Griotka je známa svojou výnimočnou chuťou, ktorá z nej robí obľúbený nápoj mnohých milovníkov alkoholických likérov. Ide o obľúbený likér po celom svete, ktorý svojou rozmanitosťou a výraznou chuťou láka každého ochutnať túto pre niekoho exotickú lahôdku.
Ak máte radi alkoholické likéry a chcete dopriať nový zážitok svojim chuťovým pohárikom, neváhajte sa pustiť do prípravy domácej griotky. Máme pre vás tri recepty, ktoré stoja za vyskúšanie a ochutnanie.
Recept na griotku:
- 2 kg višní
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 l rumu
- 1 l vodky
Pripravíme si 5 litrovú fľašu – ideálne sklenenú, ktorú vopred umyjeme a necháme poriadne vyschnúť. Na spodok pripravenej a vysušenej fľaše nasypeme trochu višní (aj s kôstkami alebo bez, poprípade môžete voliť aj aj) a na ne nasypeme trochu cukru. Takto postupne vrstvíme až kým neminieme všetky višne a cukor.
Napokon do fľaše vlejeme rum, uzavrieme ju vrchnákom a necháme odstáť 8 týždňov na tmavom mieste. Po 8 týždňoch precedíme a získanú „rumovú griotku“ zriedime vodkou. Poriadne premiešame, prelejeme do sklenených fliaš a podávame.
Samozrejme, višne nevyhadzujte, ale si na nich pochutnajte. Môžete z nich pripraviť zmrzlinu, hodia sa do koláčov alebo ich zjesť len tak – keď vám prídu na chuť. Avšak pozor, nedávajte ich deťom!
Vyskúšaj aj: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!
Zdroj: Depositphotos
Griotka z odkôstkovaných višní s klinčekmi
- 1250 g odkôstkovaných višní
- 750 g kryštálového cukru
- 5 klinčekov
- štipka citrodeka
- 1 liter 52 % alkoholu podľa vlastného výberu
Višne umyjeme, necháme odkvapkať a následne odkôstkujeme. Nasypeme do väčšej sklenenej fľaše a zasypeme kryštálovým cukrom. Zalejeme alkoholom, pridáme klinčeky a štipku citrodeka. Fľašu uzavrieme a necháme odležať približne 8 týždňov. Počas tejto doby fľašou občas pretrepeme, aby sa višne premiešali.
Po 8 týždňoch môžete griotku precediť alebo nechať lúhovať ďalej, aby mala intenzívnejšiu chuť. Je to na vás.
Domáca griotka s brandy
- 2 kg višní
- 500 g kryštálového cukru
- 1 l brandy
Príprava višňového likéru, teda griotky je veľmi jednoduchá. Stačí višne umyť, nechať odkvapkať a striedavo s cukrom nasypať do sklenenej fľaše. Na záver zalejte alkoholom, v tomto prípade s brandy a fľašu uzavrite. Postavte na slnečné miesto a nechajte odstáť 4 týždne, no pokojne aj dlhšie, ak chcete získať lepšiu chuť.
Počas macerovania griotku občas premiešajte varechou. Až príde ten čas, griotku preceďte cez gázu a višne poriadne „vyžmýkajte“, aby ste neprišli ani o kvapku chutného likéru. Prelejte do sklenených fliaš a skladujte na tmavom mieste.