Tekvica Hokkaido skvelo chutí a dokonca aj lieči. Aj to je dôvod, prečo sme si obľúbili tekvicovú polievku, ktorá je jednoducho famózna. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C, E, K) a rovnako aj minerálov (draslík, železo, horčík, vlákninu, zinok), no tiež obsahuje aj kyselinu listovú. Kyselina listová je dôležitá pre krvotvorbu a zároveň aj pre tvorbu nových buniek. Na kyseline listovej je zaujímavé aj to, že prispieva k správnemu fungovaniu nášho imunitného systému, pomáha zmierniť únavu i pocit vyčerpania. Dokonca v období tehotenstva podporuje zdravý vývoj nervovej sústavy dieťaťa v tele matky.
A ako túto tekvicu využiť v kuchyni? Samozrejme, skvelá je tekvicová polievka, tekvicové rizoto a rovnako aj tekvicová bábovka. No verte nám, že neodoláte ani muffinom!
Odporúčame: Horúce čokoládové suflé: Delikatesa pre všetkých milovníkov čokolády!
Na tekvicové muffiny si pripravte:
- ½ nastrúhanej tekvice Hokkaido
- 1 banán
- 2 vajíčka
- 2 šálky ovsenej múky
- 2 lyžice kokosového oleja
- 120 g gréckeho jogurtu
- podľa chuti med, mletý zázvor a škoricu
- na ozvláštnenie vlašské orechy, hrozienka, kandizované ovocie,...
Zo všetkých uvedených surovín si vymiešame cesto, ktorým budeme plniť košíky na muffiny. Ak máte radi výraznú škoricovú chuť, tak ňou určite šetriť nemusíte. Rovnako to platí aj o zázvore, ktorý muffinom dodá výraznú chuť. Čo sa týka vlašských orechov či hrozienok, tak tie môžete pokojne zamiešať do cesta alebo ich môžete nasypať na vrch muffinov a až tak ich dať upiecť.
Ak používate formu na pečenie muffinov bez použitia papierových alebo silikónových košíkov, tak ju pred naplnením potrite kokosovým olejom alebo maslom. Ľahšie tak muffiny z formy po ich dopečení vyberiete. Muffiny pečieme pri 180 °C približne 30 minút.