Zelenina sama o sebe obsahuje množstvo výživných látok, minerálov aj vitamínov. No a taká zelenina zelenej farby je známa aj tým, že obsahuje celkovo veľmi veľa vitamínu C, kyseliny listovej a ďalších vitamínov. Zelenina zároveň oplýva malým množstvom tukov, je výživná, zdravá a hravo ju môžeme zaradiť na jedálny lístok s názvom diétny. Či už ste dostali chuť na zeleninu kvôli jej kladným vlastnostiam, alebo ste sa práve navnadili na menu v jednoliatej – trebárs zelenej farbe, vedzte, že to vôbec nie je zložité. No a také obedové menu v zelenej farbe je teda nielen plné vitamínov, ale zelená farba už sama o sebe pôsobí aj harmonicky, upokojujúco a antistresovo.
Odporúčame: Jablkový závin z lístkového cesta: Prídu si z neho pýtať aj susedia
Brokolicový krém
Ingrediencie: 1 cibuľa, brokolica, maslo, smotana na šľahanie, zeleninový vývar, soľ, korenie
Postup: Na masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekanú brokolicu, chvíľku opečieme a potom zalejeme zeleninovým vývarom. Ochutíme soľou, korením a povaríme približne 10 minút. Potom dôkladne rozmixujeme, prilejeme šľahačkovú smotanu, v prípade potreby ešte raz premixujeme, či okoreníme a podávame.
Špenátové gnocchi
Ingrediencie: 500 g zemiakov uvarených v šupke, čerstvý špenát, 1 vajce, polohrubá múka, parmezán, soľ, kyslá smotana
Postup: Uvarené zemiaky nastrúhajte, pridajte najemno nakrájaný špenát, vajíčko, múku, soľ a syr a vytvarujte cesto, z ktorého si vytvorte gnocchi. Uvarte ich vo vriacej osolenej vode, sceďte, podávajte posypané syrom a s kopčekom kyslej smotany.
Skúste aj: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
Rukolová pomazánka
Ingrediencie: rukola, zelená fazuľka, tvaroh, strúhaný syr, limetka, chilli, mäta, soľ
Postup: Nadrobno nakrájanú rukolu a fazuľku zmiešajte s tvarohom a strúhaným syrom. Ochuťte šťavou z limetky, soľou a nadrobno nakrájanou chilli papričkou. Primiešajte lístky mäty a podávajte s pečivom.