Patríte k milovníkom letných grilovačiek s rodinou a priateľmi? Áno? Tak potom mame pre vás lahodný recept! Ak máte radi na grilovačke nové, lahodnejšie chute, vyskúšajte naše grilované kuracie špízy so štipľavým zázvorom, šťavnatou limetkou a delikátnym cibuľovým čatní.
Grilované kuracie špízy so zázvorom sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať lahodné a zdravé jedlo, ktoré je ideálne na letné grilovačky alebo rodinné stretnutia, a to nielen pre milovníkov grilovania ako recept na obed či recept na večeru. Grilované mäso je skvelou pochúťkou pre veľkých i malých labužníkov a kuracie prsia sú v tomto prípade tou správnou voľbou!
Grilované kuracie špízy - potrebujeme na 6 porcií:
Príprava: 15 minút + marinovanie
Grilovanie: asi 15 minút
- 6 rezňov z kuracích pŕs
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- šťavu z jednej limetky + nakrájané rezy druhej limetky
- čerstvo zomleté čierne korenie
- soľ
- 4 červené cibule
- 1 červenú čili papričku
- vločky čili podľa chuti
- čerstvý koriander na posypanie
- domáca bageta
Na pikantné cibuľové čatní pre milovníkov grilovania:
- 1 kg červenej cibule
- 0,5 dl olivového oleja
- 1 dcl tmavého balzamikového octu
- 1 dcl červeného vína
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku drveného čili
- ½ lyžičky čierneho mletého korenia
- 150 g hnedého cukru
Pozri aj: Recept: Šťavnaté talianske hubové rizoto
Grilované šťavnaté kuracie špízy - príprava kuracieho mäsa
Deň vopred zmiešame olej, zázvor, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, čierne korenie, soľ a do tejto marinády naložíme cez noc kuracie mäso, ktoré sme nakrájali na väčšie kocky.
Na druhý deň navliekame na špízy kocky mäsa a osminky cibule. Ugrilujeme zo všetkých strán. Na tanieri špízy posypeme na kolieska nakrájanými čili papričkami, nasekaným čerstvým koriandrom, vločkami čili a limetkovými rezmi.
Pripravíme si čatní. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, na väčšej panvici si rozpálime olej a cibuľu, restujeme. K cibuli pridáme cukor a necháme skaramelizovať, miešame 15 minút. Prilejeme víno, ocot, prisypeme soľ, korenie, čili a dusíme ďalších približne 20 minút. Tekutina sa odparí a vytvorí sa konzistencia akoby sme miešali cibuľovú marmeládu. Keď prejdeme vareškou po dne a ostane nám cestička, máme čatní hotové.
Príprava receptu, text a foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk
Aktualizované na 07.08.2024
Aktualizovaný článok: 07.08.2024