Sú príležitosti, keď potrebujeme niečo slané, len tak na zahryznutie. Výber takýchto chuťoviek je síce v obchodoch veľmi široký, ale keď si prečítame zloženie krekrov, tyčiniek, slaných orieškov a ich napodobenín, tak ich radšej necháme v regáloch obchodu.
Priveľké množstvo rôznych umelých príchutí, margarínu, palmového tuku a veľa soli nie je práve to najlepšie pre našu tráviacu sústavu. Preto som si dnes pre vás pripravila recept na slanú chuťovku, ktorá nesie názov Grissini.
Odporúčame tiež: Vysnená postavička aj pre tie, ktoré fitko obchádzajú
Na tvorbu tejto chuťovky budete potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 150 g bieleho jogurtu 3,5%
- čajovú lyžičku soli
- sušené bylinky (rozmarín, oregano resp. provensálske bylinky)
- vajce na potretie (nemusí byť)
Do múky zamiešajte soľ a bylinky a pridajte maslo. Vytvorte “mrveničku”. Potom pridajte jogurt a spracujte cesto. Zo začiatku je lepivé, ale buďte trpezliví a po chvíli vznikne tuhšie cesto, ktoré nechajte chvíľu oddýchnuť. Rúru rozohrejte na 180°C. Z cesta vyvaľkajte plát na pomúčenej podložke o hrúbke 0,5 cm. Nakrájajte 0,5 cm pásiky, ktoré trochu sformujte (pretočte) do tvaru tyčinky a preložte na plech, ktorý ste pokryli papierom na pečenie.
Dĺžku tyčiniek si zvoľte podľa potreby. Ak chcete hrubšie tyčinky, vytvorte z cesta valček, nakrájajte ho na kúsky a tieto rukami formujte do tvaru tyčinky. Ja som ich nepotierala vajíčkom a ani neposýpala. Pridala som to cesta lyžičku sušeného rozmarínu.Tyčinky sú krásne chrumkavé a za 20 minút upečené.
Odporúčame tiež: Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku