Červené reďkovky teraz zoženiete v každom obchode či na trhu. Tak by bola škoda nevyužiť ich potenciál. Síce sú chutné aj na chlebíku s maslom, ale v kombinácii s ďalšími ingredienciami dokáže krásne vyniknúť ich chuť. Sú chrumkavé, občas pikantné a niekedy zase mierne sladké. Poďme si ich teda vychutnať hneď 3-krát inak prostredníctvom ľahkého šalátu.
Reďkovkový šalát s jogurtom
- 1 viazanička reďkovky
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 1 lyžica olivového oleja
- Šťava z polovice citróna
- Čerstvé bylinky
- Soľ a čierne mleté korenie
V miske si zmiešame jogurt s olejom a šťavou z polovice citróna. Podľa potreby a hlavne podľa vlastnej chuti pridáme soľ a čierne korenie. Následne si nasekáme vybrané bylinky (do šalátu sa hodí pažítka, žerucha, kôpor,...) a pridáme do jogurtovej zmesi.
Reďkovky si umyjeme, odstránime z nich listy a nakrájame na kolieska alebo na kocky – ako máte radšej. Pridáme ich do misky s dresingom a poriadne premiešame. Pred podávaním dajte vychladnúť do chladničky.
Odporúčame aj: Zdravá hrášková nátierka vhodná aj pre deti: Zamiluješ si ju!
Reďkovkový šalát so zemiakmi
- 2 zväzky červených reďkoviek
- 400 g zemiakov
- 1 lyžica octu
- Šťava z 1 citróna
- 20 g olivového oleja
- 1 lyžička horčice
- Soľ a čierne mleté korenie
Zemiaky si umyjeme a v šupke ich dáme variť do vriacej vody. Keď budú mäkké, odstavíme ich, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Zemiaky si následne očistíme a nakrájame na menšie kocky. Reďkovky si rovnako umyjeme a nakrájame na plátky alebo na kocky. Pridáme ich k zemiakom.
V extra miske si zmiešame ocot, citrónovú šťavu, olej, horčicu a soľ. Pomocou mixéra dobre vyšľaháme. Dresingom následne zalejeme zemiakovo-reďkvičkovú zmes a podľa potreby osolíme a okoreníme. Do šalátu neváhajte pridať hrášok, nasekané bylinky, nadrobno nakrájanú cibuľu a pod. Ak preferujete jogurtový dresing alebo majonézu, tak pokojne nimi môžete nahradiť vyššie uvedený dresing.
Vyskúšaj tiež: Rýchla avokádová pomazánka: Až jej prídeš na chuť, budeš ju milovať
Reďkovkový šalát s klíčkami
- 1 šálka klíčkov podľa vlastného výberu
- 1 zväzok reďkoviek
- 3 lyžice opražených slnečnicových semienok
- Feta syr
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
- ¼ lyžičky morskej soli
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
Ako prvé si pripravte dresing, aby sa v ňom spojili všetky chute. To znamená, že v miske si zmiešajte dijonskú horčicu, med, morskú soľ, citrónovú šťavu a olej.
V druhej miske si zase zmiešajte klíčky s opečenými slnečnicovými semienkami, nakrájanými reďkovkami a feta syrom. Následne pridajte hotový dresing, poriadne premiešajte a podávajte.
Prajeme DOBRÚ CHUŤ!