Vonku v týchto dňoch „prituhuje" čoraz viac a teplý voňavý čaj je povinnou výbavou v každej domácnosti. Ak sa vám však mráz usadil až do „kostí“ a nepomáha ani čaj či rozpálený kozub, ponúknite svojim maškrtným bunkám niečo, čo ich zaručene zahreje. Vyskúšali ste už tieto vynikajúce zázvorové sušienky? Nebudete sa ich vedieť dojesť!
Zázvor uplatníte nielen v dezertoch, ale aj pri mäsitých jedlách, a preto by vo vašej kuchyni nemal chýbať. Je však nielen chutnou ingredienciou, ale najmä skutočným prírodným zázrakom. Účinne dokáže totiž pomôcť napríklad v čase chrípok či nachladnutí, ale aj pri nevoľnostiach, menštruačných bolestiach či s inými problémami.
Odporúčame: Prečo piť zázvorový čaj? Pomáha pri týchto zdravotných problémoch!
Na prípravu zdravých zázvorových sušienok budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček kryštálového alebo trstinového cukru
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1/3 hrnčeka medu
- 2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru alebo ½ ČL mletého zázvoru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL soli
- 1 vajce
- Nasekané kúsky horkej čokolády (podľa chuti)
Pozri aj: Je zázvor nebezpečný? Ak patríš do tejto skupiny ľudí, zbystri pozornosť
Postup
Sypké ingrediencie spolu zmiešame v jednej miske. Postupne pridávame a zapracujeme aj olej, med a vajce. Podľa chuti môžeme pridať aj nasekané kúsky horkej čokolády. Po vymiesení nám vznikne suchšie a drobiace sa cesto. Z cesta tvarujeme malé guličky. Guličky môžeme obaliť napríklad v hrubozrnnom trstinovom cukre, ktorý sa pri pečení nerozpustí a bude príjemne chrumkať. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom ich ešte jemne vidličkou stlačíme. Sušienky pečením narastú, preto medzi jednotlivými kúskami necháme 2 – 3 centimetrový rozostup. Cesto pečieme v rúre na 180 °C zhruba 12 minút (v závislosti od danej rúry). Dobre upečené sušienky by mali byť na povrchu chrumkavé a vnútri vláčne.
Neprehliadni: Bojíš sa prechladnutia? Tak odhaľ spôsob, ako pestovať zázvor doma!