V letnom období to priam prekvitá nielen slnečnými lúčmi, ale tiež množstvom čerstvého ovocia. Či už sa k nemu dostanete na trhu, v klasickom obchode, alebo si ho nazbierate z vlastnej záhradky, využite jeho lahodnú chuť nielen pri zaváraní, ale aj na prípravu chutných dezertov. Tentokrát pokojne zahoďte starosti s kalóriami. Veď z času na čas sú drobné prehrešky povolené. Obzvlášť v lete.
Odporúčame: Marhuľové delikatesy
![marhule](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2ec/491/marhule-1603199267_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Marhuľovo-jahodové potešenie
Ingrediencie: jahody (cca 500 g), marhule (cca 10 ks), štvrtina šálky kryštálového cukru, polovica lyžičky jemne strúhanej pomarančovej kôry, 3 lyžice čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy, 3 lyžice jemne nasekanej mäty, 1 lyžička jemne nasekaného rozmarínu, 2 lyžice medu, voda (cca 1 a pol lyžice), piškótový korpus
Postup: Korpus nakrájajte na menšie kúsky. Rozohrejte panvicu alebo vonkajší gril. Nakrájané jahody zmiešajte s cukrom, pomarančovou kôrou, šťavou, mätou a rozmarínom. Odložte do chladu. Prepolené marhule natrite z každej strany medom a ugrilujte, z každej strany cca dve tri minúty. Na piškótový koláč uložte jahodovú zmes a grilované marhule a podávajte.
Odporúčame: Letné sladké dezerty bez cukru
![ovocná pizza](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2ec/49e/ovocna-pizza-1603199293_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Ovocná pizza
Ingrediencie: pizza korpus (polotovar, prípadne vlastná výroba), kyslá smotana, riccota, kiwi, banány, jahody a iné ovocie podľa chuti, cukor
Postup: Na pizzu natrite smotanu zmiešanú so syrom riccota a trochou cukru. Na vrch uložte nakrájané ovocie a netradičná pizza je na svete.
![hruškový dezert](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2ec/4aa/hruskovy-dezert-1603199255_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Pečené hrušky v lístkovom ceste
Ingrediencie: hrušky, lístkové cesto, 1 lyžica hnedého cukru, 1 lyžica škoricového cukru, pol hrnčeka sušených brusníc, štvrtina hrnčeka müsli, biely jogurt
Postup: Umyté hrušky prepolte. Do dutiny dajte zmes brusníc a müsli a uložte do lístkového cesta. Posypte ich hnedým aj škoricovým cukrom a dajte piecť na cca 15 minút pri 160 °C. Pred podávaním môžete ozdobiť kopčekom bieleho jogurtu.
![maškrta z jahôd](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/2ec/4b6/maskrta-z-jahod-1603199281_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Jahodové poháriky
Ingrediencie: najväčšie jahody aké nájdete :), mango, nektárinky, čerešne, lístky čerstvej mäty
Postup: Mango, nektárinky aj čerešne nakrájajte na drobné kúsky. Do jahôd opatrne vyrežte v strede otvor. Ten naplňte kúskami ovocia, ozdobe mätou a podávajte.
Odporúčame: Pripravte si jahodové sladkosti