Keď sa povedia pečené bravčové rebierka, v momente si každý predstaví dráždivú vôňu dobre ochuteného bravčového mäska.
Pripravte si lahodné bravčové hody podľa nášho receptu v pohodlí svojho domova. Možno ich pripraviť nielen grilovaním, ale aj v rúre. Garantujeme vám, že na rebierka do reštaurácie už viac nepôjdete. Nie je v tom totiž žiadna veda. Základom je chutná marináda, ktorá rebierka správne dochutí a spraví z nich neodolateľnú dobrotu.
Ingrediencie na pečené bravčové rebierka
-
Cca 1000 – 1200 gramov bravčových rebierok (v surovom stave)
Na marinádu:
-
3 PL tekutého medu
- 2 PL sójovej omáčky
- 3 PL kečupu (alebo pretlak či paradajkové pyré)
- 1 PL plnotučnej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 5 strúčikov pretlačeného cesnaku
TIP na chutnú polievku:
Paradajková polievka s cviklou podľa Miriam Kalisovej – krásne farebná a plná vitamínov
Postup – ako pripraviť pečené bravčové rebrá?
Bravčové rebierka umyjeme, osušíme a nasolíme. Medzitým si pripravíme marinádu. Stačí zmiešať med so sójovou omáčkou, olejom a poriadne vymiešať. Do tekutej zmesi potom pridáme zvyšné ingrediencie ako kečup, horčicu a pretlačené strúčiky cesnaku. Nasolené rebrá vložíme do marinády, resp. natierame dôkladne marinádou zo všetkých strán a naložíme do nádoby s uzatvárateľným vrchnákom.
Zvyšnú marinádu nalejeme na rebierka, nádobu uzatvoríme a rebierka necháme marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny. Plech na pečenie vystelieme alobalom, preložíme naň rebierka, podlejeme trochou vody a vrch plechu prikryjeme alobalom. Rebierka pečieme zhruba hodinu a štvrť na teplote 200 – 210 °C (v závislosti od danej rúry).
Neskôr rebierka pečieme odkryté cca 40 minút, opäť podliate s trochou vody, kým sa na vrchnej vrstve rebierok nevytvorí chrumkavá krusta. Šťavnaté rebierka podávame teplé, s čerstvým chlebom, horčicou a kyslastou oblohou. Pokojne možno voliť aj iný prílohu podľa chuti, napríklad uvarené zemiaky.
TIP: Ak máte radi pálivé pokrmy, skúsiť môže aj marinádu z nasledujúcich surovín – 2 PL ostrého kečupu, 2 PL sójovej omáčku, 2 PL oleja, 1 PL slivkového lekváru, 1 PL pálivej omáčky (napr. sriracha), 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžičku soli, sušené chilli. Suroviny vymiešajte a rovnako do pripravenej marinády naložte rebrá.
Dalšie recepty s bravčovým mäsom:
Článok aktualizovaný 7.1.2024