Receptov na chutné nátierky nie je nikdy dosť. Sú skvelé na raňajky, desiatu, olovrant i ľahkú večeru. A keď máte v pláne nejakú domácu oslavu alebo očakávate návštevu, tak rovnako sú dobrou voľbou rôznorodé nátierky, ktoré môžete natrieť napríklad na chrumkavé bagety. Jednoduché, rýchle a pritom chutné!
Pri nátierkach stačí zmiešať zopár ingrediencií a pokrm je na stole. Klasikou je mrkvová nátierka, syrová, bryndzová nátierka a pod. No prečo neskúsiť aj niečo menej tradičné? Skúste možno trochu netradičnú zelerovú nátierku, ktorá je rovnako chutná ako všetky ostatné.
Stonkový zeler je veľmi zdravý a pritom je nízkokalorický. Ak k nemu pridáte tie správne suroviny, pokojne si vytvoríte aj pokrm vhodný do novoročnej diéty. Ktorý recept na zelerovú nátierku vyskúšate? Každá varianta nátierky má niečo do seba!
Vyskúšaj aj: Domáce slané tvarohové tyčinky od babičky: Hotové za pár minút
Zelerovo-vajíčková nátierka
Ingrediencie:
-
približne 4 ks stonkového zeleru
- 2 vajíčka uvarené natvrdo
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL masla
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si dáme uvariť vajíčka natvrdo. Od bodu varu ich necháme pomaly prebublávať asi 10 minút, následne vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ošúpeme.
Medzitým si nakrájame stonkový zeler na menšie kúsky a vložíme do mixéra. K nemu pridáme lyžicu masla, dijonskú horčicu a napokon aj vychladnuté a očistené vajíčka. Všetko vymixujeme dohladka a podľa potreby osolíme a okoreníme.
TIP: Ak máte radi výraznejšiu chuť, tak pokojne pridajte aj jeden pretlačený strúčik cesnaku alebo sušený granulovaný cesnak (cesnakové korenie). Nátierka je skvelá na silvestrovské jednohubky, ale aj kedykoľvek počas roka na čerstvom pečive. Neváhajte ju doladiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou.
Zelerová mrkvová nátierka
Ingrediencie:
-
1 mrkva
- pár stoniek zeleru
- 30 g majonézy
- 150 g tvarohu
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup: Mrkvu aj zeler nastrúhame. Pridáme majonézu a tvaroh. Vymixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Zelerovo-mrkvová pomazánka je hotová, môžete ju podávať na chrumkavých bagetách.
Odporúčame: Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva
Zdroj: Depositphotos
Zelerová nátierka so šunkou
Ingrediencie:
-
pár stoniek zeleru
- 200 g šunky (vcelku)
- 1 menší cesnak
- 1 PL plnotučnej horčice
- 330 ml majonézy
- mleté čierne korenie a soľ
Postup: Zeler, cesnak aj šunku najemno nastrúhame. Pridáme majonézu a horčicu. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Môžeme podávať na pečive aj k tortilla chipsom.
Lahodná zelerová nátierka s jablkom
Ingrediencie:
-
200 g tvrdého syra
- 200 g jabĺk
- 200 g stonkového zeleru
- hustý jogurt
- soľ
- trochu kari korenia
- cesnak
- nasekaná petržlenová vňať
Postup: Syr, jablká aj zeler nastrúhame najemno. V miske zamiešame a pridáme podľa potreby jogurt. Primiešame a dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťkou. Táto zdravá zelerová pomazánka sa perfektne hodí k celozrnným bagetkám.
Zelerová pomazánka s tuniakom
Ingrediencie:
-
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 3 až 5 stoniek zeleru
- 1 stredná červená cibuľa
- 5 PL majonézy (alebo gréckeho jogurtu)
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Zeler nakrájame pozdĺžne na tenké pásiky a následne na drobnučké kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. Tuniaka v miske podrvíme a pridáme zeler aj cibuľu. Potom pridáme majonézu a soľ s korením. Premiešame a necháme chvíľu postáť v chlade. Môžeme podávať.
Článok aktualizovaný 4.1.2024