Škoricové slimáky je možné pripraviť na viacero rôznych spôsobov. Najjednoduchšie je kúpiť lístkové cesto, natrieť ho, nakrájať a dať škoricové slimáky upiecť do rúry. Takéto slimáky sú chrumkavé a chutné, no popravde, nič sa nevyrovná poctivým domácim slimákom pripraveným z kysnutého cesta. Ich chuť je oveľa lepšia.
Ak máte chuť a čas pripraviť takúto pochúťku, tak sa do toho pustite spolu s nami. Zaručene tejto maškrte neodolá žiaden člen vašej domácnosti. Navyše ide o tradičné cinnamon rolls, ktoré sa najčastejšie pripravujú v Dánsku, dokonca môžeme povedať, že je to ich národná pochúťka.
Na cinnamon rolls potrebujeme (16 až 18 kusov):
- 250 ml horúceho mlieka
- droždie
- ½ pohára kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 lyžičku soli
- 4 a ½ pohára hladkej múky
- 1/3 pohára roztopeného masla
Na plnku:
- 2 a ½ lyžice mletej škorice
- 1 pohár trstinového cukru
- ¼ pohára roztopeného masla
Na polevu:
- 100 g syrového krému (cream cheese)
- ¼ pohára roztopeného masla
- 1 a ½ pohára práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Najskôr si pripravíme cesto. Do hrnca si nalejeme mlieko, ktoré necháme zohriať. Do zohriatého mlieka pridáme rozmrvené droždie a necháme vykysnúť. Medzitým si v miske zmiešame múku, cukor, soľ. Pridáme roztopené maslo, vajíčka a napokon aj vykysnuté droždie. Cesto vyhnetieme, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť (približne hodinu).
Náplň si pripravíme zo škorice cukru a roztopeného masla. Všetko poriadne premiešame. Po vyskytnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, trochu prehnetieme rukami a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 1 cm. Cesto môžeme zľahka potrieť roztopeným maslom a následne aj pripravenou náplňou. Cesto zrolujeme a nakrájame na rolky s hrúbkou približne 2,5 cm. Rolky preložíme na plech vystlaný papierom tesne k sebe a necháme ich ešte na plechu podkysnúť – približne 30 minút.
Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a škoricové rolky v nej pečieme dozlatista, cca 20 minút. Kým sa nám škoricové hniezda upečú, pripravíme si polevu. V miske si zmiešame všetky ingrediencie na polevu, vznikne nám hustejšia hmota, ktorú natrieme ešte na horúce škoricové osie hniezda, tzv. cinnabony.
Môžete aj trošku zaexperimentovať a do polevy pridať pár kvapiek rumu. Dobrú chuť!