Zima sa nezadržateľne blíži. Posledné slnečné dni ešte môžete využiť na prechádzku lesom spojenú so zberom, respektíve hľadaním húb. Väčšina zanietených hubárov už vie, že sú tu posledné dni, kedy môžeme využiť čerstvosť húb na tanieri. Ak sa vám pošťastí a prinesiete si z našej prírody aspoň zopár dubáčikov, hlív či suchohríbov, namiesto sušenia alebo mrazenia si rozvoňajte domácnosť a využite ich pri príprave každodenného jedla. Trebárs na prípravu hubových raňajok.
Odporúčame: Domáca granola s orechmi: Ideálne zdravé raňajky pre každého
Opekané toasty s hubami
Ingrediencie: čerstvé huby podľa chuti (cca na štyri hrnčeky), 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, maslo, petržlenová vňať, mletá červená paprika, mleté chilli, soľ, toastový chlieb
Postup: Na masle opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme huby, ochutíme korením aj bylinkami a dusíme do mäkka. Podávame s hriankami.
Sýte hubové raňajky
Ingrediencie: 4 vajcia, 600 g lesných húb, 4 plátky údenej slaniny, čerstvá petržlenová vňať, olivový olej, cesnak, maslo, pečivo
Postup: Vajíčka vhoďte do vriacej vody a povarte ich 6 minút. Potom ich opláchnite v studenej vode, olúpte a vráťte späť do vody horúcej, aby si udržali teplo. Na panvici zohrejte olej, prelisujte doň cesnak a pridajte očistené huby. Chvíľku opekajte, pridajte čerstvú petržlenovú vňať, soľ a korenie, chvíľku premiešajte, odstavte z ohňa a prikryte. Na inej panvici osmažte slaninu, z pečiva pripravte hrianky. Teplé toasty natrite maslom a podávajte na tanieri s hubovou zmesou a vajíčkami.
Odporúčame: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!
Hubová omeleta
Ingrediencie: 4 vyšľahané vajíčka, lesné huby, pór, menšia cuketa, ovčí syr (alebo iný drvený), olivový olej, bylinky podľa chuti
Postup: Huby, cuketu aj pór nakrájajte na tenké plátky. Opečte ich na olivovom oleji, dochuťte soľou a korením. Zalejte vajíčkami, nechajte približne minútu a tak pridajte drvený syr a nasekané bylinky. Keď už je omeleta pevnejšia, preložte ju na polovicu, podávajte s pečivom.
Pečené huby so syrom
Ingrediencie: huby, paradajkový pretlak (alebo salsa zmes), cesnak, paprika, mix čerstvých byliniek (oregano, petržlenová vňať, pažítka, tymian, bazalka), mozzarella, zelený listový šalát, balzamikový ocot
Postup: očistené huby naplňte zmesou pretlaku, čerstvého cesnaku, nakrájanej papriky a byliniek. Ochuťte soľou a korením. Zapečte v rúre vyhriatej na 150 °C cca 5 minút. Tak pridajte kúsok syra a nechajte dopiecť. Podávajte na šalátových listoch s balzamikovým octom.
Odporúčame: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!