Vianoce sú tvorené z veľkej časti zvykmi a tradíciami, ktoré sa snažíme každým rokom zachovávať. Vianočný stromček, zlaté prasiatko, oblátky alebo medovníky sú neoddeliteľnou súčasťou týchto sviatkov. K nim patria aj vianočné polievky, ktorých recepty sa v rodinách dedia z generácie na generáciu. Práve recept na Vianočnú šošovicovú polievku je jedným z tých, ktoré u nás patria medzi tie najtradičnejšie.
Ingrediencie:
- 2 ks sviatočných klobás Mecom
- 200 g šošovice
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- hrsť sušených hríbov
- slnečnicový olej
- mletá červená paprika
- čierne korenie
- soľ
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Šošovicu namočíme na noc do vody. Na ďalší deň v hrnci opražíme na slnečnicovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom a na kolieska nakrájanou klobásou. Potom pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, zemiaky a šošovicu. Zalejeme zeleninovým vývarom a počkáme, kým začne polievka vrieť.
Pridáme sušené hríby, mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ podľa chuti, necháme na slabom ohni variť približne 40 minút. Potom odoberieme trochu polievky a rozmixujeme ju na krém. Zmes vlejeme znovu do polievky, čím ju zahustíme. Polievku podávame s kúskami opečenej vianočnej klobásy.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová