Variť podľa ročných období môže byť nielen celkom zábavné a inšpiratívne, ale taktiež mimoriadne gurmánske. Jar, jeseň, leto alebo zima so sebou totiž prinášajú čerstvé ingrediencie, respektíve potraviny, ktoré sú v danom čase pre telo aj dušu viac než potrebné. S jeseňou sa spájajú rozhodne aj gaštany. Tie väčšina z nás pozná najmä v podobe gaštanového pyré, alebo aj pečených gaštanov. Tieto chutné plody sa však dajú pripraviť aj na množstvo iných spôsobov. Urobte si z nich napríklad kompletné obedňajšie menu.
Odporúčame: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!
Gaštanová polievka
Ingrediencie: 1500 g gaštanov, 30 g masla, 2 veľké cibule, 1 liter kuracieho vývaru, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvé mleté čierne korenie, smotana na varenie, pažítka, staršie pečivo
Postup: Gaštany narežte do kríža a upečte v rúre vyhriatej na 150 °C cca 20 minút. Potom ich prepoľte, zbavte kože. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájaný cesnak, cibuľu a opečte. Pridajte gaštany, chvíľku opekajte, zalejte vývarom a varte cca 30 minút. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, ochuťte soľou a korením a nechajte prevrieť. Podávajte s opečeným pečivom a pažítkou.
Kuracie krídla s gaštanmi
Ingrediencie: 4 ks kuracích krídel, 200 g lúpaných gaštanov, 4 ks šalotky, 4 ks cesnaku, 1 ks jarnej cibuľky, 2 plátky zázvoru, 2 plátky čerstvého zázvoru, biele víno (cca 1 dcl), kurací vývar (cca 1 hrnček), soľ, mletý zázvor, mleté biele korenie, pol lyžičky cukru, olej, sójová omáčka, kukuričný škrob (solamyl na zahustenie).
Postup: Do vína dáma trochu soli, mletého zázvoru, pol lyžičky škrobu a biele korenie. Premiešame a do hotovej marinády dáma cca na 15 minút umyté kuracie krídla. Na panvici rozpálime olej a krídla opražíme z obidvoch strán cca po 2 minúty. Pridáme cesnak, šalotku a gaštany, a varíme za občasného miešania približne tri minúty. Podľa potreby podlejeme trochu vody. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme cukor, škrob na zahustenie a sójovú omáčku. Panvicu prikryjeme a dusíme cca 10 minút. Podľa potreby na záver ešte dochutíme soľou, prípadne zahustíme. Podávame ozdobené jarnou cibuľkou.
Odporúčame: Recept na hrnčekovú bublaninu s jablkami: Tomu proste neodoláš!
Škoricové gaštany
Ingrediencie: 600 g gaštanov, 30 g masla, 3 lyžice hnedého cukru, 2 ks škoricového cukru, morská soľ
Postup: Gaštany narežeme do kríža, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 20 minút. Potom gaštany vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme gaštany, posypeme hnedým aj škoricovým cukrom a opekáme cca 3 minúty. Na záver môžeme ešte dochutiť morskou soľou a podávame.
Čokoládovo-gaštanový koláč
Ingrediencie: 200 g pečených gaštanov, 1a pol hrnčeka cukru, 1 vanilkový struk, maslo (cca 11 lyžíc), soľ, 5 vajec, horká čokoláda (cca 150 – 200g), 2 lyžice hladkej múky
Postup: Gaštany dáme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme vanilkový struk, štipku soli a polovicu cukru. Varíme na miernom ohni cca 45 minút, následne gaštany necháme vychladnúť v uvarenom sirupe a tak scedíme. Maslom vymastíme formu na pečenie, čokoládu roztopíme v troche vody. Do nej primiešame múku, 5 žĺtkov a zvyšný cukor aj maslo. Z bielok vyšľaháme sneh a postupne vmiešame do cesta. To vlejeme do formy, na vrch uložíme gaštany a pečieme pri teplote 160°C približne 45 minút.
Odporúčame: Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!