Počas leta zberáme viaceré chutné bobuľové plody, a to aj vrátane kyslastých ríbezlí. Rod ríbezľa, latinsky Ribes, zahŕňa niekoľko desiatok rôznych druhov ovocných krov z čeľade egrešovité, ktoré sú rozšírené a pestované v rôznych častiach sveta, prevažne v miernom pásme. K často pestovaným a známym druhom u nás patrí ríbezľa červená, ríbezľa čierna, ríbezľa biela, ale aj ríbezľa egrešová, ktorej plody sú bežne nazývané ako egreše.
V záhradke vypestované ríbezle pritom nachádzajú rôznorodé využitie. Samozrejme, vhodné sú i na priamu konzumáciu, žiaden milovník kyslastej chuti im neodolá. Z týchto bobúľ je však možné pripraviť napríklad i kompót, sirup alebo džem. Rozhodne si nájdu miesto v poctivých domácich múčnikoch alebo dezertoch, taktiež sa hodia k mäsu, napríklad k zverine či jahňacine. Prípadne si z nich môžete pripraviť i lahodné vínko. Dnes vám prinášame hneď dva recepty na ríbezľové víno z červených aj čiernych marhúľ. Ktorý vyskúšate?
Pozri aj: Vieš, ako doplniť vitamín C prírodnou cestou? Urob to efektívne s týmito plodinami
Víno z červených ríbezlí
Ríbezle patria k veľmi zdravým ovocným plodom, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku. Sú známe hlavne vysokým obsahom dôležitého vitamínu C, ktorý sa podieľa na správnej funkciu imunitného systému. V ríbezliach tiež nájdeme niektoré vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky. Vďaka obsahu antioxidantov prispievajú k ochrane buniek pred voľnými radikálmi, a tým aj k prevencii rakoviny. Výroba domáceho vína zo zdravých ríbezlí nie je náročná a ak si doma pestujete vlastné ríbezle, určite to vyskúšajte. Ako na to?
Ingrediencie:
- 3 l šťavy z čerstvých červených ríbezlí
- 3 l vody
- 1 kg cukru
- kvasinky
- živná soľ
Postup:
- Zrelé a umyté plody bez hnilých kúskov najskôr odšťavíme, napríklad v odšťavovači, prípadne ich pomelieme a následne odsťavíme pomocou čistej textílie.
- Šťavu prelejeme do demižóna a pridáme cukor a vodu. Vodu pridávame teplú, aby zmes dosiahla teplotu okolo 25 °C. Ochutnáme ju, aby sme vedeli, či treba pridať ešte viac vody alebo cukru.
- Pridáme kvasinky aj živnú soľ (dajú sa zakúpiť vo vinárskych potrebách), ktoré pripravíme podľa návodu na obale. Niektoré kvasinky je totiž potrebné napríklad rozmiešať v prevarenom cukrovom roztoku, iné sa len premiešavajú s čerstvou šťavou. Postup teda závisí od zakúpeného druhu.
- Obsah nádoby premiešame a demižón zatvoríme kvasnou zátkou. Následne odložíme na tmavé miesto s teplotou okolo 20 °C. Necháme kvasiť asi 2 až 3 týždne.
- Po procese kvasenia a usadení kvasničných kalov víno stočíme hadičkou, alebo prefiltrujeme cez čistú látku, respektíve jemnú tkaninu.
- Mladé víno uskladníme v čistých sklenených fľašiach, ktoré uzatvoríme korkovou zátkou. Skladujeme na tmavom a suchom mieste. Pred degustáciou je vhodné nechať víno ešte odstáť dva mesiace.
TIP: Červené ríbezle sa skvelo hodia i k ďalším druhom ovocia. Pri príprave domáceho vínka môžete vyskúšať i nasledujúce kombinácie:
- 95 % červených ríbezlí a 5 % čiernych ríbezlí (prípadne viac),
- 90 % červených ríbezlí a 10 % jahôd,
- 95 % červených ríbezlí a 5 % malín,
- 50 % červených ríbezlí, 45 % egrešov a 5 % malín.
Pozri aj: Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!
Víno z čiernych ríbezlí
I čierne ríbezle, podobne ako červené, sú v mnohých smeroch zdraviu prospešné, ba dokonca v niektorých prípadoch ešte viac. V tmavých bobuliach nájdeme ukryté ešte vyššie dávky cenného vitamínu C. Taktiež ukrývajú mnohé flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. V čiernych ríbezliach nachádzame aj takzvaný resveratrol, čo je veľmi silný antioxidant, ktorý má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Pôsobí protirakovinovo aj protizápalovo. Túto látku vieme telu doplniť dúškom ríbezľového vína, tiež klasického červeného hroznového vína, ale napríklad aj granátovým jablkom. Ak si doma pestujete práve čierne ríbezle, určite neváhajte vyskúšať nasledujúci recept.
Ingrediencie:
- 1,3 kg čiernych ríbezlí
- 4,5 l vody
- 1,3 kg cukru
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- kvasinky
- živná soľ
Postup:
- Čisté a dozreté ríbezle najskôr popučíme a vložíme ich do kvasnej nádoby.
- Následne necháme cukor rozvariť vo vode a roztokom zalejeme ríbezle.
- Zmes necháme ochladnúť a pridáme kyselinu citrónovú a živnú soľ s kvasinkami (pripravenými podľa návodu na obale).
- Túto zmes necháme kvasiť najskôr 5 dní v prikrytej nádobe, denne ju však premiešavame.
- Následne zmes scedíme cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrieme ju. Uložíme na teplé miesto a necháme ďalej kvasiť niekoľko týždňov.
- Po kvasená víno stočíme do čistej nádoby a uložíme na pár mesiacov do chladu a tmy. Vyčistené víno stočíme do čistých fliaš. Vo všeobecnosti je vínko vhodné degustovať po roku, dlhším zretím totiž získa na kvalite.