Rýchly a hlavne skvelý recept na dezert padne vždy vhod, teda aspoň nám, milovníkom všetkých zákuskov bez rozdielu. A keďže sa blíži jeseň, ktorá je typická zberom jabĺk, tak dnes využijeme práve tie a pripravíme si rýchly nadýchaný jablkový koláč, ktorý sa podobá na ten francúzsky, známy ako clafoutis.
Jablková štrúdľa je babičkinou klasikou a rovnako aj jablkové pité, ktorému sa nedá nikdy odolať. No chce to už niečo nové. Clafoutis je vláčny, voňavý a jemnučký letný koláč typický pre francúzsku kuchyňu, ktorý sa pripravuje najčastejšie s čerešňami alebo višňami. No keďže na Slovensku radi experimentujeme, oplatí sa nahradiť čerešne jablkami. V podstate by sme túto francúzsku delikatesu mohli prirovnať k našej bublanine, ktorú počas leta pripravujeme azda najčastejšie.
Vyskúšaj aj: Hnetený jablkový koláč ako od babičky
Na jablkový koláč potrebujeme:
- 4 väčšie jablká
- 4 vajíčka
- 100 g hladkej múky
- 250 ml acidofilného mlieka
- 1 lyžicu masla
- 70 g trstinového cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice cukru
- štipku soli
Jablká si ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Medzitým si dáme na panvicu maslo a necháme ho roztopiť. Pridáme nakrájané jablká, 2 lyžice cukru (môže byť trstinový) a mletú škoricu. Chvíľku podusíme – kým nebudú jablká polomäkké a odstavíme.
Dáme si rozohriať rúru na 180 °C a vrhneme sa na prípravu cesta. V miske vyšľaháme acidofilné mlieko s vajíčkami a cukrom, následne pridáme múku a štipku soli. Do cesta tiež pridáme šťavu z podusených jabĺk.
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. A teraz môžete postupovať dvomi spôsobmi. Buď jablká naukladáte na spodok formy a zalejete pripraveným cestom alebo do formy najskôr vylejete cesto a jablká poukladáte na vrch. Avšak, keďže má cesto trochu redšiu konzistenciu, môže sa stať, že jablká aj tak popadajú na dno. Po upečení koláča ho preto odporúčame vyklopiť, aby jablká boli na vrchu a koláč vyzeral úplne k zahryznutiu.
Pripravený jablkový koláč pečieme približne 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!