Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka

Škoricové slimáky je možné pripraviť na viacero rôznych spôsobov. Najjednoduchšie je kúpiť lístkové cesto, natrieť ho, nakrájať a dať škoricové slimáky upiecť do rúry. Takéto slimáky sú chrumkavé a chutné, no popravde, nič sa nevyrovná poctivým domácim slimákom pripraveným z kysnutého cesta. Ich chuť je oveľa lepšia.

Ak máte chuť a čas pripraviť takúto pochúťku, tak sa do toho pustite spolu s nami. Zaručene tejto maškrte neodolá žiaden člen vašej domácnosti. Navyše ide o tradičné cinnamon rolls, ktoré sa najčastejšie pripravujú v Dánsku, dokonca môžeme povedať, že je to ich národná pochúťka.

cinnamon rolls

Zdroj: Shutterstock®

Na cinnamon rolls potrebujeme (16 až 18 kusov):

  • 250 ml horúceho mlieka
  • droždie
  • ½ pohára kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžičku soli
  • 4 a ½ pohára hladkej múky
  • 1/3 pohára roztopeného masla

Na plnku:

  • 2 a ½ lyžice mletej škorice
  • 1 pohár trstinového cukru
  • ¼ pohára roztopeného masla

Na polevu:

  • 100 g syrového krému (cream cheese)
  • ¼ pohára roztopeného masla
  • 1 a ½ pohára práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Najskôr si pripravíme cesto. Do hrnca si nalejeme mlieko, ktoré necháme zohriať. Do zohriatého mlieka pridáme rozmrvené droždie a necháme vykysnúť. Medzitým si v miske zmiešame múku, cukor, soľ. Pridáme roztopené maslo, vajíčka a napokon aj vykysnuté droždie. Cesto vyhnetieme, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť (približne hodinu).

Náplň si pripravíme zo škorice cukru a roztopeného masla. Všetko poriadne premiešame. Po vyskytnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, trochu prehnetieme rukami a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 1 cm. Cesto môžeme zľahka potrieť roztopeným maslom a následne aj pripravenou náplňou. Cesto zrolujeme a nakrájame na rolky s hrúbkou približne 2,5 cm. Rolky preložíme na plech vystlaný papierom tesne k sebe a necháme ich ešte na plechu podkysnúť – približne 30 minút.

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a škoricové rolky v nej pečieme dozlatista, cca 20 minút. Kým sa nám škoricové hniezda upečú, pripravíme si polevu. V miske si zmiešame všetky ingrediencie na polevu, vznikne nám hustejšia hmota, ktorú natrieme ešte na horúce škoricové osie hniezda, tzv. cinnabony.

Môžete aj trošku zaexperimentovať a do polevy pridať pár kvapiek rumu. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

18.10.2021 14:43

vyzerajú dobre, možno raz vyskúšam :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.10.2021 05:48

Už som dlhšie nepripravovala, vďaka za inšpiráciu!

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

19.10.2021 10:18

Ideálne na dlhé zimné večery ku káve a k čaju.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

19.10.2021 20:34

Hneď by som si dala

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

20.10.2021 20:45

Tento úžasný dezert si mysim pripraviť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.