Chuťovo zaujímavé ryžové guľky z Talianska (Sicilian arancini)

Sicilian arancini sú ryžové guľky plnené omáčkou a hráškom. Ide o jedno z najobľúbenejších sicílskych občerstvení. Dokonca sa predávajú takmer na každom rohu ako pouličné jedlo. Sú čoraz viac obľúbenejšie v celom Taliansku a postupne aj na celom svete. Zaujímavé na nich je, že sa pred vysmážaním obaľujú v trojobale ako naše klasické rezne.

Tieto chutné ryžové guľôčky sa môžu jesť ako predjedlo alebo občerstvenie, ba dokonca aj v kombinácii so šalátom alebo polievkou. Bežne sa podávajú aj s dresingom, do ktorého sa namáčajú. Aj keď je ich príprava o niečo zložitejšia a zdĺhavejšia, oplatí sa ich aspoň raz vyskúšať a ochutnať.

Odporúčame: Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka

Na ryžové guľky budete potrebovať:

  • 500 g ryže (ideálne ryža Arborio)
  • 1 cibuľu
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 20 g masla
  • olivový olej

Na plnku do ryžových guliek potrebujete:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g hrášku
  • 60 g paradajkovej pasty
  • 1 mrkvu
  • 1 zeler
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu masla
  • ½ hrste nasekanej bazalky
  • mozzarellu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Na obaľovanie guliek:

  • hladkú múku
  • vajíčka
  • strúhanku

Neprehliadni: Domáce kuracie stripsy, ktoré prekonajú aj tie z fast food-u

Postup

Ako prvé si pripravíme ryžu. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovitá. Pridáme zeleninový vývar, polovicu masla a necháme prevariť. Napokon pridáme ryžu a varíme dovtedy, kým sa neodparí všetka voda (vývar). Keď ryža bude uvarená al dente, odstavíme ju z ohňa a vmiešame zvyšné maslo. Ak chcete, môžete do ryže pridať aj postrúhaný syr a nechať vychladnúť.

Následne sa vrhneme na prípravu plnky. Na panvicu nalejeme olivový olej, pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Orestujeme a po chvíľke pridáme mleté mäso. Po úplnom zatiahnutí mäsa pridáme hrášok, paradajkovú pastu a nasekanú bazalku. Podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka. Podľa chuti a potreby osolíme a okoreníme.

Po vychladnutí ryže aj plnky sa pustíme do prípravy guliek. Ruky si namočíme do vody, do dlane vezmeme ryžu a roztlačíme ju na placku. Na ryžu dáme približne lyžicu plnky a vytvarujeme guľku. Do stredu pridajte aj kúsok mozzarelly. Takto pokračujeme, kým neminieme všetky ingrediencie. Hotové guľky dáme na 2 hodiny do chladničky.

Vychladené guľky obalíme v trojobale a vysmažíme na rozohriatom oleji. Prajeme dobrú chuť!

Vyskúšaj aj: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

25.08.2022 09:02

mňaam :) vyskúšam. ďakujem za recept.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

25.08.2022 12:33

Arancini som už varila, chutné to bolo

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.08.2022 20:51

vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

26.08.2022 07:49

Vyzerajú veľmi lákavo. Mňam.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

26.08.2022 09:56

Rada vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

26.08.2022 13:42

Dakujem za recept

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

27.08.2022 15:03

Prvýkrát počujem o tomto jedle, určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.