Tešíte sa na dobrý film, ktorý má bežať večer v televízii? Niečo slané a chrumkavé sa k sledovaniu priam žiada. Ak máte doma zopár zemiakov, už premýšľať dlho nemusíte. Voňavé slimáčiky zo zemiakového cesta sú ideálnou voľbou.
Pripravujete doma zemiakové cesto? Zemiakové cesto je vďačným základom na akýkoľvek slaný pokrm. Vedeli to aj naše staré mamy – ich dom často rozvoniaval nezameniteľnými domácimi špecialitami. Dnes si jednu takú predstavíme.
Zemiakové slimáčiky sú najmä v nitrianskom regióne známe aj ako ,,drapáky“. Tradične sa podávali ako príloha k hustým kyslým či slaným polievkam. Výborne však chutia aj samostatne a verte nám, nikdy ich nebudete mať dosť.
Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát
Slané zemiakové slimáky – ingrediencie:
- Cca 1 kg uvarených zemiakov v šupke
- Cca 300 – 400 gramov hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Pretlačené strúčiky cesnaku
- Bravčovú masť alebo olej
Ako pripraviť fantastické zemiakové slimáky:
- Postup je nenáročný. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a pretlačíme na drobné kocky (môžeme aj nahrubo postrúhať).
- Pridáme soľ, vajce a postupne primiešavame múku,. Rukou vypracujeme tvárne cesto.
- To si rozdelíme na 3 – 4 bochníky. Na pomúčenej doske bochníky vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra.
- Cesto bohato potrieme zmesou pretlačeného cesnaku, soli a roztopenej masti (prípadne oleja).
- Následne cesto zrolujeme do závinu a krájame na 2 – 3 cm kolieska.
- Na plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme slimáčiky reznou časťou.
- Roztlačíme ich jemne vidličkou, aby sa zachoval tvar kolieska. Jemne potrieme cesnakovou zmesou aj zvrchu a pečieme pri teplote cca 185°C – 190°C dozlatista z oboch strán.
- Upečené zemiakové slimáky podávame čerstvé, či už samostatne, alebo k polievke.
TIP: Vychutnaj si tieto skvelé slimáčiky k fazuľovej polievke
Ingrediencie:
-
250 g fialovej alebo strakatej fazule
- 200 ml smotany na varenie
- mlieko (asi 150 ml)
- hladká múka (asi 2 PL)
- soľ
- bobkový list
- cukor
- ocot
Postup prípravy: Fazuľu necháme máčať vo vode aspoň 12 hodín. Potom ju v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme variť s bobkovým listom. Nesolíme. Keď fazuľa zmäkne, bobkový list vyberieme a polievku osolíme. Následne pripravíme zátrepku z múky a mlieka a pridáme ju za stáleho miešania do polievky.
Taktiež pridáme smotanu (s izbovou teplotou). Polievku ešte osladíme, necháme prevrieť a odstavíme. Keď polievka trochu ochladne, na dochutenie ešte pridáme ocot. K tejto polievke sa skvelé slimáčiky zo zemiakového cesta dokonale hodia. Dobrú chuť!
Článok aktualizovaný 23.1.2024