Vôňa sušených hríbov pripomína mnohým ľuďom čas Vianoc. Práve z nich sa totiž pripravuje jedna z najtradičnejších vianočných polievok, ktoré poznali už naše staré mamy.
Je ňou Vianočná hríbová polievka. Za touto slovenskou klasikou sa neukrývajú žiadne výnimočné kuchárske zručnosti, stačí len chuť a niekoľko základných surovín.
Ingrediencie:
- 2 ks sviatočnej klobásy Mecom
- 300 g zemiakov
- 200 ml smotany na varenie
- 50 g sušených hríbov
- 50 g masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- sušená petržlenová vňať
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
![Vianočná hríbová polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2e1/892/1478626501-aIMG_6592upr_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
![Vianočná hríbová polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2e1/89d/1478626510-aIMG_6646upr_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Príprava:
Minimálne jednu hodinu pred varením hríby namočíme do vlažnej vody a necháme zmäknúť. Potom v hrnci opečieme na masle nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú klobásu a pokrájané zemiaky. Pár minút opekáme, vložíme hríby a dochutíme soľou a korením.
Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť dovtedy, pokiaľ nie sú zemiaky uvarené. Pridáme smotanu na varenie, sušenú petržlenovú vňať a varíme ešte 5 minút. Pri podávaní polievku dozdobíme opečenou klobásou a hríbmi.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
![Vianočná hríbová polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2e1/8ad/1478626539-aIMG_6640upr_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
![Vianočná hríbová polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2e1/8bb/1478626551-aIMG_6566upr_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová