Lyžiari, ktorí neváhajú prekročiť hranice našej krajiny len pre to, aby si poriadne zalyžovali, tento nápoj možno veľmi dobre poznajú. Ide totižto o nápoj, ktorý sa podáva v Taliansku, hlavne v bufetoch na zjazdovke. Je to životabudič, ktorý poriadne rozohreje, čo počas lyžovačky dozaista padne vhod. Okrem toho však aj rozjasní myseľ, takže si dávajte naň pozor, aby ste sa z neho neopili.
Ide totižto o alkoholický nápoj, ktorý nedostal pomenovanie BOMBARDINO len tak pre nič za nič. Základom je vaječný likér, ktorý mu dodáva krásnu žltú farbu a v kombinácii s whisky či iným druhom alkoholu dokáže aj zastrieť myseľ. Šľahačková čiapka je sladkým bonusom, ktorý zase poteší každého milovníka sladkého.
Mali ste už možnosť tieto horúce nápoje ochutnať, či už priamo v Taliansku alebo aj v nejakej inej krajine? Ak ešte nie, tak vám vrelo odporúčame si ho pripraviť aj v pohodlí svojho domova. A ak chystáte nejakú oslavu, tak neváhajte tento nápoj pripraviť aj pre svojich hostí. Ako pripraviť domáci Bombardino drink?
Vyskúšaj aj: Recept na domáce varené víno: 3 rôzne, ktoré sa oplatí vyskúšať!
Na zimný nápoj Bombardino potrebujeme (pre 1 osobu):
- 1 dl vaječného likéru
- 0,4 dl mlieka
- 0,4 dl whisky (alebo koňak, rum, kvalitné brandy,...)
- šľahačku na ozdobenie
Recept na Bombardino
Príprava tohto nápoja je jednoduchá, a tak ním môžete pohostiť aj svoju nečakanú návštevu. Stačí len v hrnci zmiešať vaječný likér, mlieko a whisky. Celú zmes zahrejte na teplotu približne 80 °C – pozor, nesmie vám vrieť. Zohriatú tekutinu prelejte do pohára. Vrch ozdobíme šľahačkou a môžeme Bombardino podávať.
Tip: Ak ste pred Vianocami robili domáci vaječný likér a ešte vám ostal, tak pokojne použite ten. Ak nie, tak si pripravte nový alebo jednoducho použite lahodný vaječný likér z obchodu (odporúčame však klasický bez akejkoľvek príchute).
Odporúčame: Recept na kurkumové latte (zlaté mlieko), ktoré je dopingom pre imunitu
Zdroj: Depositphotos
TIP: Skúsite BOMBARDINO z espressa?
Čo tak vyskúšať tento teplý alkoholický nápoj v trochu inej verzii? Aj tu tvorí vaječný likér základ, resp. jednu z hlavných ingrediencií. Čo však obohatiť nápoj Bombardino kávou? Tento drink sa volá Calimero Bombardino, alebo skrátka Calimero. Na jeden drink budeme potrebovať:
- 1 espresso
- 1 dl vaječného likéru
- 0,4 dl whisky
- šľahačku
- nastrúhanú horkú čokoládu alebo škoricu na ozdobenie
Postup: Zmiešajte vaječný likér a whisky. Túto zmes krátko zahrejme, pričom by nemala vrieť. Pripravíme si klasické espresso. Do pohára nalejeme ohriaty alkohol a následne opatrne cez lyžičku nalejeme espresso, aby vznikli dve samostatné vrstvy. Na vrch pridajte šľahačku a mletú škoricu alebo nastrúhanú čokoládu.
Článok aktualizovaný 21.1.2024