TOP tipy na hubové raňajky: Ktoré špeciality vyskúšaš ty?

Zima sa nezadržateľne blíži. Posledné slnečné dni ešte môžete využiť na prechádzku lesom spojenú so zberom, respektíve hľadaním húb. Väčšina zanietených hubárov už vie, že sú tu posledné dni, kedy môžeme využiť čerstvosť húb na tanieri. Ak sa vám pošťastí a prinesiete si z našej prírody aspoň zopár dubáčikov, hlív či suchohríbov, namiesto sušenia alebo mrazenia si rozvoňajte domácnosť a využite ich pri príprave každodenného jedla. Trebárs na prípravu hubových raňajok. 

Odporúčame: Domáca granola s orechmi: Ideálne zdravé raňajky pre každého

hubové toasty

Zdroj: Shutterstock®

Opekané toasty s hubami

Ingrediencie: čerstvé huby podľa chuti (cca na štyri hrnčeky), 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, maslo, petržlenová vňať, mletá červená paprika, mleté chilli, soľ, toastový chlieb

Postup: Na masle opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme huby, ochutíme korením aj bylinkami a dusíme do mäkka. Podávame s hriankami.

huby na raňajky

Zdroj: Shutterstock®

Sýte hubové raňajky

Ingrediencie: 4 vajcia, 600 g lesných húb, 4 plátky údenej slaniny, čerstvá petržlenová vňať, olivový olej, cesnak, maslo, pečivo

Postup: Vajíčka vhoďte do vriacej vody a povarte ich 6 minút. Potom ich opláchnite v studenej vode, olúpte a vráťte späť do vody horúcej, aby si udržali teplo. Na panvici zohrejte olej, prelisujte doň cesnak a pridajte očistené huby. Chvíľku opekajte, pridajte čerstvú petržlenovú vňať, soľ a korenie, chvíľku premiešajte, odstavte z ohňa a prikryte. Na inej panvici osmažte slaninu, z pečiva pripravte hrianky. Teplé toasty natrite maslom a podávajte na tanieri s hubovou zmesou a vajíčkami.

Odporúčame: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!

hubová omeleta

Zdroj: Shutterstock®

Hubová omeleta

Ingrediencie: 4 vyšľahané vajíčka, lesné huby, pór, menšia cuketa, ovčí syr (alebo iný drvený), olivový olej, bylinky podľa chuti

Postup: Huby, cuketu aj pór nakrájajte na tenké plátky. Opečte ich na olivovom oleji, dochuťte soľou a korením. Zalejte vajíčkami, nechajte približne minútu a tak pridajte drvený syr a nasekané bylinky. Keď už je omeleta pevnejšia, preložte ju na polovicu, podávajte s pečivom.

zapekané huby

Zdroj: Shutterstock®

Pečené huby so syrom

Ingrediencie: huby, paradajkový pretlak (alebo salsa zmes), cesnak, paprika, mix čerstvých byliniek (oregano, petržlenová vňať, pažítka, tymian, bazalka), mozzarella, zelený listový šalát, balzamikový ocot

Postup: očistené huby naplňte zmesou pretlaku, čerstvého cesnaku, nakrájanej papriky a byliniek. Ochuťte soľou a korením. Zapečte v rúre vyhriatej na 150 °C cca 5 minút. Tak pridajte kúsok syra a nechajte dopiecť. Podávajte na šalátových listoch s balzamikovým octom.

Odporúčame: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Jana Komadova

Jana Komadova

20.10.2013 17:40

mám už nasušené a aj v mraziaku často ich používam pod mäsko,škvarenicu,polievku zberáme iba hríby skvelé recepty

Vaše meno:

Miska

Miska

22.10.2013 08:11

Hubová praženica u mňa vyhráva :-)

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

22.10.2013 19:44

mnaaamka...dala by som si, huby mam velmi rada :d

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

28.01.2014 19:00

Výborné receptíky, určite vyskúšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.