Sicilian arancini sú ryžové guľky plnené omáčkou a hráškom. Ide o jedno z najobľúbenejších sicílskych občerstvení. Dokonca sa predávajú takmer na každom rohu ako pouličné jedlo. Sú čoraz viac obľúbenejšie v celom Taliansku a postupne aj na celom svete. Zaujímavé na nich je, že sa pred vysmážaním obaľujú v trojobale ako naše klasické rezne.
Tieto chutné ryžové guľôčky sa môžu jesť ako predjedlo alebo občerstvenie, ba dokonca aj v kombinácii so šalátom alebo polievkou. Bežne sa podávajú aj s dresingom, do ktorého sa namáčajú. Aj keď je ich príprava o niečo zložitejšia a zdĺhavejšia, oplatí sa ich aspoň raz vyskúšať a ochutnať.
Odporúčame: Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka
Zdroj: Depositphotos
Na ryžové guľky budete potrebovať:
- 500 g ryže (ideálne ryža Arborio)
- 1 cibuľu
- 1 liter zeleninového vývaru
- 20 g masla
- olivový olej
Na plnku do ryžových guliek potrebujete:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 g hrášku
- 60 g paradajkovej pasty
- 1 mrkvu
- 1 zeler
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu masla
- ½ hrste nasekanej bazalky
- mozzarellu
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Na obaľovanie guliek:
- hladkú múku
- vajíčka
- strúhanku
Neprehliadni: Domáce kuracie stripsy, ktoré prekonajú aj tie z fast food-u
Zdroj: Depositphotos
Postup
Ako prvé si pripravíme ryžu. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovitá. Pridáme zeleninový vývar, polovicu masla a necháme prevariť. Napokon pridáme ryžu a varíme dovtedy, kým sa neodparí všetka voda (vývar). Keď ryža bude uvarená al dente, odstavíme ju z ohňa a vmiešame zvyšné maslo. Ak chcete, môžete do ryže pridať aj postrúhaný syr a nechať vychladnúť.
Následne sa vrhneme na prípravu plnky. Na panvicu nalejeme olivový olej, pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Orestujeme a po chvíľke pridáme mleté mäso. Po úplnom zatiahnutí mäsa pridáme hrášok, paradajkovú pastu a nasekanú bazalku. Podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka. Podľa chuti a potreby osolíme a okoreníme.
Po vychladnutí ryže aj plnky sa pustíme do prípravy guliek. Ruky si namočíme do vody, do dlane vezmeme ryžu a roztlačíme ju na placku. Na ryžu dáme približne lyžicu plnky a vytvarujeme guľku. Do stredu pridajte aj kúsok mozzarelly. Takto pokračujeme, kým neminieme všetky ingrediencie. Hotové guľky dáme na 2 hodiny do chladničky.
Vychladené guľky obalíme v trojobale a vysmažíme na rozohriatom oleji. Prajeme dobrú chuť!
Vyskúšaj aj: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!