme mlieko a vyšľaháme do hladkého cesta. Cesto nalejem do vymazanej tortovej formy (priemer 26 cm) a dáme do predhriatej rúry piecť.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
2. Po upečení necháme korpus vychladnúť a 2x pozdĺžne rozrežeme.
3. Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu s nugatovým krémom, cukrom a smeta-fixom. Nakoniec opatrne ručne primiešame oriešky. Polovicu pripravenej náplne natrieme na spodnú časť korpusu, na to poukladáme polovicu plátkov jahôd. Priložíme strednú časť korpusu, mierne pritlačíme a postup zopakujeme. Priložíme vrchnú časť korpusu a mierne pritlačíme.
4. Šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tortu šľahačkou potrieme po obvode a navrchu. Jednu polievkovú lyžicu šľahačky dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme malý rožtek a vytvarujeme nosík Červenej čiapočky.
5. Polevu roztopíme podľa návodu na obale, odstrihneme rožtek a vytvoríme ofinu, vrkoče, ústa a oči. Pomocou špáradla urobíme pehy. Jahody nakrájame na plátky a vytvoríme z nich červenú čiapku a mašličky. Tortu necháme 2 hodiny v chladničke stuhnúť, potom servírujeme.
Veselé muffiny
Zábava i pochúťka pre deti
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 18 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Na cesto:
- 1 balenie Muffinov s čokoládovými kúskami Dr.Oetker
- 110 ml vody
- 40 ml oleja
- 1 vajce
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
- Tubičky na zdobenie 4 farby Dr.Oetker
- 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL kakaa
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
- 12 papierových košíčkov (súčasť balenia Muffinov s čokoládovými kúskami Dr.Oetker)
Postup prípravy:
1. Na prípravu cesta zmiešame zmes na muffiny s vodou, olejom a vajcom podľa návodu na obale. Pridáme čokoládové kúsky a vareškou vymiešame dohladka. Košíčky rozložíme na plech a pomocou dvoch PL naplníme do ⅓ cestom. Polevu ostrým nožom rozdelíme na 12 kúskov a do každého košíčka vložíme kúsok polevy. Zakryjeme zvyšným cestom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 18 minút
2. Muffiny necháme vychladnúť.
3. Na ozdobenie pripravíme polevu podľa návodu na obale. Vychladnuté muffiny polejeme a necháme stuhnúť.
4. Časť marcipánu môžeme zafarbiť kakaom, nastrúhať na strúhadle a použiť na tvorbu vláskov. Zvyšok marcipánu použijeme zároveň s tubičkami podľa vlastnej fantázie.
TIP: Fantázii sa medze nekladú. K ozdobeniu muffinov môžeme použiť i rôzne cukrové zdobenie Dr.Oetker.
Prasiatka
Hravé raňajky na Deň detí
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 8 porcií
Na cesto:
- 250 ml mlieka
- 75 g masla alebo margarínu
- 400 g hladkej múky
- 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
- 75 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- štipka soli
Na obalenie a potretie:
- 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
- voda
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie (30 x 40 cm)
- okrúhlu formičku (Ø 4 cm)
- štetec alebo pierko
Postup prípravy:
1. Na prípravu cesta v kastróliku rozpustíme v mlieku maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku so škrobom, droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vlažné mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Oddelíme ⅓ cesta a odložíme bokom. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Vytvoríme telíčka (bochníky) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z odloženého cesta plát a formičkou vykrojíme 16 koliesok. Zo zvyšku cesta vytvoríme 16 malých guľôčok. Telíčka na plechu potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou. Do polovice koliesok vytvoríme dve dierky (napr. špajľou), potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre a zľahka pritlačíme po jednom ku každému telíčku ako ňufáčik. Druhú polovicu koliesok potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre, rozkrojíme nožom na polovicu a vytvoríme ušká. Z guľôčok vytvoríme prasiatkam oči. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
4. Prasiatka necháme vychladnúť.
TIP: Prasiatka výborne chutia potreté lieskoorieškovým krémom, maslom alebo džemom.
Ježia rodinka pre deti
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 25 minút
Doba pečenia: asi 12 minút
Vystačí na: 20 porcií
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 1 zarovnaná PL kakaa
- 80 g cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
- 1 vajce
- 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
- 20 kusov celých opražených lieskových orieškov
Na ozdobenie:
- 50 g mandľových ihličiek (hranolčekov)
- tubičky na zdobenie Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Postup prípravy:
1. Na prípravu cesta preosejeme múku, kypriaci prášok a kakao na pracovnú plochu. Pridáme cukor, vanilínový cukor, vajce, maslo alebo margarín a všetko spracujeme ručne na hladké cesto, z ktorého vytvarujeme valček dlhý asi 30 cm. Valček nakrájame na 20 rovnako veľkých kúskov.
2. Na prípravu náplne vyvaľkáme z marcipánu valček, ktorý nakrájame na 20 rovnakých kúskov. Do každého kúska marcipánu vložíme oriešok a vytvarujeme guľôčku. Každú guľôčku zabalíme do kúska cesta. Z guľôčky vytvarujeme ježka. Do tela napicháme mandľové ihličky ako pichliače a ježka položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 12 minút
3. Upečených ježkov necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
4. Pomocou tubičiek vytvoríme oči a ňufáčik a necháme zaschnúť.
Prajeme vám a vašim ratolestiam dobrú chuť