Sviatok zaľúbených je za dverami a vy ste ešte nevymysleli, ako si tento deň spríjemniť? Nezáleží na drahých daroch, valentínskych pobytoch alebo dovolenkách. Radosť môžete svojej polovičke urobiť aj maličkosťami, ktoré nestoja veľa peňazí, no sú z lásky.
Nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok. Dobré jedlo je jedna z vecí, ktorá muža určite poteší, a ak po skvelom obede nasleduje ešte aj skvelý čokoládový dezert, máte vyhrané. Navyše, bude vás to stáť len pár eur.
Prinášam vám inšpiráciu na jeden valentínsky dezert. Ide o srdiečka z čokoládového cesta, plnené tvarohovým krémom a na osvieženie potreté malinovým džemom. Odporúčam začať deň vopred, lebo príprava zaberie dosť času. Je tiež lepšie, ak cesto dostatočne nasiakne tvarohový krém, lebo tak budú srdiečka úplné mäkké a budú sa nám rozplývať na jazyku.
Odporúčame prečítať: Rýchle a lahodné mini croissanty
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 200 g horkej čokolády
- 4 vajíčka
- 4 lyžice hladkej múky
Plnka:
- 100 g bielej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 jemný tvaroh
- 1 kyslú smotanu
Na dekoráciu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Maslo s cukrom roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme nalámanú čokoládu, občas premiešame. Je potrebné, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Potom misu odložíme a zmes necháme za občasného miešania chladnúť.
2. Do vychladnutej zmesi (nemusí byť úplne studená, ale nesmie byť horúca) po jednom zašľaháme vajíčka, ktoré musia mať izbovú teplotu, aby sa nezrazili. Na záver primiešame múku.
Odporúčame prečítať: Kreatívne jedlo alebo keď dieťa nechce jesť
3. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, trochu ním pobúchame o stôl, aby neboli v ceste bublinky. Pečieme pri 180°C približne 20 minút, potom ho necháme vychladnúť.
4. KRÉM: Do misky vložíme nalámanú bielu čokoládu a zalejeme ju horúcou smotanou na šľahanie. Pomaly premiešavame, až kým sa čokoláda nerozpustí a vznikne nám hustejší krém. Necháme trochu vychladnúť. Vo väčšej mise zmiešame tvaroh s kyslou smotanou a pridáme roztopenú bielu čokoládu. Poradne vymiešame, aby krém nebol hrudkový. Na zahustenie pridáme vyšľahanú zvyšnú smotanu na šľahanie a prípadne ešte dochutíme vanilkovým cukrom. Krém vložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby zhustol.
5. Z vychladnutého cesta vykrajujeme srdiečka. Spodné strany (spodok cesta) natrieme tenkou vrstvou džemu a naň navrstvíme krém (najlepšie vreckom) a srdiečka spojíme tak, aby z obidvoch strán bolo hladké vrchné cesto.
Odporúčame prečítať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami
6. Srdiečka dáme do chladničky najlepšie na noc, aby nasiakli vlhkosť z krému. Potom ich už len dekorujeme podľa svojej fantázie. Môžeme ich napríklad poliať čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z horkej čokolády a smotany na šľahanie. Nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou, miešame, až sa úplne nerozpustí, a nakoniec pridáme ešte kúsok masla. Necháme ešte chvíľku stuhnúť a potom už môžeme mlsať!
Dobrú chuť a krásny Valentín!
Daniel Rajcsányi