Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny

Čo sa vyrovná doma pripravenej polievke? Napríklad poctivému vývaru odolá len málokto. Na dobré zasýtenie sú však skvelou voľbou hustejšej polievky. Nemusí ísť hneď o tie s mäsom, napríklad guláš či kapustnicu, hlad na dlhšiu dobu zaženú i husté krémové polievky zo strukovín alebo zeleniny, ako je napríklad hrášková, brokolicová či polievka zo sladkých zemiakov, tiež cícerový krém či polievka z červenej šošovice. Všetky sú lahodné, sýte, hotové raz-dva a plné telu prospešných živín.

Ak ste takúto polievku ešte neskúšali pripraviť z tekvice hokkaido, je čas to napraviť. Hokkaido predstavuje veľmi obľúbený druh tekvice a má to svoje opodstatnenie. Táto tekvica je charakteristická sladkastou chuťou a mnohými možnosťami spracovania. Jej veľkou výhodou je fakt, že ju nie je potrebné šúpať. Šupka totiž počas pečenia alebo varenia krásne zmäkne. Dokonca plod nemáva ani veľa semienok. Hokkaido obsahuje veľa vlákniny, tiež viaceré vitamíny skupiny B, karotenoidy i rôzne minerálne látky.

V kuchyni sa z nej dá pripraviť mnoho chutných pokrmov. Okrem spomínanej krémovej polievky je ju možné piecť a použiť ako prílohu k mäsu či súčasť zeleninového šalátu. Hodí sa však aj do sladkých koláčov, napríklad chutných tekvicových muffinov. Dnes sa však pozrieme na to, ako z nej pripraviť práve hustý sýty krém, ktorý pohladí vaše chuťové poháriky. Ako na to?

Skús aj: Recept na kuracie tikka masala: Chuť tohto pokrmu budeš milovať

polievka z hokkado tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • vývar (zeleninový)
  • 150 ml smotany na varenie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si umyjeme zeleninu. Zemiaky ošúpeme, mrkvu podľa potreby, tekvicu šúpať potrebné nie je. Následne nakrájame na menšie kocky.
  • Taktiež si nadrobno nakrájame cibuľu, ktorú v hrnci orestujeme na troche olivového oleja. Po chvíli pridáme aj nasekaný alebo pretlačený cesnak.
  • K cibuli a cesnaku pridáme aj zemiaky, tekvicu a mrkvu, krátko restujeme. 
  • Následne zalejme teplým zeleninovým vývarom do výšky zeleniny, použiť možno prípadne vodu alebo bujón rozpustený vo vode.
  • Pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou varíme do zmäknutia zeleniny asi 20 až 25 minút. 
  • Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom. 
  • Pridáme smotanu na varenie a podľa potreby ešte dochutíme. Chvíľu povaríme a môžeme odstaviť z ohňa.
  • Podľa chuti môžeme polievku podávať napríklad s chrumkavými krutónmi či tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!

Užitočné tipy: Nemusíte sa držať len základného receptu a dochucovať len soľou a korením. Skúste experimentovať s rôznymi koreninami a ingredienciami, ktoré dodajú pokrmu vždy jedinečnú chuť. Napríklad do polievky počas varenia nastrúhajte kúsok koreňa zázvora a pokojne pridajte aj 1/2 ČL kurkumy. Tiež môžete experimentovať s mletou škoricou, údenou mletou paprikou či citrónovou šťavou. Miesto smotany na varenie skúste pridať 1 dl kokosového mlieka. Pri servírovaní môžete do polievky pridať i trochu kyslej smotany alebo tekvicového oleja.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.08.2021 05:26

Výborná, môžem iba odporučiť.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.08.2021 09:25

robievam tekvicové polievky, prívarky a aj placky a niekedy sa mi aj neujde :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

17.08.2021 19:54

Počula som na nu len chvalu vyskušame

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

17.08.2021 20:40

Presne podľa tohto receptu varím polievku. Hokaido mi rastie na zahradke.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.08.2021 22:11

Hokaido pestujeme v záhrade na chalupe,takže pri grilovačke vždy jedno padne za obeť. Alebo na nakrájané zemiaky na pekáči nakrájam hokaido a šup do rúry. A krémovú polievku z hokaida tiež všetci milujeme. Robím ju bud len zo samotného hokaida,alebo tiež pridám aj mrkvu a zemiaky. Je mňamková.

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

18.08.2021 10:30

Hokkaido zbožňujeme a práve včera sme si opäť raz ďalšie dokúpili, takže dnes sa varí skvelá polievka:)

Vaše meno:

Lenka Chovancová

Lenka Chovancová

18.08.2021 12:54

Presne podľa tohto receptu robievam polievku aj ja a je výborná, moja najobľúbenejšia polievka

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.08.2021 20:16

ešte som neskúšala, no receptík si uložím

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

18.08.2021 21:14

Hokaido pestujeme v záhrade,robievam tekvicové polievky, prívarky ktoré miluje celá rodina.♥

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

23.08.2021 19:32

Mňam. Akurát máme doma. Hokkaido tekvicu. Vyskúšam.

Vaše meno:

Maria Pomšahárová

Maria Pomšahárová

19.10.2021 17:40

Akurat som ju dovarila :) u nas na jesen nesmie chybat .

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

08.11.2021 16:02

Tak túto polievku môžem stále. Má vynikajúci chuť a mnoho benefitov pre zdravie.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:34

Super recept na chutnú polievočku, takéto krémové ešte k tomu aj dokonale zasýtia :-)

Vaše meno:

Monika Mikovčáková

Monika Mikovčáková

09.12.2021 07:44

Moja najobľúbenejšia :) niekedy si do nej navrch pridám kyslú smotanu, mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.