Zemiaky sú chutnou súčasťou každého jedla. O tom, že ich vieme obmieňať v nespočetnom množstve kombinácii nie je pochýb.
Zapekané zemiaky vo väčšine prípadov pripravujeme tak, že ich zalejeme kyslou smotanou s vajíčkom. Dnes si ich pripravíme trochu inak – s voňavými hnedými šampiňónmi, zdravými špenátovými lístkami a chrumkavou slaninkou. Veríme, že už teraz sa vám zbiehajú slinky!
Na chrumkavé zemiaky budeme potrebovať
- 5 – 6 väčších zemiakov
- 1 menšiu cibuľku
- 200 gramov čerstvých hnedých šampiňónov
- 200 gramov mäsitej slaniny
- Cca 200 – 250 ml smotany na šľahanie
- 150 gramov syru Eidam
- Zopár lístkov čerstvého špenátu
- Sušenú bazalku na dochutenie
Vyskúšaj aj: RECEPT: Pečené zemiaky v cesnakovej slanine
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky a varíme v osolenej vode asi 15 – 20 minút. Zemiaky by mali byť mierne mäkké (nie prevarené), budeme ich totiž ešte zapekať. Medzitým si na panvici osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Následne pridáme na pásiky nakrájanú slaninku. Keď bude slaninka chrumkavá, primiešame aj nakrájané šampiňóny. Restujeme na panvici, kým sa nestiahnu a nezmäknú. Plameň mierne stlmíme a prilejeme smotanu na šľahanie. Zmes premiešame a necháme, nech sa jednotlivé chute prepoja. Potom pridáme ešte polovicu nastrúhaného eidamu a dochutíme sušenou bazalkou, mletým čiernym korením a soľou. So soľou opatrne, pretože slanina soľ ešte pustí.
Neprehliadni: Recept na pečené zemiaky v rúre, ktoré nebudú utopené v oleji!
Misu na zapekanie si vymastíme trochou oleja a vysypeme do nej predvarené zemiaky. Na ne rovnomerne vylejeme pripravenú zmes so slaninkou a šampiňónmi. Zemiaky ešte ozdobíme kúskami nakrájaných lístkov špenátu a na záver ich pokryjeme druhou polovicou nastrúhaného eidamu. Zemiaky zapekáme odokryté v rúre asi 30 minút do zlatista. Chrumkavé zapekané zemiaky podávame s lístkami baby špenátu alebo inej obľúbenej prílohy.