Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta

Tešíte sa na dobrý film, ktorý má bežať večer v televízii? Niečo slané a chrumkavé sa k sledovaniu priam žiada. Ak máte doma zopár zemiakov, už premýšľať dlho nemusíte. Voňavé slimáčiky zo zemiakového cesta sú ideálnou voľbou.

Pripravujete doma zemiakové cesto? Zemiakové cesto je vďačným základom na akýkoľvek slaný pokrm. Vedeli to aj naše staré mamy – ich dom často rozvoniaval nezameniteľnými domácimi špecialitami. Dnes si jednu takú predstavíme. 

Zemiakové slimáčiky sú najmä v nitrianskom regióne známe aj ako ,,drapáky“. Tradične sa podávali ako príloha k hustým kyslým či slaným polievkam. Výborne však chutia aj samostatne a verte nám, nikdy ich nebudete mať dosť.

Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát

zemiakové slimáčiky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Slané zemiakové slimáky – ingrediencie:

zemiakové drapáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ako pripraviť fantastické zemiakové slimáky:

  • Postup je nenáročný. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a pretlačíme na drobné kocky (môžeme aj nahrubo postrúhať).
  • Pridáme soľ, vajce a postupne primiešavame múku,. Rukou vypracujeme tvárne cesto.
  • To si rozdelíme na 3 – 4 bochníky. Na pomúčenej doske bochníky vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra.
  • Cesto bohato potrieme zmesou pretlačeného cesnaku, soli a roztopenej masti (prípadne oleja).
  • Následne cesto zrolujeme do závinu a krájame na 2 – 3 cm kolieska.
  • Na plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme slimáčiky reznou časťou.
  • Roztlačíme ich jemne vidličkou, aby sa zachoval tvar kolieska. Jemne potrieme cesnakovou zmesou aj zvrchu a pečieme pri teplote cca 185°C – 190°C dozlatista z oboch strán.
  • Upečené zemiakové slimáky podávame čerstvé, či už samostatne, alebo k polievke.

TIP: Vychutnaj si tieto skvelé slimáčiky k fazuľovej polievke

Ingrediencie:

  • 250 g fialovej alebo strakatej fazule

  • 200 ml smotany na varenie
  • mlieko (asi 150 ml)
  • hladká múka (asi 2 PL)
  • soľ
  • bobkový list
  • cukor
  • ocot

Postup prípravy: Fazuľu necháme máčať vo vode aspoň 12 hodín. Potom ju v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme variť s bobkovým listom. Nesolíme. Keď fazuľa zmäkne, bobkový list vyberieme a polievku osolíme. Následne pripravíme zátrepku z múky a mlieka a pridáme ju za stáleho miešania do polievky.

Taktiež pridáme smotanu (s izbovou teplotou). Polievku ešte osladíme, necháme prevrieť a odstavíme. Keď polievka trochu ochladne, na dochutenie ešte pridáme ocot. K tejto polievke sa skvelé slimáčiky zo zemiakového cesta dokonale hodia. Dobrú chuť!

Článok aktualizovaný 23.1.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.01.2021 13:58

práve chcem variť zajtra fazuľovú polievku, tak vyskúšam ako prílohu

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

28.01.2021 13:37

Verím, že sa podaria. :-)

Elena Švachová

Elena Švachová

28.01.2021 23:23

Ej,toto sa mi páči. Recept si ukladám a už aj idem na to pri prvej príležitosti.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

02.02.2021 22:10

Robievam ale na sladko

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

06.02.2021 22:42

Na prvý pohľad som si myslel, že sú to nejaké osúchy. Priznám sa, nepoznal som tieto slimáky. Asi to musím v najbližšej dobe napraviť a zamiesiť na ne.

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

15.02.2021 15:35

Je to síce trošku zdĺhavejší recept na prípravu, ale oplatí sa vyskúšať. Sú veľmi chutné. :-)

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 13:46

Robievam u nás sú to zemiakové slimáky a takto robím aj zemiakové pagáče len rozvaľkám na tenko

Vaše meno:

Leyla Petrus

Leyla Petrus

03.04.2021 17:05

Tak o tomto jednoduchom a určite aj chutnom recepte počujem prvý krát. Až ma to mrzí že som ho doteraz nemohla vyskúšať. Recept sa podobá na langoše, no zemiaky určite robia lepšiu chuť. Recept zapísaný, hneď idem vyskúšať ;-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.