Čo vám pripomína Vianoce? Stromček, darčeky, zákusky? Nám škorica, vianočné medovníčky, ale aj domáci vaječný likér, ktorý v mnohých slovenských domácnostiach nesmie chýbať na stole. Každý z nás ho robieva inak a každý chutí unikátne. Niekto doň pridáva rôzne koreniny, niekto puding v prášku a iní ho robia tradične, podľa receptov našich starých mám, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.
My dnes pre vás máme hneď 3 recepty na vianočné likéry, ktoré stoja za vyskúšanie. Dáte prednosť overenej klasike alebo tento rok trošku zaexperimentujete a pripravíte si domáci karamelový likér či karamelovo-kávový?
Na karamelový vaječný likér potrebujeme:
- 1 konzervu karamelového Salka
- 0,5 l rumu
- 100 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- vanilkový lusk
- štipku muškátového orieška a soli
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Pridáme karamelové Salko, vnútro z vanilkového lusku, muškátový oriešok, štipku soli a všetko poriadne vyšľaháme. Za stáleho miešania začneme pomaly prilievať rum. Po vyšľahaní sa vám môže zdať, že je likér príliš riedky. Avšak, ak ho necháte odstáť v chladničke, postupne zhustne a bude mať ideálnu konzistenciu. Samozrejme, nezabúdajte popri jeho príprave likér ochutnávať – ak je to potrebné, pridajte ešte vanilkový lusk alebo muškátový oriešok – dávajte si však pozor, aby ste to s korením neprehnali, predsa len má mať likér predovšetkým karamelovú chuť.
Odporúčame: Recept na domáci vaječný a čokoládový likér
Karamelovo-kávový likér bez vajec:
- 1 plechovka karamelového Salka
- 1 lyžička instantnej kávy
- 1 lyžica horúcej vody
- vanilkový cukor alebo vanilkový lusk
- 500 ml smotany na šľahanie
- 400 ml rumu alebo iného alkoholu
Karamelové Salko zmiešame s kávou rozpustenou vo vode, vanilkovým cukrom (alebo vanilkovým luskom) a rumom. Vymiešame hladkú likérovú zmes, do ktorej následne primiešame šľahačku. Hotový likér prelejeme do sklenenej fľaši a skladujeme v chladničke. Ak máte radi výraznejšiu kávovú chuť, tak do likéru pokojne pridajte viac instantnej kávy. Ak nemáte instantnú kávu, tak si urobte silnejšiu kávu a pridajte zopár lyžičiek.
TIP: Ak sa vám nepodarí zohnať karamelové Salko, tak pokojne kúpte aj obyčajné Salko. Plechovku následne vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte variť 2 hodiny. Po 2 hodinách plechovku vyberte a nechajte vychladnúť. Po otvorení bude Salko karamelové.
Klasický vaječný likér podľa KAMzaKRASOU.sk
- ½ litra rumu
- 3 žĺtky
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 plechovka Salka
- 1 vanilínový cukor
Do misky si dáme všetky ingrediencie potrebné na vaječný likér a pomocou mixéra ich vymiešame dohladka. Dávajte si pozor, aby sa vám vaječné žĺtky poriadne rozmiešali. Hotový vaječný likér prelejeme do sklenenej fľaše a necháme pár hodín odležať v chladničke.
Vyskúšaj aj: Recept na domáci Baileys a Čokoládový sirup