Konečne dorazili teploty, ktoré väčšina z nás túžobne očakávala. Ak sa chcete trochu osviežiť, prinášame vám tri chutné tipy na horúce letné dni aj večery. Tieto mrazené pokušenia pokojne môžeme nazvať aj kalorickými bombami, no pevne veríme, že ich počas leta dokážeme raz-dva vypotiť.
Odporúčame: Aké jedlá pre ženy po štyridsiatke je vhodné zaradiť do jedálnička?
Letná ovocná terina
Ingrediencie: 2 litre vanilkovej zmrzliny, 200 g jahôd, 200 g malín, 3 lyžice krupicového cukru, pol hrnčeka opraženého kokosu, olivový olej
Postup: Do hranatej nádoby (prípadne nádoby na srnčí chrbát) vložte potravinársku fóliu (tak aby visela aj cez okraje nádoby) a pokvapkajte ju trochou olivového oleja. Vanilkovú zmrzlinu rozdeľte do dvoch misiek, vložte do chladničky a nechajte trochu zmäknúť. Umyté jahody posypte cukrom a nechajte odstáť približne 15 – 20 minút, kým nepustia šťavu. Jahody následne jemne popučte a vymiešajte s vanilkovou zmrzlinou v jednej z misiek. Zmes rovnomerne naneste na dno nádoby a vložte do mrazničky na cca 15 minút. Keď je jahodová časť už dostatočne stuhnutá, naneste na ňu rovnomerne zvyšnú vanilkovú zmrzlinu a dajte zamraziť, ideálne na celú noc. Hotovú terinu môžete preklopiť, dozdobiť čerstvými malinami, opraženým kokosom a podávať.
Odporúčame: Letné sladké dezerty bez cukru
Letné „snehové gule“
Ingrediencie: zmrzlina – vanilková, čokoládová, citrónová, malinová, podrvené čokoládové sušienky, opečený kokos, rozdrvené piškóty, alebo celozrnné pečivo, kúsky obľúbenej čokolády, kúsky marshmallows
Postup: Z vyššie uvedených ingrediencií si môžete vytvoriť rôzne druhy dezertov. Základ je v tom, aby ste vždy pracovali len s jednou „guľou“, aby sa vám zmrzlina neroztiekla. Naberačkou na zmrzlinu vytvarujte kopček, ten posypte vybranou tuhou zmesou, prípadne doň zapracujte kúsky čokolády, alebo marshmallows a dajte ihneď zamraziť.
Odporúčame: Pripravte si jahodové sladkosti
Muffiny s malinovou zmrzlinou
Ingrediencie: čokoládové muffiny, malinová zmrzlina, cukor (alebo tekutý med), čerstvá mäta, kúsky čokolád
Postup: Muffiny prerežte na dve polovice. Zmrzlinu vymiešajte podľa chuti s cukrom, prípadne medom, nasekanými lístkami mäty a s kúskami čokolády. Zmes dajte zamraziť, vyberte z mrazničky pár minút pred podávaním. Naplňte ňou prekrojené muffiny a podávajte. Muffiny môžete nahradiť aj domácimi cookies.
Pozri aj: Účinná bylinka na poruchy trávenia: Ako ti pomôže horká ďatelina?