Rýchly jablkový koláč z acidofilného mlieka: Nadýchaný a voňavý

Rýchly a hlavne skvelý recept na dezert padne vždy vhod, teda aspoň nám, milovníkom všetkých zákuskov bez rozdielu. A keďže sa blíži jeseň, ktorá je typická zberom jabĺk, tak dnes využijeme práve tie a pripravíme si rýchly nadýchaný jablkový koláč, ktorý sa podobá na ten francúzsky, známy ako clafoutis.

Jablková štrúdľa je babičkinou klasikou a rovnako aj jablkové pité, ktorému sa nedá nikdy odolať. No chce to už niečo nové. Clafoutis je vláčny, voňavý a jemnučký letný koláč typický pre francúzsku kuchyňu, ktorý sa pripravuje najčastejšie s čerešňami alebo višňami. No keďže na Slovensku radi experimentujeme, oplatí sa nahradiť čerešne jablkami. V podstate by sme túto francúzsku delikatesu mohli prirovnať k našej bublanine, ktorú počas leta pripravujeme azda najčastejšie.

koláč z acidka

Zdroj: Shutterstock®

Na jablkový koláč potrebujeme:

  • 4 väčšie jablká
  • 4 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • 1 lyžicu masla
  • 70 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice cukru
  • štipku soli

Jablká si ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Medzitým si dáme na panvicu maslo a necháme ho roztopiť. Pridáme nakrájané jablká, 2 lyžice cukru (môže byť trstinový) a mletú škoricu. Chvíľku podusíme – kým nebudú jablká polomäkké a odstavíme.

Dáme si rozohriať rúru na 180 °C a vrhneme sa na prípravu cesta. V miske vyšľaháme acidofilné mlieko s vajíčkami a cukrom, následne pridáme múku a štipku soli. Do cesta tiež pridáme šťavu z podusených jabĺk.

Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. A teraz môžete postupovať dvomi spôsobmi. Buď jablká naukladáte na spodok formy a zalejete pripraveným cestom alebo do formy najskôr vylejete cesto a jablká poukladáte na vrch. Avšak, keďže má cesto trochu redšiu konzistenciu, môže sa stať, že jablká aj tak popadajú na dno. Po upečení koláča ho preto odporúčame vyklopiť, aby jablká boli na vrchu a koláč vyzeral úplne k zahryznutiu.

Pripravený jablkový koláč pečieme približne 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.09.2021 19:09

práve dnes som piekla jablkový koláč s čokoládovou polevou, výborný šťavnatý :) nabudúce vyskúšam Váš recept :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

16.09.2021 21:22

Jednoduchý raz dva hotový mňamnýý

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.09.2021 06:41

Rýchly a výborný!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.09.2021 22:40

Jablkové koláčiky máme radi. Šťavnaté,voňajúce škoricou...mňam. Recept si odkladám a v najbližšej dobe vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.09.2021 11:55

Clafoutis robím čerešňový, ale aj tento recept sa mi veľmi páči, určite ho čím skôr vyskúšam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

30.09.2021 00:13

vyzerá dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.