Domáci vianočný vaječný likér: Klasický, karamelový a kávový

Čo vám pripomína Vianoce? Stromček, darčeky, zákusky? Nám škorica, vianočné medovníčky, ale aj domáci vaječný likér, ktorý v mnohých slovenských domácnostiach nesmie chýbať na stole. Každý z nás ho robieva inak a každý chutí unikátne. Niekto doň pridáva rôzne koreniny, niekto puding v prášku a iní ho robia tradične, podľa receptov našich starých mám, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

My dnes pre vás máme hneď 3 recepty na vianočné likéry, ktoré stoja za vyskúšanie. Dáte prednosť overenej klasike alebo tento rok trošku zaexperimentujete a pripravíte si domáci karamelový likér či karamelovo-kávový?

Na karamelový vaječný likér potrebujeme:

  • 1 konzervu karamelového Salka
  • 0,5 l rumu
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • vanilkový lusk
  • štipku muškátového orieška a soli

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Pridáme karamelové Salko, vnútro z vanilkového lusku, muškátový oriešok, štipku soli a všetko poriadne vyšľaháme. Za stáleho miešania začneme pomaly prilievať rum. Po vyšľahaní sa vám môže zdať, že je likér príliš riedky. Avšak, ak ho necháte odstáť v chladničke, postupne zhustne a bude mať ideálnu konzistenciu. Samozrejme, nezabúdajte popri jeho príprave likér ochutnávať – ak je to potrebné, pridajte ešte vanilkový lusk alebo muškátový oriešok – dávajte si však pozor, aby ste to s korením neprehnali, predsa len má mať likér predovšetkým karamelovú chuť.

kávový likér

Zdroj: Shutterstock®

Karamelovo-kávový likér bez vajec:

  • 1 plechovka karamelového Salka
  • 1 lyžička instantnej kávy
  • 1 lyžica horúcej vody
  • vanilkový cukor alebo vanilkový lusk
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 400 ml rumu alebo iného alkoholu

Karamelové Salko zmiešame s kávou rozpustenou vo vode, vanilkovým cukrom (alebo vanilkovým luskom) a rumom. Vymiešame hladkú likérovú zmes, do ktorej následne primiešame šľahačku. Hotový likér prelejeme do sklenenej fľaši a skladujeme v chladničke. Ak máte radi výraznejšiu kávovú chuť, tak do likéru pokojne pridajte viac instantnej kávy. Ak nemáte instantnú kávu, tak si urobte silnejšiu kávu a pridajte zopár lyžičiek.

TIP: Ak sa vám nepodarí zohnať karamelové Salko, tak pokojne kúpte aj obyčajné Salko. Plechovku následne vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte variť 2 hodiny. Po 2 hodinách plechovku vyberte a nechajte vychladnúť. Po otvorení bude Salko karamelové.

klasický vaječný likér

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Klasický vaječný likér podľa KAMzaKRASOU.sk

  • ½ litra rumu
  • 3 žĺtky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 plechovka Salka
  • 1 vanilínový cukor

Do misky si dáme všetky ingrediencie potrebné na vaječný likér a pomocou mixéra ich vymiešame dohladka. Dávajte si pozor, aby sa vám vaječné žĺtky poriadne rozmiešali. Hotový vaječný likér prelejeme do sklenenej fľaše a necháme pár hodín odležať v chladničke.

Vyskúšaj aj: Recept na domáci Baileys a Čokoládový sirup

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

13.12.2021 14:39

mňam, milujem tento druh likérov

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

13.12.2021 18:01

domáce sú najlepšie

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

13.12.2021 20:51

Karamelový likér je určite výborný

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.12.2021 06:07

Niet nad domáce...

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

16.12.2021 18:42

nikdy mi nevyšiel podľa predstáv, ale nevzdávam sa :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.