Po Vianociach je toto obdobie druhým najobľúbenejším v roku a to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Obdobie plné veľkonočných maškŕt a hodov!
Ak ste si do nového roka dali predsavzatie, že schudnete, tak pri pohľade na tieto dezerty ho určite porušíte, pretože vyzerajú lahodne. Pripravte ich teda pre svojich kúpačov, návštevu, rodinu, či známych.
Mrkvové muffiny od zajačika
Na cesto potrebujte:
- 2 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
- ½ KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker
- 1 PL javorového sirupu
- 100 ml oleja
- 180 g polohrubej múky
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- štipka soli
- 3 stredne veľké mrkvy
- 70 g vlašských orechov
Na krém potrebujete:
- 200 g nátierkového masla
- 90 g práškového cukru
- 1 KL javorového sirupu šťava z ½ citróna
- 50 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska zelená Dr.Oetker
Odporúčame prečítať: Slimáčiky s olivovou plnkou
Postup
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, škoricovým cukrom, arómou, sirupom a olejom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
2. Muffiny necháme vychladnúť.
3. Na prípravu krému v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, sirupom, citrónovou šťavou a maslom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a nanesieme na vychladnuté muffiny.
4. Na ozdobenie zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou gélovou farbou tak, aby sme získali oranžovú farbu. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme mrkvičky. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou gélovou farbou a vytvoríme vňať. Mrkvičky prikrášlime vňaťou a nanesieme na povrch krému. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
TIP: Do cesta môžeme pridať korenie, napr. mletý kardamóm, mletý klinček alebo korenie do perníka.
Odporúčame prečítať: Fazuľová polievka s opečenou slaninkou
Farebný kokosový tunel - spomienka na detstvo
Na hmotu potrebujete:
- 200 g strúhaného kokosu
- 200 g preosiateho práškového cukru
- 3 zarovnané PL sušeného mlieka
- 240 g rozpusteného masla
- 1 bielok
- 2 PL rumu
- 1 zarovnaná PL preosiateho kakaa
- Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker
Na potretie:
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
- 1 balenie Zdobenia tmavého Dr.Oetker
1. Na prípravu hmoty v mise zmiešame kokos s cukrom a mliekom. Pridáme maslo, bielok a rum a ručne vypracujeme dohladka. Hmotu rozdelíme na 4 diely. Jeden diel necháme nezafarbený. Druhý diel zafarbíme kakaom, tretí diel žltou farbou a štvrtý diel červenou farbou.
2. Hmotu odložíme asi na 20 minút do chladničky. Potom z každého dielu vytvarujeme valčeky, spojíme ich k sebe, jemne povaľkáme a vytvarujeme do tvaru tunela. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme stuhnúť.
3. Na potretie rozpustíme polevu podľa návodu na obale, nanesieme na tunel a ihneď posypeme zdobením. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
TIP: Miesto polevy môžeme tunel obaliť v kokose. Na spestrenie môžeme kokos zafarbiť Farbou gélovou potravinárskou Dr.Oetker.
Odporúčame prečítať: Praclíky s parmezánom - vytvorte si ich rýchlo a jednoducho!
Ružová bábovka s brusnicami
Na cesto potrebujte:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker
- 2 zarovnané PL nasekaných sušených brusníc
Na ozdobenie:
- 2 zarovnané PL mandľových lupienkov
- 1 balíček Polevy v prášku s citrónovou príchuťou Dr.Oetker
- 3 PL studeného mlieka
- Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhú polovicu zafarbíme gélovou farbou a primiešame brusnice. Nalejeme do formy a pomocou vidličky zapracujeme do svetlého cesta tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 50 minút
2. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť.
3. Na ozdobenie na panvici opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale, zafarbíme gélovou farbou a nalejeme ju na bábovku. Ihneď posypeme mandľami a necháme stuhnúť.
TIP: Miesto brusníc môžeme použiť kandizované višne.
Odporúčame prečítať: Kváskový bezlepkový mazanec