Čierny čaj je občas vnímaný ako taká čierna ovečka v rodine čajov. Veľa sa píše o výhodách zeleného čaju a svoj život bez neho si snáď mnohé už ani nevieme predstaviť.
Bylinkové čaje s tým zeleným súťažia o priazeň tých, ktoré sa v duchu hesla "zdravšie žiť!" rozhodli kompletne prekopať svoj doterajší "lifestyle". No a čierny čaj v celom tomto súťažnom procese akosi zaostáva. Neraz ho predbieha ešte aj čaj ovocný, ktorého pitia (aj s pár lyžicami cukru/medu a citrónom) si vieme dokonale oddôvodniť. Prečo je to tak? Netušíme. Možno máme v hlave myšlienky o tom, že nám sfarbí až príliš zuby, možno sa jednoducho s čiernou nevieme stotožniť. Nech je to ako chce, ak ste dosiaľ čiernemu čaju na chuť neprišli, týchto 5 dôvodov vás istotne navnadí uvariť si aspoň jednu šálku.
Odporúčame prečítať: Nový trend: Pohodlné a zároveň sexi podprsenky
CHRÁNI ĎASNÁ
Darí sa mu to vďaka obsahu sťahujúcich trieslovin kyseliny, ktoré zmenšujú opuchnuté tkanivá. Okrem toho majú aj schopnosť zastaviť krvácanie podráždených ďasien. Pomôcť môže už samotné pitie čaju, kedy si budete čaj v ústach premieľať, prípadne si ním môžete ústnu dutinu aj vyplachovať. V prípade, že vás trápia bolestivé opuchy ďasien, môžete si pomôcť aj obkladmi, kedy zalievané vrecúško čaju priložíte na bolestivé miesto.
STARÁ SA O CIEVY
Čierny čaj vďaka svojmu zloženiu pomáha celkovo chrániť kardiovaskulárny systém. Okrem rôznych vitamínov a zdravých látok (napríklad éterické oleje, B1, P, fluór, draslík), obsahuje aj teín. Ten povzbudzuje mozog a dodáva telu energiu, avšak bez toho aby zaťažoval srdcovo-cievny systém, či krvný obeh.
Odporúčame prečítať: Prečo sladiť kokosovým cukrom?
UĽAVUJE ALERGICKÉ PREJAVY
Môžu za to flavonoidy. Ide o rastlinné látky, ktoré chránia naše telo proti zápalu a zápalovým procesom. Vďaka nim sa nám upokojí podráždená sliznica, ktorej reakcia je časté kýchanie, zmierniť by sa malo aj tvorenie hlienov a upchatý nos, vďaka čomu sa nám uľahčí dýchanie.
Odporúčame prečítať: 7 užitočných rád, ako byť príťažlivejšou pre ostatných
JE PREVENCIOU PROTI RAKOVINE
Látky v čiernom čaji majú tendenciu bojovať nielen proti zápalom, ale aj prípadným rakovinotvorným bunkám. Vďaka tejto pohotovosti sa pravidelné pitie čierneho čaju radí medzi preventívne postupy, ako znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
ZLEPŠUJE DÝCHANIE
Pitie čierneho čaju naše telo nielen dopĺňa energiou, podporuje nervovú činnosť a pozornosť, ale tiež blahodárne pôsobí na niektoré orgány. Upokojuje napríklad aj podráždenie čriev a celý tráviaci trakt. Dosah má okrem toho aj na pľúca, keďže uľahčuje prenos kyslíka do telesných orgánov, čím zlepšuje samotné dýchanie.
Odporúčame prečítať: Najlepšie dezerty z tekvice
NÁŠ TIP: Ako je napríklad v Anglicku zvykom, mnohí ľudia si do čierneho čaju prilievajú mlieko. Odborníci to však neodporúčajú, pokiaľ čaj pijete nielen kvôli pôžitku, ale aj kvôli jeho zdravotným účinkom. Mlieko totiž brzdí vstrebávaniu látkov tzv. katechínov, čím sa do tela nedostane všetko to, čo je na čiernom čaji zdravé.