Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Nemusíte cestovať na ďalekú Sicíliu len pre to, aby ste si vychutnali túto ich tradičnú pochúťku, ktorú tam zoženiete na každom rohu. Táto sicílska špecialita – cannoli, predstavuje chutný dezert, ktorý si dozaista vychutnáte pri šálke poobednej kávičky. Ide o trubičky plnené krémom, takže žiadne komplikované recepty za týmto názvom ani nehľadajte.

Zaujímavosťou na cannoli dezerte je to, že sa do cesta pridáva víno, vďaka ktorému je cesto krehkejšie a má zaujímavú chuť. Pre niekoho sladká pochúťka a pre iných zase málo sladká, preto sa často posypuje aj bohatou vrstvou práškového cukru. Trubičky plnené ricottou (alebo tvarohom či mascarpone – naša obmena) sú famózne v kombinácii s kandizovaným ovocím, pomarančovou alebo citrónovou kôrou i nasekanými orieškami. Poďte si vychutnať tento dezert, ktorý sa hodí aj na rôzne oslavy.

cannoli s pistáciami

Zdroj: Shutterstock®

Na sicílske cannoli potrebujeme:

  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice práškového cukru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 50 g masla
  • 65 ml vína Marsala (môže byť aj biele suché)
  • 1 lyžicu vody
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

Na plnku potrebujeme:

  • 500 g ricotty alebo tvarohu (môže byť aj mascarpone)
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g čokoládových kúskov
  • nasekané pistácie

V miske si zmiešame múku, cukor, škoricu a štipku soli. Do sypkej zmesi pridáme na kúsky nakrájané maslo (ideálne izbovej teploty), ktoré sa snažíme zapracovať vidličkou. Až sa vám začnú vytvárať odrobinky (mrvenička), pridajte vajíčko, víno a poriadne vymieste dohladka. Ak by bolo cesto príliš hutné, pridajte aj lyžicu vody. Ak sa vám zdá, že má ideálnu konzistenciu, tak vodu pridávať nemusíte. Hotové vyhnetené cesto odložíme do chladničky a necháme odležať približne 1 až 2 hodiny.

Medzičasom si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh alebo ricottu s cukrom. Pridáme čokoládové kúsočky, poprípade aj kandizované ovocie a kôru z pomarančov alebo citrónu.

Odležané cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na 2 mm hrubý plát a narežeme na štvorce s veľkosťou 10 x 10 cm (môžete zvoliť aj vykrajovanie pohárom, no v tom prípade budú mať cannoli okrúhly tvar). Cesto navinieme na kovový valček (ten, ktorý sa používa na kremrole inak známe aj ako šamrole) a protiľahlé strany k sebe pritlačíme. Takto pripravené cannoli vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista. Po upečení vytiahneme kovový valček a necháme vychladnúť. Pred podávaním naplníme plnkou a kraje posypeme nasekanými pistáciami.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.05.2022 09:14

vyzerajú fantasticky

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.05.2022 15:00

Lákavé, vďaka za recept!

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

07.05.2022 06:37

jaj, vyzerajú fantasticky

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

11.05.2022 08:09

Bude to svieži dezertík

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.