Domáca griotka z višní: Výnimočný nápoj, ktorý pošteklí chuťové poháriky

Griotka je známa svojou výnimočnou chuťou, ktorá z nej robí obľúbený nápoj mnohých milovníkov alkoholických likérov. Ide o obľúbený likér po celom svete, ktorý svojou rozmanitosťou a výraznou chuťou láka každého ochutnať túto pre niekoho exotickú lahôdku.

Ak máte radi alkoholické likéry a chcete dopriať nový zážitok svojim chuťovým pohárikom, neváhajte sa pustiť do prípravy domácej griotky. Máme pre vás tri recepty, ktoré stoja za vyskúšanie a ochutnanie.

Recept na griotku:

  • 2 kg višní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 l rumu
  • 1 l vodky

Pripravíme si 5 litrovú fľašu – ideálne sklenenú, ktorú vopred umyjeme a necháme poriadne vyschnúť. Na spodok pripravenej a vysušenej fľaše nasypeme trochu višní (aj s kôstkami alebo bez, poprípade môžete voliť aj aj) a na ne nasypeme trochu cukru. Takto postupne vrstvíme až kým neminieme všetky višne a cukor.

Napokon do fľaše vlejeme rum, uzavrieme ju vrchnákom a necháme odstáť 8 týždňov na tmavom mieste. Po 8 týždňoch precedíme a získanú „rumovú griotku“ zriedime vodkou. Poriadne premiešame, prelejeme do sklenených fliaš a podávame.

Samozrejme, višne nevyhadzujte, ale si na nich pochutnajte. Môžete z nich pripraviť zmrzlinu, hodia sa do koláčov alebo ich zjesť len tak – keď vám prídu na chuť. Avšak pozor, nedávajte ich deťom!

Vyskúšaj aj: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!

Griotka z odkôstkovaných višní s klinčekmi

  • 1250 g odkôstkovaných višní
  • 750 g kryštálového cukru
  • 5 klinčekov
  • štipka citrodeka
  • 1 liter 52 % alkoholu podľa vlastného výberu

Višne umyjeme, necháme odkvapkať a následne odkôstkujeme. Nasypeme do väčšej sklenenej fľaše a zasypeme kryštálovým cukrom. Zalejeme alkoholom, pridáme klinčeky a štipku citrodeka. Fľašu uzavrieme a necháme odležať približne 8 týždňov. Počas tejto doby fľašou občas pretrepeme, aby sa višne premiešali.

Po 8 týždňoch môžete griotku precediť alebo nechať lúhovať ďalej, aby mala intenzívnejšiu chuť. Je to na vás.

Domáca griotka s brandy

  • 2 kg višní
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 l brandy

Príprava višňového likéru, teda griotky je veľmi jednoduchá. Stačí višne umyť, nechať odkvapkať a striedavo s cukrom nasypať do sklenenej fľaše. Na záver zalejte alkoholom, v tomto prípade s brandy a fľašu uzavrite. Postavte na slnečné miesto a nechajte odstáť 4 týždne, no pokojne aj dlhšie, ak chcete získať lepšiu chuť.

Počas macerovania griotku občas premiešajte varechou. Až príde ten čas, griotku preceďte cez gázu a višne poriadne „vyžmýkajte“, aby ste neprišli ani o kvapku chutného likéru. Prelejte do sklenených fliaš a skladujte na tmavom mieste.  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.07.2023 21:14

Tiež ju takto tradične robievam

Vaše meno:

Veronika Kupcová

Veronika Kupcová

25.07.2023 09:10

robievam každý rok...a višne potom použijem do šuhajdov

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

15.08.2023 19:01

Aj ja robievam griotku ale len s rumom s vodkou nám to tak nechutilo

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.08.2023 06:13

Robievam každý rok

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.