Rizoto je talianska klasika, ktorá je skvelá nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha.
Na rozdiel od toho slovenského, má však krémovú konzistenciu a pripravuje sa zo špeciálneho druhu ryže arborio. Spoločne so špenátom a pečenou šunkou môže byť toto jedlo zaujímavým a chutným spestrením aj vášho dnešného obeda.
Ingrediencie:
- 500 g Plzeňskej pečenej šunky Premium
- 500 g ryže (ideálne arborio)
- 70 g masla
- 1 cibuľa
- 1 – 1,3 l slepačieho vývaru
- 100 g čerstvého špenátu
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Najskôr pripravíme špenátové rizoto. Na 50 g masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme ryžu (ideálne arborio, ale môžete použiť aj obyčajnú), ktorú pár minút pražíme spoločne s cibuľou. Dávame však pozor na to, aby ryža nezhnedla alebo sa nepripálila na dno hrnca. Horúci slepačí vývar prilievame po menších množstvách do ryže a pravidelne na slabom ohni miešame. Ak bude mať ryža ideálnu krémovitú konzistenciu prestaneme prilievať vývar a odstavíme z ohňa. Tento proces trvá približne 20 – 25 minút.
Medzitým umyjeme čerstvý špenát a dáme ho na 2 minúty do vriacej vody. Potom ho precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili nadbytočnej vody. Uvarený špenát pokrájame na menšie kúsky a primiešame ho do uvarenej ryže. Pre jemnejšiu chuť primiešame zvyšných 20 g masla.
Špenátové rizoto podávame s pečenou šunkou, ktorú pokrájame na 1 cm hrubé plátky a opekáme 3 minúty z každej strany. Na záver môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Zdroj foto: www.luci.sk