Tešíte sa na dobrý film, ktorý má bežať večer v televízii? Niečo slané a chrumkavé sa k sledovaniu priam žiada. Ak máte doma zopár zemiakov, už premýšľať dlho nemusíte. Voňavé slimáčiky zo zemiakového cesta sú ideálnou voľbou.
Pripravujete doma zemiakové cesto? Zemiakové cesto je vďačným základom na akýkoľvek slaný pokrm. Vedeli to aj naše staré mamy – ich dom často rozvoniaval nezameniteľnými domácimi špecialitami. Dnes si jednu takú predstavíme.
Zemiakové slimáčiky sú najmä v nitrianskom regióne známe aj ako ,,drapáky“. Tradične sa podávali ako príloha k hustým kyslým či slaným polievkam. Výborne však chutia aj samostatne a verte nám, nikdy ich nebudete mať dosť.
Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát
Slané zemiakové slimáky – ingrediencie:
- Cca 1 kg uvarených zemiakov v šupke
- Cca 300 – 400 gramov hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Pretlačené strúčiky cesnaku
- Bravčovú masť alebo olej
Ako pripraviť fantastické zemiakové slimáky:
- Postup je nenáročný. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a pretlačíme na drobné kocky (môžeme aj nahrubo postrúhať).
- Pridáme soľ, vajce a postupne primiešavame múku,. Rukou vypracujeme tvárne cesto.
- To si rozdelíme na 3 – 4 bochníky. Na pomúčenej doske bochníky vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra.
- Cesto bohato potrieme zmesou pretlačeného cesnaku, soli a roztopenej masti (prípadne oleja).
- Následne cesto zrolujeme do závinu a krájame na 2 – 3 cm kolieska.
- Na plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme slimáčiky reznou časťou.
- Roztlačíme ich jemne vidličkou, aby sa zachoval tvar kolieska. Jemne potrieme cesnakovou zmesou aj zvrchu a pečieme pri teplote cca 185°C – 190°C dozlatista z oboch strán.
- Upečené zemiakové slimáky podávame čerstvé, či už samostatne, alebo k polievke.
TIP: Vychutnaj si tieto skvelé slimáčiky k fazuľovej polievke
Ingrediencie:
-
250 g fialovej alebo strakatej fazule
- 200 ml smotany na varenie
- mlieko (asi 150 ml)
- hladká múka (asi 2 PL)
- soľ
- bobkový list
- cukor
- ocot
Postup prípravy: Fazuľu necháme máčať vo vode aspoň 12 hodín. Potom ju v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme variť s bobkovým listom. Nesolíme. Keď fazuľa zmäkne, bobkový list vyberieme a polievku osolíme. Následne pripravíme zátrepku z múky a mlieka a pridáme ju za stáleho miešania do polievky.
Taktiež pridáme smotanu (s izbovou teplotou). Polievku ešte osladíme, necháme prevrieť a odstavíme. Keď polievka trochu ochladne, na dochutenie ešte pridáme ocot. K tejto polievke sa skvelé slimáčiky zo zemiakového cesta dokonale hodia. Dobrú chuť!
Článok aktualizovaný 23.1.2024
6 komentárov
Leyla Petrus
03.04.2021 17:05Tak o tomto jednoduchom a určite aj chutnom recepte počujem prvý krát. Až ma to mrzí že som ho doteraz nemohla vyskúšať. Recept sa podobá na langoše, no zemiaky určite robia lepšiu chuť. Recept zapísaný, hneď idem vyskúšať ;-)
JAN KOMADA
18.03.2021 13:46Robievam u nás sú to zemiakové slimáky a takto robím aj zemiakové pagáče len rozvaľkám na tenko
Juraj Podmanický
06.02.2021 22:42Na prvý pohľad som si myslel, že sú to nejaké osúchy. Priznám sa, nepoznal som tieto slimáky. Asi to musím v najbližšej dobe napraviť a zamiesiť na ne.
Simona Paľovčíková
15.02.2021 15:35Je to síce trošku zdĺhavejší recept na prípravu, ale oplatí sa vyskúšať. Sú veľmi chutné. :-)
Marta Kendrová
02.02.2021 22:10Robievam ale na sladko
Elena Švachová
28.01.2021 23:23Ej,toto sa mi páči. Recept si ukladám a už aj idem na to pri prvej príležitosti.
Katarína Konečná
27.01.2021 13:58práve chcem variť zajtra fazuľovú polievku, tak vyskúšam ako prílohu
Simona Paľovčíková
28.01.2021 13:37Verím, že sa podaria. :-)