Recept na horúce talianske BOMBARDINO – drink, ktorý zahreje i rozjasní myseľ

Lyžiari, ktorí neváhajú prekročiť hranice našej krajiny len pre to, aby si poriadne zalyžovali, tento nápoj možno veľmi dobre poznajú. Ide totižto o nápoj, ktorý sa podáva v Taliansku, hlavne v bufetoch na zjazdovke. Je to životabudič, ktorý poriadne rozohreje, čo počas lyžovačky dozaista padne vhod. Okrem toho však aj rozjasní myseľ, takže si dávajte naň pozor, aby ste sa z neho neopili.

Ide totižto o alkoholický nápoj, ktorý nedostal pomenovanie BOMBARDINO len tak pre nič za nič. Základom je vaječný likér, ktorý mu dodáva krásnu žltú farbu a v kombinácii s whisky či iným druhom alkoholu dokáže aj zastrieť myseľ. Šľahačková čiapka je sladkým bonusom, ktorý zase poteší každého milovníka sladkého.

Mali ste už možnosť tieto horúce nápoje ochutnať, či už priamo v Taliansku alebo aj v nejakej inej krajine? Ak ešte nie, tak vám vrelo odporúčame si ho pripraviť aj v pohodlí svojho domova. A ak chystáte nejakú oslavu, tak neváhajte tento nápoj pripraviť aj pre svojich hostí. Ako pripraviť domáci Bombardino drink?

Vyskúšaj aj: Recept na domáce varené víno: 3 rôzne, ktoré sa oplatí vyskúšať!

bombardino recept

Zdroj: Shutterstock®

Na zimný nápoj Bombardino potrebujeme (pre 1 osobu):

  • 1 dl vaječného likéru
  • 0,4 dl mlieka
  • 0,4 dl whisky (alebo koňak, rum, kvalitné brandy,...)
  • šľahačku na ozdobenie

Recept na Bombardino

Príprava tohto nápoja je jednoduchá, a tak ním môžete pohostiť aj svoju nečakanú návštevu. Stačí len v hrnci zmiešať vaječný likér, mlieko a whisky. Celú zmes zahrejte na teplotu približne 80 °C – pozor, nesmie vám vrieť. Zohriatú tekutinu prelejte do pohára. Vrch ozdobíme šľahačkou a môžeme Bombardino podávať.

Tip: Ak ste pred Vianocami robili domáci vaječný likér a ešte vám ostal, tak pokojne použite ten. Ak nie, tak si pripravte nový alebo jednoducho použite lahodný vaječný likér z obchodu (odporúčame však klasický bez akejkoľvek príchute).

Odporúčame: Recept na kurkumové latte (zlaté mlieko), ktoré je dopingom pre imunitu

TIP: Skúsite BOMBARDINO z espressa?

Čo tak vyskúšať tento teplý alkoholický nápoj v trochu inej verzii? Aj tu tvorí vaječný likér základ, resp. jednu z hlavných ingrediencií. Čo však obohatiť nápoj Bombardino kávou? Tento drink sa volá Calimero Bombardino, alebo skrátka Calimero. Na jeden drink budeme potrebovať:

  • 1 espresso
  • 1 dl vaječného likéru
  • 0,4 dl whisky
  • šľahačku
  • nastrúhanú horkú čokoládu alebo škoricu na ozdobenie

Postup: Zmiešajte vaječný likér a whisky. Túto zmes krátko zahrejme, pričom by nemala vrieť. Pripravíme si klasické espresso. Do pohára nalejeme ohriaty alkohol a následne opatrne cez lyžičku nalejeme espresso, aby vznikli dve samostatné vrstvy. Na vrch pridajte šľahačku a mletú škoricu alebo nastrúhanú čokoládu. 

Článok aktualizovaný 21.1.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

10.01.2022 13:16

Vaječný likér robim každé vianoce

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.01.2022 06:45

Zaujímavý nápoj.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.01.2022 10:14

vyzerá lákavo, hneď by som si dala :)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.01.2022 13:16

Vyskúšame :-)

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

03.05.2022 09:26

Vyzerá to úžasne a isto aj tak chutí.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.